Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här tar familj och vänner ett sista farväl av Michael Nyqvist

21 jul, 2017, 15:06 
Av
Skådespelaren begravdes under fredagseftermiddagen.
Annons

Skådespelaren Michael Nyqvist fördes till den sista vilan under fredagen. Begravningen, som ägde rum i Katarina kyrka i Stockholm, var välbesökt och på plats fanns många kollegor och vänner ur den svenska kändiseliten.

Bland de som kommit för att ta ett sista farväl fanns bland annat skådespelarna Lena Endre, Pernilla August och Ingela Olsson.

Artisten Plura Jonsson fanns också på plats.

– Det känns tungt, sa han till Expressen med tårar i ögonen, strax innan han gick in i kyrkan.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Plura Jonsson. Bild: Johan Jeppsson/IBL

“Så äkta”

Även regissören Kay Pollack fanns på plats för att hedra sin kollega, som han jobbade med bland annat under arbetet med filmen “Så som i himlen”.

– Som en skådespelare som tog varje tagning på liv och död. Även om det handlar om att gå in ett rum så gjorde han det så äkta. Det är underbart att jobba med en sådan skådis. Man saknar och har förlorat en fantastisk skådespelare. Jag är tacksam att få jobba med honom. Jag kommer minnas honom som Micke, sa han till tidningen.

Annons

Andra som kommit för att ta farväl var konstnären Ernst Billgren, skådespelaren Rafael Edholm, artisten Eva Dahlgren med frun och designern Efva Attling, och programledaren David Hellenius. Också Jonas Gardell, Mark Levengood, Björn Kjellman och Mona Sahlin deltog i ceremonin liksom skådespelaren Ewa Fröling och musikern Janne Schaffer.

Förutom familj och vänner, hade också ett 50-tal av Michael Nyqvists fans samlats utanför kyrkan. Inne i kyrkan var det så fullsatt att man fick ta fram extrastolar för att alla som ville skulle på plats. Utanför kyrkan fanns också flera poliser som övervakade begravningen till följd av det stora intresset.

Porträtt målat av dottern

I begravningsprogrammet som delades ut till alla besökare, finns ett porträtt på Michael Nyqvist, målat av hans dotter Ellen skriver Expressen. Längst bak finns skådespelarens egna ord:

“Jag ser på timvisaren

Minut visaren som en fjäril.

Annons

Sekundvisaren i april

Här och där”

Micke

Under akten sjöngs psalmen ”Härlig är jorden”. Kristoffer Leandoer och Johan H:son Kjellgren läste dikter, bland annat Gunnar Ekelöfs ”Envoi” samt en dikt som bearbetats av Michael Nyqvist själv. ”Amazing Grace” och ”Black bird” av John Lennon och Paul McCartney framfördes också, skriver Aftonbladet.

Efter ceremonin i kyrkan var den närmaste vänkretsen inbjudna till en privat minnesstund för att hedra Michael Nyqvist.

Kämpade mot luncgcancer

Michael Nyqvist avled den 27 juni efter att en tid ha kämpat mot lungcancer, en kamp som bara den närmaste kretsen kände till. Han var då 56 år gammal, och efter sig lämnade han hustrun Catharina, barnen Ellen och Arthur samt många kollegor och vänner.

Michael Nyqvist. Bild: IBL

Några dagar senare publicerades en dödsannons i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Där hade familjen valt följande dikt: “Jag klev på tåget. Där satt ni i den vackraste kupén. Ellen Arthur Catharina. Jag vägrade släppa min biljett. Nu ses vi vid nästa station”.

Annons

Grundade en stiftelse

Efter hans död tog hustrun Catharina Nyqvist Ernrooth initiativ till en stiftelse i hans namn –  “Michael Nyqvists stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft”. Ordförande för styrelsen blir Thomas Perlmann. Förutom honom och hustrun Catharina, sitter även skådespelarna Pernilla August, Ingela Olsson, Anthony Edwards och Christian Camargo samt modefotografen och regissören Michel Comte, krögaren P G Nilsson och Jens Orback, generalsekreterare för Palmecentret, i styrelsen.

– Michael Nyqvist brann så starkt för skådespeleriet, både sitt eget och andras. Han hade också en otrolig livsglädje och sade många gånger under det senaste året att han inte kände sig färdig, vare sig med livet eller med sitt konstnärskap. Den här stiftelsen är ett sätt att låta Mickes gärning leva vidare i en form som hans fru, hans barn och nära vänner tror att han själv hade önskat, sa Thomas Perlmann till Dagens Nyheter.

Michael Nyqvist var en framgångsrik och omtyckt skådespelare, och är känd från filmer som “Grabben i graven bredvid”, “Så som i himlen” och filmerna om Mikael Blomqvist och Lisbeth Salander i Stieg Larssons Milenniumtriologi.

Text: Minna Wallén-Widung

Artikeln publicerades först på Allas.se.

 

Annons