Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Hårda kritiken mot SVT – efter plötsliga kollapsen i direktsändning

16 aug, 2023, 09:30 
Vendela Lönnqvist
SVT kritiseras hårt efter kollapsen.
SVT kritiseras hårt efter kollapsen.

Efter oväntade händelsen i direktsända "Allsång på Skansen" riktas nu stark kritik mot SVT.

Annons
Hen i kungafamiljen vill kändisarna sjunga med!Brand logo
Hen i kungafamiljen vill kändisarna sjunga med!

The show must go on – så löd ledorden under säsongsfinalen av "Allsång på Skansen".

Den snabbt framgångsrika countrysångaren David Ritschard gästade sista avsnittet för att både framföra sin egen låt "Duplantis blues" och sjunga allsång med publikhavet.

Då gifter sig Pernilla Wahlgren & Christian BauerBrand logo
Då gifter sig Pernilla Wahlgren & Christian Bauer

David Ritschard kollapsade på scenen

Efter framträdandet av den egna låten stannade han upp för ett samtal med Pernilla Wahlgren, 55, på scenen innan det var dags att framföra "Jag hade en gång en båt".

Många lade säkert märke till att David, under snacket med Pernilla, såg ut att vingla till flera gånger samtidigt som han hade svårt att fästa blicken.

Och bara sekunder in i allsångs-låten kollapsar han.

– Nu får vi bryta, kunde publik och tv-tittare höra Pernilla Wahlgren säga till tonerna av musiken.

Annons

"Dramatiska, otäcka bilder"

Programledaren får dock tillsägelse i öronsnäckan att fortsätta programmet – och hela händelsen får nu stark kritik av Göteborgs-Postens krönikör Johan Lindqvist:

”Ritschard vinglar, vajar, svettas och blicken fäster inte när Pernilla Wahlgren försöker intervjua honom. Sedan rasar han ihop, blir liggande och måste lyftas av. Det är dramatiska, otäcka bilder”, skriver han och lägger det fulla ansvaret på SVT.

Lägger ansvaret på SVT

Kanalen svarade under natten på frågan om vad det egentligen var som skedde – och menar att "allt kan hända i direktsändning":

– Det viktigaste för oss just nu är att han mår bra. Mer kan vi inte uttala oss om i dagsläget. Allt kan hända i direktsändning och vi försökte hantera det på bästa sätt. Vi förstod snabbt att det inte var livshotande, säger SVT:s exekutiva producent Haida Jamshidi till Expressen.

Enligt Lindqvist borde kanalen aldrig ha låtit artisten entra scenen och menar att samtliga involverade bakom scenen borde ha haft bättre koll.

"Brännas till aska i strålkastarljuset"

Krönikören jämför händelsen med Olle Ljungströms fall på Lisebergs scen för tio år sedan till följd av den hårda press han utsattes för som säregen artist.

Samma scen ska Ritschard kliva upp på den 1 september.

"Det är deras ansvar att ta hand om och checka av sina artister. Det enda jag just nu har att säga om det är att jag inte vill se ännu en skör artist brännas till aska i strålkastarljuset".

Annons