Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Här är slottet där de kämpar för jämställdhet: "Vi vill få in kvinnorna i historieböckerna"

08 mar, 2018, 09:00 
Margareta
I historieböckerna finns mängder av berättelser om adelsherrar och mäktiga män. Nu vill ansvariga på Skarhults slott att även kvinnorna ska få ta plats i historien.
Annons

Kvinnor har spelat en otroligt stor roll i historien. Men i skolornas historieböcker lyser de med sin frånvaro. På Skarhults slott kämpar man för femte året i rad med att förändra synen på kvinnornas betydelse i historien.

– Vi vill förändra barnens skolböcker och få in de extremt dugliga kvinnorna som har betytt otroligt mycket för landet genom hela historien, säger Alexandra von Schwerin som driver projektet och som även driver slottet med sin make.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

För femte året i rad går det att se utställningen “Den dolda kvinnomakten” på Skarhults slott, en utställning som haft över 100 000 besökare. I år öppnar utställningen upp den 19 maj och pågår fram till den 15 oktober. Man får följa 20 slottsfruars liv på plats i de salar kvinnorna byggt, verkat och dött i. Kvinnorna har genom eget mod, handlingskraft och ambition avgjort slottets historia, och deras liv spelas upp i närbild.

Annons

Under dessa fem år som olika versioner av utställningen pågått har Alexandra von Schwerin märkt en förändring i samhället.

– När utställningen kom slog den ner som en bomb. Men nu upplever jag att frågan inte längre är lika het. Många unga flickor har börjat ta för sig mer. Och det anses inte längre fult bland unga att vara duktig.

På grund av detta har utställningens initiativtagare nu även börjat arbeta på synen på manlighet och hur den behöver förändras för att jämställdheten ska kunna gälla för alla.

Annons