Hårda orden visar sanningen – om Guillous och GW:s relation

De brukade vara såta vänner, men det är ett minne blott. Jan Guillou och Leif GW Persson hade intet gott att säga om varandra i nya dokumentären.

Jan Guillou och Leif GW Persson är båda män med makt inom mediebranschen, och de brukade vara såta vänner. Men någonstans på vägen gick det snett, och i den nya SVT-dokumentären får vi veta mer. Jan Guillou vill inte säga exakt vad som hänt, men är tydlig med att det handlar om pengar.

– Han har vänner så länge han kan tjäna pengar på de vännerna, när den möjligheten upphör så upphör vänskapen, säger Jan Guillou.

– Han anser att vi förhåller oss till varandra som Shakespeare och Åsa-Nisse, och det är ingen tvekan av oss om vem som är Shakespeare. De där deckarna var bara förövning och sen ska han skriva på Nobelprisnivå, fortsätter han.

Leif GW Persson: ”Inte ovän med honom”

Guillou menar även att GW har något som han kallar “utvisningsbåset”, där han sätter de vänner han inte är nöjd med, men enligt GW själv är det inget han har tillämpat på Guillou. Han medger dock att det finns en del rivalitet mellan de båda.

Så här kunde det se ut förr, men de tiderna är ett minne blott.

– Jag är också bra på att skriva ska du veta, och jag har sålt en jävla massa böcker, säger GW i dokumentären, varpå han får frågan om det är en tävling.

– Ja ibland är det ju det va. Det är ju barnsligt men grabbar är ju på det där viset. Jag får frågan ibland, och nej jag är inte ovän med honom. Vi ses inte, det är något annat.

Leif GW hade inget ont att säga om Guillou i dokumentären. ”Men han ljuger ju alltid” var Guillous svar på det.

Kallar GW för lögnare

När reportern påpekar att det inte verkar som att GW har något emot Guillou på det sättet han beskriver litar han inte på svaret.

– Ja men han ljuger ju nästan alltid, säger Guillou.

Helt klart är det fortfarande kyligt mellan de två författarna, om det någon gång skulle ändras får framtiden utvisa.

Foto: TT