Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här brister TV4–profilen i gråt – efter hemska beskedet om Börje Salming

25 nov, 2022, 09:06 
Börje Salming och Niklas Wikegård
Hockeyexperten Niklas Wikegård bröt ihop mitt i sändning – efter beskedet om Börje Salmings död.
Annons
Börje Salming är död – blev 71 år gammalBrand logo
Börje Salming är död – blev 71 år gammal

Beskedet om att hockeylegendaren Börje Salming gått bort kom under torsdagskvällen. Bara för någon vecka innan hade han hyllat i Tidernas hockeygala och mötts av stående ovationer.

Hockeyexperten Niklas Wikegård stod och bevakade matchen mellan Leksand och Brynäs när han nåddes av det tragiska beskedet. Han var märkbart tagen när han fick frågor om Börje Salming.

– Det är en sorg att Börje gått bort, men den stora sorgen var direkt när man fick veta att han drabbats av ALS. Man har sörjt det här i tre, fyra månader så därför åtminstone jag att se de ljusa delarna och hur stark han och hans familj var när de tog sig till Toronto, tog sig till hockeygalan och var Börje Salming, i stället för att vara sin sjukdom. Det tycker jag var otroligt starkt, sa Niklas Wikegård i C More.

Annons
Börje Salming
Börje Salming.

Niklas Wikegårds ord om Börje Salming

För Niklas Wikegårds generation var Börje Salming en stor förebild; både för sina uppoffringar på isen, hur han var som person och vad han betytt för hockeyn i Europa.

– Han har satt en standard på hur man uppträder, en standard på hur man spelar och jag hoppas att vi, alla hockeyspelare, kan bära hans minne vidare genom att knyta näven i fickan. Jag kommer sörja såklart, men även minnas det Börje Salming stod för, som person och hockeyspelare.

Annons
Niklas Wikegård
Niklas Wikegård hade svårt att hålla tillbaka känslorna i C More efter Börje Salmings bortgång.

Niklas Wikegård i tårar

Niklas Wikegård var själv på plats när Börje Salming hyllades i Tidernas hockeygala förra veckan. När han pratar om hockeylegendarens sista tid i livet har han svårt att hålla tillbaka tårarna.

– Börje sökte aldrig glamour, sökte aldrig att ”jag är bäst, jag kan, jag vill”. Det var laget, det var hockeyn, det var passionen och kärleken till den som var viktigast.

– Han personifierade det hela vägen in. Han satte en standard som ingen annan... shit alltså, sa Niklas Wikegård.

Annons

Gästade Nyhetsmorgon

När Niklas Wikegård under fredagsmorgonen gästade han Steffo Törnquist och Sofia Geite i Nyhetsmorgon fortsatte han prata om Börje Salmings avtryck.

– Det som är spännande när man pratar om en sån här hockeyperson, eller något som är lite större än hockeyn, är sorlet ute i arenan. Plötsligt börjar man höra hur det börjar sjungas och nynnas ”Börje Salming” på läktarna. Jag visste inte ens om det och undrade vad de sa på läktarna, säger Niklas Wikegård.

– Det är så mycket känslor inblandat med Börje. Jag kom ihåg 76, Canada Cup. Jag grät då, tårarna rann och nu hyllningarna i Toronto och Hockeygalan. Det är så starkt, säger Steffo Törnquist.

Annons
Sofia Geite och Steffo Törnquist
Sofia Geite och Steffo Törnquist var märkbart berörda när de pratade om Börje Salmings bortgång i Nyhetsmorgon.

Foto: TT/C More/TV4

Annons