Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här tvingas gästen förklara sig! Stela stämningen i Nyhetsmorgon

15 maj, 2023, 19:00 

Stämningen i Nyhetsmorgon går inte att känna igen.

Annons

Nyhetsmorgon är för många ett älskat program. I flera decennier har morgontrötta svenskar bänkat sig framför tv:n, suttit med sin kopp kaffe och tagit del av de senaste nyhetshändelserna.

8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!Brand logo
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!

Nyligen förlängdes även programmet till klockan 12.00 på måndagar-fredagar. Det har medfört vissa förändringar, där programledarna byter av varandra för att orka hålla fokus.

Men alla är inte nöjd med det nya upplägget. Tv-profilen Fredrik Wikingsson tycker att förändringen gjort att sändningen blivit mer långdragen och tråkig.

– Och när ena gänget, som jobbat i fyra dagar, lämnar över efter att ha suttit i studion, då ska det komma in fyra nya personer som ska guida tittarna igenom det här. Då har de en liten överlämning i bild som pågår i 20 minuter när de undrar ”vad har ni gjort sen sist?”, och sen sitter de bara och fikar i studion, säger han i sin podcast och fortsätter:

Annons

– Det håller inte riktigt, ni måste berätta nåt som är relevant för resten av världen. Ni kan inte bara sitta och prata om vilka strumpor ni har på er. Det känns som det värsta trampavatten-tv som jag sett.

Soraya Lavasani och Martin Järborg
Soraya Lavasani och Martin Järborg får kritik av tv-profilen Fredrik Wikingsson.

Fredrik Wikingssons kritik: ”Backar inte”

När Fredrik Wikingsson under måndagen gästade Nyhetsmorgon gjorde han det i samband med ett programledarbyte. Strax innan hade hans ord från podcasten spelats upp och stämningen var aningen frostig.

Tv-profilen vägrade backa om kritiken, utan i stället fortsatte Wikingsson sitt resonemang om varför han tycker att nyhetsprogrammet blivit segare.

– Jag backar absolut inte. Programmet heter Nyhetsmorgon. Man slår på tv:n, och undrar vad det är man tittar på egentligen. Jag har en massa respekt för vad ni gör varje vecka, men det här behöver ni göra snabbare.

Programledaren Thomas Ritter säger ifrån

Fredrik Wikingsson tog exemplet när programledarna inför ett byte satt och jämförde vilken färg på strumporna de hade. Soraya Lavasani frågade vad han själv skulle gjort, med all sin erfarenhet av succéproduktioner.

Annons

– Om det förekommer självkritik i det här huset kanske man tycker att nio minuter strumpprat är lite för långt, svarade Fredrik Wikingsson.

– Nu tror jag det kanske var 35 sekunder. Men menar du med alla dina år av tv, poddande, krönikor, och allt vad du gjort, att du aldrig trampat vatten? frågade Thomas Ritter.

– Aldrig i något program som heter Nyhetsmorgon – men som jag trampat vatten! Jag vill också inskärpa att det är svårt att trampa vatten, och jag säger inte att jag är bättre än er, men ni kanske ska fortsätta med 9-10 minuter överlämningar och så kanske de funkar om något år. Jag tittar mycket på amerikansk morgon-tv och de är jätteskickliga på det här, och de säger ingenting men det är ändå superbra, fortsatte Wikingsson.

Fredrik Wikingsson
Fredrik Wikingsson tycker Nyhetsmorgon kan göras bättre – och att programledarna inte bara kan prata om vilka färger på strumporna de har på sig.

Foto: TV4

Annons