Helgmeny - Cecilia Bernadottes bästa tips
Mångsysslaren Cecilia Bernadotte bjuder i dag tre goda vänner på en måltid med en av hennes egna favoriträtter, biff tartar, som förrätt. Middagen äger rum på ett av hennes stamställen, mysiga kaféet Skroten på Beckholmen i Stockholm – ett ställe som hon själv frekventerat många gånger eftersom roddarklubben Beckholmsroddarna, där hon är medlem, har sina möten här. Skroten är ett ställe med gamla anor och drivs av eldsjälarna Jose n Arrénborg och Maria Rindstam. Föregångaren var skeppshandeln Tackel och Tåg, som funnits i över 40 år. Skrotens kafé öppnade våren 2012 och i dag kan man inte bara njuta av utsökt mat och goda pajer utan också handla hem allt från schacklar, beslag, tågvirke och lanternor till vackert porslin.
Cecilia, som är syssling till kung Carl XVI Gustaf, berättar att hon varit intresserad av mat ända sedan barndomen. Hennes mamma var matskribent på tidningarna Husmodern och Femina och samarbetade med kända matfotografen Kerstin Bernhard. Cecilia fick agera modell redan från unga år. Hon utbildade sig inom restaurangnäringen och arbetade som hovmästare på bland annat anrika restaurang Falstaff vid Värtan och Coq Roti på Östermalm. Hon har även bott i Frankrike och var OS-värdinna vid Olympiska spelen i Grenoble 1968. Förutom sin restaurangutbildning har hon studerat marknadsföring på Berghs reklamskola, gått en internationell sekreterarkurs och studerat till sjukgymnast. Vinnestorn Carl Jan lärde hon känna för många år sedan och hon arbetar som konsult tillsammans med honom på vinkällaren Grappe för att marknadsföra hans viner.
– Jag har alltid älskat att ordna fester och bjuder gärna hem mina vänner på en god middag, helst inte för många – så man hinner prata ordentligt.
Cecilia serverar till maten samarbetspartnern Carl Jan Granqvists vin som kommer från släkten Bernadottes slott i Paulliac i Frankrike. Fisksoppan är ställets specialitet liksom pajen – en upplevelse för sötsaksälskaren.
Biff tartar
6 pers
600 g oxfilé
1 1⁄2 röd chili
1–2 morötter
salt och peppar olivolja
strimlad jungfrusallad
Potatischips
5–6 potatisar, fast sort olja och salt
1. Hacka köttet fint. Hacka även chili och morot. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
2. Skär potatisen i tunna skivor och fritera snabbt i het olja, salta.
3. Lägg upp köttet, format till biffar på salladsbädd, droppa över olivolja.
Servera chipsen till.
Skrotens fisksoppa
6 pers
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 pkt saffran, 1⁄2 g
3 msk tomatpuré
olja till bryning
3 morötter, i bitar
2 palsternackor, i bitar
2 potatisar, i bitar
3 burkar krossade tomater
3 dl grädde
timjan
cayennepeppar
salt
peppar
1⁄2 liter fiskfond, antingen hemgjord eller på tärning eller burk, fisk av valfri sort samt räkor
1. Hacka lök och vitlök, fräs det i oljan i en gryta. Häll på saffran och tomatpuré, stek lite till.
2. Lägg i de skurna grönsakerna och häll på krossade tomater, fiskfond, grädde samt kryddorna och ev vatten. Koka tills grönsakerna är mjuka. Mixa lite eller välj om ni vill ha bitar.
3. 10 min innan ni äter så lägg i sken och räkorna.
Servera med aioli och vitlöksbröd.
Hallon- och kolapaj med vaniljsås
6 små pajformar
Smuldeg
1 1⁄2 dl havregryn
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 dl strösocker
150 g smör
Dulce di leche
1 oöppnad burk kondenserad mjölk (à ca 400 g)
Hemgjord vaniljsås
3 äggulor
4 msk maizena
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
Garnering
1 liter hallon
1. Smuldeg: Blanda havregryn, mjöl och socker i en bunke. Finfördela smöret och hacka ihop till en smuldeg.
2. Kolasås: Lägg burken med den kondenserade mjölken i en stor kastrull. Fyll på med vatten så att det täcker burken, plus lite till. Det är viktigt att burken hela tiden är täckt med vatten, fyll på då och då med hett vatten om det behövs.
3. Låt koka ca 2 timmar.
4. Lyft upp burken. Låt svalna ordentligt innan den öppnas. Rör såsen slät i en bunke.
5. Pajerna: Lägg lite av smuldegen i portionsformar.
6. Lägg på hallon och slå på dulce di leche (spara lite att garnera med).
7. Strö på resten av smuldegen och grädda i 180° tills degen får färg.
8. Droppa över resterande dulce di leche.
9. Hemgjord vaniljsås: Koka upp grädden tillsammans med vaniljstången. Ta upp den och skrapa ur fröna.
10. Blanda äggulor med socker och maizena. Rör ner i grädden. Servera till den varma pajen.