Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemma hos Izabella Scorupco – kika in i svenska stjärnans lyxhem!

24 sep, 2022, 08:00 
AvFrida Funemyr
Född i Polen, uppvuxen i Sverige och numera bosatt i Los Angeles. Izabella Scorupco har hela världen som sin arena.
Hon känns så trygg och självklar i sin roll som filmstjärna.
Men så har det inte alltid varit. När karriären tog fart slog känslorna till med full kraft ...
Annons
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

Vanligtvis brukar jag inte kommentera människors utseende, men i det här fallet är det omöjligt. När Izabella Scorupco öppnar dörren till sitt fantastiska hus i Hollywood Heights slås man av hennes otroliga skönhet. När jag kommenterar hur vacker hon är, medger hon att hennes mamma fortfarande ser väldigt ung och vacker ut.

– Kanske är det generna, säger hon ödmjukt och tar mig med på en rundtur i huset hon bott i de senaste fyra åren.

Här bor hon med maken Karl Rosengren, sina två barn och till och från även Karls två barn. Och så ”de små grisarna”, två franska bulldoggar som ivrigt hoppar upp och ner.

Vi kommer ut på en magisk terass med utsikt över downtown Los Angeles, Cahuenga-passet och alla dess arkitektritade hus.

Annons

– Där är visdomens träd, säger Izabella och pekar upp på toppen av berget. Hon berättar att hiken till detta träd tillhör en av de mest populära. Trädet är det enda i området som överlevde den förödande branden i Hollywood Hills år 2007. Izabella bjuder på te och säger att hon inte vet om hon är på väg att bli sjuk, utbränd eller bara är jetlaggad av allt resande.

– Något knas är det med kroppen, säger hon och beskriver en enorm trötthet.

Izabella Scorupco
Hemmet i Los Angeles är Izabellas fasta punkt.

Scorupco om resan till Nepal: ”Övermänsklig”

För ett tag sedan kom hon hem från Nepal där hon spelat in serien The Journey – 15 dagar i Nepal. Till skillnad från nu var hon piggare och klarare än någonsin efter resan.

– Jag fick en enorm energi och driv efter den upplevelsen. Helt magiskt, det kändes som jag var övermänsklig och klarade av att göra allt utan att bli trött, säger Izabella.

Annons

Bara en sådan sak som att inte ha tillgång till internet på flera veckor var en skön återhämtning.

– Nu har man kastats tillbaka in i världen med mobilen, email, nyheter och allt annat som gör min hjärna överstressad. Därav tröttheten antar jag.

Att få komma till Nepal har länge varit en dröm för Izabella. Frågan om hon ville delta kom i helt rätt tid, just efter pandemin då hon var svältfödd på nya upplevelser.

– Därför kändes det klockrent, säger Izabella som annars konsekvent sagt nej till lek- och tävlingsprogram.

Isabella Scorupco: Det var tuffast i Nepal

I programmet får man hänga med när Izabella och Peter Stormare, Roy Fares, Kristina ”Keyyo” Petrushina och Alfred Svensson under femton dagar vandrar genom Nepal. Ett minne för livet.

– Det var en hel del utmaningar, framför allt för att vi knappt hade tillgång till vatten. Vi sov på plankor i vakttorn eller i enkla små tehus utan varken värme eller toaletter. Att aldrig känna mig ren var påfrestande, samtidigt vande man sig. Men framför allt drabbades jag av sådan enorm tacksamhet över det lilla och enkla. Så fort jag kom hem slogs jag av hur otroligt bra vi har det men också vad lite prylar man egentligen behöver.

Izabella Scorupco
Izabella Scorupco stortrivs med sitt liv i Hollywood.

Izabella funderar på om hon ännu en gång är på väg mot utbrändhet. Hon var bara 20 år när hon drabbades första gången. Hon höll då på med musik och hade spelat in några ungdomsfilmer. Singeln Substitute sålde guld på bara nån vecka och skivbolagen ville satsa på henne. Izabella lyssnade mer på omgivningens önskemål och krav än på sig själv. Hon hade klassiska ångestsymtom som att hon inte kunde få luft och hjärtklappning. All drivkraft och energi var plötsligt borta.

Annons

– Jag trodde på riktigt ibland att jag skulle dö, hade ett otroligt kontrollbehov men ville samtidigt vara alla till lags och vara en duktig flicka. Jag är en person som vill bemästra det jag gör, men jag kände att jag tappade kontrollen vilket var den utlösande faktorn för min utmattning. På den tiden pratade man varken om utbrändhet eller ångest.

– Att inte vara stark och ta vara på alla chanser framstod som lathet eller att vara svag. Jag vågade inte prata med någon om hur dåligt jag mådde, det kändes oerhört skamset. Istället isolerade jag mig mer och mer från allt och alla, fortsätter hon.

”Kände mig värdelös”

När Izabella slog igenom med Bondfilmen Goldeneye fick hon en massa erbjudanden om roller. När hon tackade nej ifrågasatte man varför hon inte var tacksam för det som erbjöds.

– Jag var såklart otroligt tacksam och kände mig priviligerad som fick jobba med fantastiska skådespelare och regissörer, men jag var helt enkelt inte kapabel att hantera allt. Man undrade varför jag inte tog vara på allt ”som slängdes framför mina fötter” och jag skämdes och kände mig värdelös, svag och otillräcklig.

Izabella Scorupco och Pierce Brosnan i Goldeneye
Izabellas stora genombrott kom i Bondfilmen Goldeneye mot Pierce Brosnan.

En stor räddning blev hennes mamma, som är psykiatriker. Izabella har genom åren hamnat i liknande utmattningsperioder och hon funderar på hur hennes liv hade sett ut om hon hade fått alla de verktyg och den hjälp hon fick senare i livet redan första gången hon drabbades.

Annons

– Jag tror mitt liv blivit väldigt annorlunda. Framför allt hade jag hoppat på fler filmprojekt. Samtidigt är jag tacksam över att allt blev som det blev för annars hade jag inte blivit mamma till min älskade dotter, konstaterar Izabella som blev gravid just för att slippa säga nej till olika erbjudanden inom filmindustrin.

– Jag minns till exempel en dag då Kevin Costner skulle ringa upp mig och hur nervös jag var. Jag kämpade med att komma på vad jag skulle säga för att låta så engagerad jag bara kunde i filmen vi skulle prata om och hur fantastiskt allt kändes. Samtidigt som den andra delen av mig tänkte på hur jag skulle ta mig ur det om jag blev erbjuden rollen.

– Att bli gravid blev ett naturligt sätt att ta mig ur kaoset och karusellen jag inte kunde få ett stopp på.

Izabella hade just gjort sitt livs roll som Bondbrud och egentligen var detta det stora startskottet för hennes karriär. Men tillsammans med ishockeyproffset Mariusz Czerkawski blev hon istället mamma till Julia, som idag är 24 år. Sex år senare fick hon sonen Jakob, tillsammans med pr-agenten Jeffrey Raymond.

Annons

Izabella Scorupcos nära relation med barnen

Jakob har idag hunnit bli 19 år. Som mamma beskriver Izabella sig själv som väldigt närvarande men hon vet också att hon har tendenser att vara lite för neurotisk.

– Jag tror tyvärr att man skapar neurotiska barn av att vara oroligt lagd och jag har försökt att lägga band på min oro så gott jag kan. Det är nåt som jag absolut inte vill överföra på mina barn. Jag och mina barn, speciellt min dotter, lever i symbios med varandra och även om Julia är oerhört stark och cool så är hon också en känslomänniska. Vi är otroligt tajta, ibland kanske lite för tajta för vårt eget bästa. Vi är varandras absolut bästa vänner men jag vill först och främst vara mina barns förälder och få dom att känna sig trygga, annars kan det bli svårt att säga ifrån och dra gränser när det behövs.

Izabella fortsätter:

Jag saknar alltid mina barn väldigt mycket när jag reser och bävar för den dag då de flyttar hemifrån på riktigt. Samtidigt som jag inte vill något annat än att de ska kunna känna sig trygga i sig själva och klara saker på egen hand.

Annons

Oron finns i hennes personlighet. Men kanske har hon också fått en släng från sin mamma. Izabella påpekar att det har med den där extrema kärleken och mammahjärtat att göra. Och kanske är Izabellas mamma till och med snäppet värre när det kommer till omsorg och oro över barn och barnbarn.

Kung Charles med Izabella Scorupco och Tina Turner
Izabella i möte med nyblivna kungen Charles.

Hyllningen till mamman: ”Aldrig träffat en starkare kvinna”

Izabella är född i Polen och hennes föräldrar skilde sig när hon var 1 år. Mamman bor i Vasastan och så fort Izabella är på besök i Sverige ser hon till att bo hos sin mamma för att få så mycket tid som möjligt tillsammans.

– Vi har en väldigt nära relation och hon har alltid varit min bästa vän och trygghet. Mamma har format mig väldigt mycket som kvinna, både på gott och ont. Hon har alltid varit otroligt kärleksfull och varm men samtidigt väldigt bestämd, envis och stark. Jag har aldrig träffat en starkare kvinna än min mamma och det har gett mig en tro på mig själv och att jag kan klara av vad som helst i livet utan att vara beroende av nån annan. Varken praktiskt eller ekonomiskt. Det har gett mig en stor frihetskänsla och trygghet i att jag alltid klarar mig själv.

Annons

Relationen med pappan rann ut i sanden. På den tiden var det väldigt ovanligt med skilsmässor i Polen.

– Det var väldigt ovanligt i Polen på den tiden att pappor tog sitt ansvar för barnen så som vi är vana vid i Sverige med delad vårdnad av barnen där allt är väldigt inrutat, bestämt och anpassat till barnets och allas bästa. Sedan flyttade jag och mamma till Sverige när jag var 8 år och i och med det blev min kontakt med pappa väldigt sporadisk.

Karl Rosengren och Izabella Scorupco
– Jag föll för min mans energi, berättar filmstjärnan.

Scorupcos liv med kärleken – det fastnade hon för

Det har gått fem år sedan Izabella blev tillsammans med entreprenören Karl Rosengren. Det märkliga är att hon under åren träffat en massa av Karls vänner och även om hon hade hört talats om honom och han om henne så hade deras vägar aldrig mötts.

Annons

– För första gången i mitt liv gick jag på en blinddate och vet du, jag fastnade direkt för hans energi. Jag älskar honom för att han är en sådan enorm livsnjutare och för att vi har en bra kommunikation. Vi bråkar sällan och när det väl händer så ser han till att vi pratar och försonas. Det är fina egenskaper, säger Izabella.

Izabella har kommit till en ny fas i livet. Suget efter vad framtiden har att erbjuda är väldigt starkt.

– 50 är det nya 30 och jag känner tillförsikt. Man säger att för att känna lycka ska man älska eller känna sig älskad av någon, ha en sysselsättning eller hobby man brinner för och kanske viktigast – att ha något att se fram emot. Har man inte de där tre delarna i sitt liv är det lätt att känna sig vemodig och likgiltig. Just nu ser jag fram emot att få se Nepalresan färdigklippt, men jag håller även på att spela in Netflixserien Barracuda Queens.

Suzanne Reuter, David Hellenius och Izabella Scorupco
Izabella gör svenska filmer också – som Sista chansen mot Suzanne Reuter och David Hellenius.

Serien, som går att streama våren 2023, är inspirerad av verkliga händelser och kretsar kring en grupp tonårstjejer som lever privilegierade liv i Stockholmsförorten Djursholm. Izabella spelar Margareta, huvudkaraktärens mamma, en på ytan kall och snorkig Djursholmsborgarbracka som innerst inne är väldigt osäker, rädd och orolig.

Annons

– Jag spelar en dysfunktionell mamma som lever för sina perfekta barn och inget i hennes liv är egentligen som det ser ut på ytan. Det är en underbar roll som jag älskar och aldrig tidigare gjort.

Izabellas tunga insikt: ”Kroppen slits lite hårdare”

Länge försökte Izabella att leva upp till sitt utseende samtidigt som hon brottades med att få filmroller som inte byggde på ett utseende.

– Man vill ju bli värderad utifrån ens skådespelarprestationer, men det ena ska inte heller behöva utesluta det andra, se bara på till exempel Margot Robbie, Michelle Pfeiffer eller Penelope Cruz! Det är trist att se sönderopererade skådisar med för mycket botox där ansiktet inte rör sig längre. Jag tycker snarare att för mycket ingrepp gör att man ser äldre än yngre ut, som blåsfiskar. Det blir inte trovärdigt någonstans och svårt att titta på.

Det värsta med att bli äldre tycker Izabella är allt nytt hon börjar känna av lite överallt i kroppen.

Annons

– Kroppen slits lite hårdare idag. Har jag druckit ett glas vin för mycket känner jag av det längre än vanligt, har jag gått en hike får jag träningsvärk en bra tid framöver och sover jag inte en natt tar det längre tid att komma i kapp med sömnen. Jag trodde aldrig att till exempel Madonna skulle åldras, men tänk att till och med hon måste dansa med käpp på scenen numera! This is life, you know!

Izabella Scorupco

Ålder: 52 år.

Familj: Maken Karl Rosengren, barnen Jakob, 19, som hon har tillsammans med pr-agenten Jeffrey Raymond och Julia, 24, från äktenskapet med ishockeyspelaren Mariusz Czerkawski samt två bonusbarn och två franska bulldoggar.

Bor: Hollywood Heights.

Yrke: Skådespelerska.Aktuell: I The Journey – 15 dagar i Nepal samt Netflixserien Barracuda Queens.

Annons