Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Tareq Taylor avslöjar: Därför umgås inte Trädgårdstider-profilerna privat

22 feb, 2022, 15:00 
AvLinus Brännström

Det är ett av SVT:s mest älskade program. Nu berättar Tareq Taylor och Pernilla Månsson Colt om hemligheterna bakom Trädgårdstider och relationerna mellan programledarna utanför rutan.
– Mellan mig och Pernilla har det alltid funnits ett käbbel som mellan ett gammalt gift par, säger Tareq Taylor.

Annons
5 saker du inte visste om ”Trädgårdstider”Brand logo
5 saker du inte visste om ”Trädgårdstider”

Det är tretton år sedan den första säsongen av Trädgårdstider hade premiär i Sveriges Television. På den tiden hette programmet Trädgårdsfredag och det var knappast någon som räknade med att det skulle bli en succé och långkörare.

– På papperet var det väl ingen som trodde att ett trädgårdsprogram på fredagskvällar skulle kunna locka någon större publik. Men BBC hade gjort något liknande med tanken att man skulle titta med ett glas vin i handen och det tog vi till oss, säger Pernilla Månsson Colt och skrattar.

– Det skulle vara tillåtande, inte så mycket pekpinnar, och det skulle vara en skön vibe. Det där har följt med oss sedan dess, även om vi inte uppmanar folk att sitta och pimpla vin så har vi kvar den sköna stämningen. Det är inte ”så här måste du göra” utan ”så här kan man göra”.

Malin Persson, Pernilla Månsson Colt, Tareq Taylor och John Taylor är dagens kvartett i SVT:s Trädgårdstider.

”Lera, regn och kyla”

Den första säsongen syntes hon i programmet tillsammans med Tareq Taylor och paret Mandelmann, som i dag huserar i TV4. Redan året därpå anslöt trädgårdsmästaren John Taylor och 2015 kom inredaren Malin Persson in i bilden – sedan dess har det varit Pernilla, Tareq, John och Malin som utgjort programledarkvartetten i Trädgårdstider, som programmet kallats sedan 2016.

Annons

Numera spelas säsongerna in året före de sänds, arbetet pågår från april till hösten. Annat var det i början då de första avsnitten spelades in i mars för att sändas en månad senare.

– Då innehöll de första programmen mest lera, regn och kyla och det kan också ha sin charm men det blir väl inte så romantiskt som man skulle kunna önska, säger Tareq Taylor.

Pernilla Månsson Colt håller med.

– Det var ganska många program där det var brunt. Det hände inte så mycket och det var kallt så varje gång man öppnade munnen blev det ett moln av ånga. Det här är mycket skönare och det blir ett vackrare program, säger hon.

Trädgårdstider är något slags vårtecken, det är lika mysigt varje gång”, säger Tareq Taylor.

Tareq Taylors och Pernilla Månsson Colts relation

Hemligheten bakom Trädgårdstiders framgång ligger dock inte bara i vackra program och odlingsråd. Lika många tittar för den härliga stämningen mellan de fyra programledarna – en stämning som de beskriver som helt naturlig.

Annons

– Jag tror att styrkan ligger i att vi är så pass olika. Det blir ett naturligt käbbel, man behöver inte konstruera något. Vi behöver aldrig några manus utan man kan sätta oss i en situation, bygg ett plank eller plantera en rabatt, så kommer ett naturligt käbbel fram och förhoppningsvis också någon vettig fakta, säger Tareq Taylor.

Programledarnas roller har förstås utvecklats under åren som har gått men enligt Tareq Taylor har den speciella stämningen funnits sedan dag ett.

– Mellan mig och Pernilla har det alltid funnits ett käbbel som mellan ett gammalt gift par. Nu har John tagit över stafettpinnen och käbblar med henne och det är jättehärligt. Det blir lekfullt och inte så allvarligt. Man måste få lov att skoja om saker och ting och trycka till varandra med kärleksfullt gnabb, det blir mycket bättre då, säger han.

”Vi får enormt mycket kärlek”, säger Pernilla Månsson Colt om tittarreaktionerna på Trädgårdstider.

Pernilla Månsson Colt jämför det med en syskonrelation.

– Ett gift par, då låter det som att man blir sur på riktigt. Jag ser mer Tareq som en petig lillebror och han kanske tycker att jag är en störig storasyrra. Men vi gillar ju varandra alla fyra, jättemycket, säger hon och fortsätter:

Annons

– Vi har mejslat ut vilka roller vi har. Vi har gjort karikatyrer av John, Malin, Tareq och Pernilla som är väldigt nära sanningen, det är inte så att vi spelar en roll men vi tar fram vissa delar av våra personligheter som vi fokuserar lite mer på. Det betyder att jag vet hur jag ska köra in mitt vassa pekfinger i sidan på John för att reta honom.

Därför umgås programledarna inte privat

Inspelningarna av Trädgårdstider är intensiva – numera tar det en vecka att spela in varje avsnitt. De fyra programledarna umgås inte privat när allt är skördat och kamerorna har slocknat.

– Jag tror på riktigt att vi behöver ett avbrott från varandra för det blir ganska intensivt när vi ses, säger Pernilla Månsson Colt.

Det förekommer dock en del telefonkontakt även under vinterhalvåret.

– Gud, ja. Jag pratar med Pernilla om alla möjliga saker. Om jag behöver en möbel eller något annat som man kan hitta på en auktionssajt så ringer jag henne. Det finns ingen som är så vass som Pernilla på att hitta rätt pryl till rätt pris. Hon är fantastisk där, det är bara att ge henne en budget och säga vad man vill ha så kommer det förslag till höger och vänster, berättar Tareq Taylor.

De fyra Trädgårdstider-profilerna umgås inte utanför programmet. ”Vi behöver ett avbrott”, säger Pernilla Månsson Colt.

Pernilla Månsson Colt ringer i sin tur Tareq Taylor med frågor om vitvaror och köksattiraljer.

– Och sedan är John en person som jag hör av mig till när jag behöver göra om min rabatt hemma. Men det är inte så att vi umgås utan vi ser till att hålla linjen öppen för varandra under de där månaderna när vi inte ses. Sedan varje vår när vi träffas igen så är det lite som ett kosläpp, så här ”yes, nu kör vi igen, fasiken vad kul”, säger hon.

Annons