Hårda orden visar sanningen – om Guillous och GW:s relation

Hårda orden visar sanningen – om Guillous och GW:s relation
De brukade vara såta vänner, men det är ett minne blott. Jan Guillou och Leif GW Persson hade intet gott att säga om varandra i nya dokumentären.
Annons

Jan Guillou och Leif GW Persson är båda män med makt inom mediebranschen, och de brukade vara såta vänner. Men någonstans på vägen gick det snett, och i den nya SVT-dokumentären får vi veta mer. Jan Guillou vill inte säga exakt vad som hänt, men är tydlig med att det handlar om pengar.

Annons

– Han har vänner så länge han kan tjäna pengar på de vännerna, när den möjligheten upphör så upphör vänskapen, säger Jan Guillou.

– Han anser att vi förhåller oss till varandra som Shakespeare och Åsa-Nisse, och det är ingen tvekan av oss om vem som är Shakespeare. De där deckarna var bara förövning och sen ska han skriva på Nobelprisnivå, fortsätter han.

Annons

Leif GW Persson: ”Inte ovän med honom”

Guillou menar även att GW har något som han kallar “utvisningsbåset”, där han sätter de vänner han inte är nöjd med, men enligt GW själv är det inget han har tillämpat på Guillou. Han medger dock att det finns en del rivalitet mellan de båda.

Så här kunde det se ut förr, men de tiderna är ett minne blott.

– Jag är också bra på att skriva ska du veta, och jag har sålt en jävla massa böcker, säger GW i dokumentären, varpå han får frågan om det är en tävling.

– Ja ibland är det ju det va. Det är ju barnsligt men grabbar är ju på det där viset. Jag får frågan ibland, och nej jag är inte ovän med honom. Vi ses inte, det är något annat.

Leif GW hade inget ont att säga om Guillou i dokumentären. ”Men han ljuger ju alltid” var Guillous svar på det.

Kallar GW för lögnare

När reportern påpekar att det inte verkar som att GW har något emot Guillou på det sättet han beskriver litar han inte på svaret.

Annons

– Ja men han ljuger ju nästan alltid, säger Guillou.

Helt klart är det fortfarande kyligt mellan de två författarna, om det någon gång skulle ändras får framtiden utvisa.

Foto: TT

 

 

 

 

Annons

 

 

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

2 kommentarer till “Hårda orden visar sanningen – om Guillous och GW:s relation”

 1. Bror skriver: 30 augusti, 2020

  GW har gett en riktigt god bild av sitt förhållande till den gamle kompisen Guillou. Vi är som ett gammalt par i ett mycket gammalt äktenskap, har han sagt. Komna dithän är allt som kan sägas redan sagt. Och då blir det tyst. Där är vi nu.
  Sedan är det då det där med längden! Jan är kort och Leif är lång. Räknat på höjden alltså. I det där andra, det onämnbara, är också Leif värst – med hästlängder! Det är nog svårast att ta för Jan.
  Ett annat själsligt skoskav genom åren har varit, att jag envisats med att vara en jävla gråsosse, sa GW vid tillfälle. Jan däremot, han har gått igenom hela alfabetet inom bokstavsvänstern. Från A till O! Sånt tär, ska du veta.
  Men vilka är de då – egentligen?
  Här är det så lyckosamt, att båda lämnat litterära självbekännelser i den frågan.
  Jan heter egentligen Arn. Han som med sitt liv gav Sverige åt svenskarna vid Lena. Efter sin död började han tillbes som helgon. En vacker tanke.
  Leif är Evert Bäckström – i alla stycken. En härlig tanke.


 2. Bror skriver: 30 augusti, 2020

  Till försvar för Leif GW Perssons prosa

  Först nu har jag haft tillfälle att se del 2 av den välgjorda tv-dokumentären om Jan Guillou, “Den överlägsne journalisten”.
  I en passus av grabbig tuppfäktning tillskriver Guillou GW litterära pretentioner åt Shakespearehållet till. Det ska givetvis förstås som ett uttryck för GWs bristande kontakt med realiteter, litterära såväl som övriga. Och det är här jag vill reservera mig.
  Mycket av det som lämnat GWs skrivarstuga har förvisso skrivits snabbt, inte sällan på rutin och i flera fall för dåligt jäst. Men det finns annat. Och det är det Guillou inte ser, eller vill se.
  I GWs roman från 2002 “Mellan sommarens längtan och vinterns köld” finns njutningsfulla passager av utomordentligt hög litterär kvalitet.
  Signalen till läsaren är inte att ta miste på. Jag kan, men inte just nu.
  Vem vet, snart hänger den kanske där på boklådsfönstret, den tunnklädda lilla boken – det perssonska hjärtat.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar