Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hemma Hos societetsdrottningen Grete Qviberg

08 aug, 2020, 07:00 
AvMaria Roswall
Det är få som har haft ett så innehållsrikt liv som Grete Qviberg. Här berättar hon om hur det var att gifta in sig i societeten, de glamourösa festerna och umgänget med kungaparet. Men hon berättar också om att hon alltid jobbat hårt för att kunna försörja sina barn och sig själv.
Annons

Med fantastisk utsikt över vattnet tornar Gretes och Kents magnifika villa upp sig på Malma på Värmdö. Det är ett av Malmas största hus på hela 600 kvadratmeter, men uppdelat på tre våningar där Grete och Kent mest huserar på den nedersta.

Det här är mitt paradis

– Det är stort, det är det, särskilt för att vara ett lantställe men när man ändå ritar och bygger, och har många barn och barnbarn, är det lika bra att dra på, säger Grete med sitt härliga skratt och visar oss runt.

Grete trivs  i  skärgården särskilt med den här terrassen.
Grete trivs i skärgården särskilt med den här terrassen.

När de köpte tomten var huvudhuset på endast 60 kvadratmeter, lika stort som en av tomtens mindre byggnader är på idag, och Grete satte tänderna i det hon älskar allra mest: arkitektur och inredning.

Annons

– Det är det bästa jag vet och hade jag inte jobbat med mina boutiquer och mode hade jag absolut arbetat mera med det. Jag har alltid haft husprojekt genom åren och när jag och Kent köpte den här tomten visste jag precis hur jag ville ha vårt nya hus. En arkitekt var med oss när vi ritade huset och tanken var just att ha generöst med yta men uppdelat på olika våningsplan, vilket gör att det inte känns för stort när det bara är jag och Kent här. Då är vi på nedervåningen där vi har allt vårt. Där uppe är det för gäster.

Grete framför huset som vars stil är inspirerad av The Hamptons på Long Island.
Grete framför huset som vars stil är inspirerad av The Hamptons på Long Island.

Att bo i skärgården är inget nytt för Grete, hon har bott här med både sin exman Aje Philipson och sin exman Per Jacobsson så miljön är lika hemma som den på Östermalm.

– Precis, jag och Per bodde här och med Aje bodde jag på Ingarö. Jag har alltid trivts här på Värmdö och när jag träffade Kent för 13 år sedan bodde jag på Fågelbro, men då kände vi att nej, det var inte riktigt vår grej så vi sålde Fågelbro och köpte det här, det är tio år sedan nu. Vi rev huset som stod här och byggde om och byggde stort, grannarna tittade lite snett, de tyckte nog huset passade bättre i Djursholm än här! Men har man många barn och vill umgås måste man ju ha stort!

Annons

Grete visar oss runt och bjuder på kaffe och det är inte svårt att förstå att hon och Kent och alla gemensamma barn och barnbarn trivs här. Familjen är också navet i Gretes liv och hon ringer något av barnen eller barnbarnen flera gånger under dagen.

– Jag älskar min familj och vill alltid att hela familjen ska få plats och vara tillsammans. Mina barn är uppvuxna här i skärgården, de älskar det. Självklart är det speciella tider nu med att inte vara nära varandra, jag och Kent har varit själva här hela vintern och våren, men nu när det är varmare och man kan vara utomhus kommer resten av familjen på besök. I går var vi ute och åkte båt, Nina (Gretes dotter med Aje), Kalle och deras barn vilka alla har haft corona. Cocci (Gretes son med Aje) har också haft corona så det känns lite tryggare. Vi tar inte i varandra, kramas eller så, vi håller avstånd. Vi har stort här så vi får plats alla och kan hålla distans.

Annons

Grete är en av de mest sociala personer jag känner, hon reser till Marbella titt som tätt, går på mingel och har både stor familj och stort umgänge och vi kommer givetvis in på coronatiderna och hur har det har känts att ”karantäna” hela långa vintern och våren?

– Vi har bott här jag och Kent, tog oss hit direkt när coronan började sprida sig och att inte sitta instängd i stan har varit så skönt. Och faktiskt har vi inte tröttnat på varandra! Vi har liksom gått in i en gemensam lunk. Jag är kreativ och gillar att göra saker så givetvis är det tråkigt att mycket kul ställts in, men det som är viktigast är barn och barnbarnen och där har vi varit väldigt försiktiga. Mina döttrar har varit väldigt noga med att vi måste hålla distans och att jag och Kent, som är över 75 båda två, inte får utsätta oss för några risker alls.

Grete är på en bra plats i livet med sin Kent.
Grete är på en bra plats i livet med sin Kent.

Vid den här tiden brukar Grete husera i sitt andra hem i spanska Marbella, något som i år fått ställas in.

Annons

– Jag saknar Spanien men förstod direkt att det inte kommer bli något av det den här våren, säkert inte på hela året. Jag ställde in alla Spanienplaner tidigt, lika bra att ställa in sig på att vara här ute på Värmdö så slipper man tankar på andra resor och grejer. Jag har ett byggprojekt igång i Spanien, bygger tre townhouse i Estepona, och hade verkligen behövt vara där nu men det går som sagt inte. Som tur är får jag hjälp av min systerdotter Annette (tidigare gift med Dolph Lundgren) så vi gör det bästa vi kan så som det är nu. Annette och jag har likadan smak så hennes hjälp nu när jag inte kan åka dit är väldigt värdefull.

Grete var modell när hon träffade Aje och beskrivs ofta som förortstjejen som träffade ”rikemanssonen” Aje och gifte in sig

i landets mesta toppsocietet, något hon rynkar på näsan åt och bjuder på ännu ett av sina härliga skratt.

– Jag är en doer! Jag har alltid jobbat under mitt första äktenskap, då drev jag mina boutiquer i många år, sen började jag gå in i aktiemarknaden som faktiskt gick väldigt bra. Det har varit både upp and down men mest upp faktiskt! Fixat och donat för att få ihop allting för mig och barnen. Jag har fått spotta i händerna och sett om mitt eget hus och min egen ekonomi, det gäller att få ihop allting och min egen ekonomi har varit allt för mig, att jag har byggt upp den och kan klara mig, och barnen, själv. Vilket jag också har inpräntat

Annons

i mina barn, alltid klara sig själva. Jag kan lova dig, du blir inte rik av att gifta dig rikt, pengarna stannar garanterat kvar hos mannen om ni skiljer er så att ordna en egen, bra ekonomi är verkligen guld värt.

Tavlan på kungen har Kent köpt av Per Gessle. – Den passar perfekt här i trappan och det är extra roligt när man känner föremålet.
Tavlan på kungen har Kent köpt av Per Gessle.
– Den passar perfekt här i trappan och det är extra roligt när man känner föremålet.
Det här är Gretes favoritplats i huset, här sitter hon och Kent ofta och läser och dricker te om det är kallt ute.
Det här är Gretes favoritplats i huset, här sitter hon och Kent ofta och läser och dricker te om det är kallt ute.
Vilken tavla! Grete älskar inredning och tänker ut minsta detalj väldigt noga.
Vilken tavla! Grete älskar inredning och tänker ut minsta detalj väldigt noga.

Aje och Grete var verkligen ”the it-couple” på 1960- och 70-talet, han föll som en fura när han såg Grete på Strand Hotell och efter det uppvaktade han henne intensivt, de blev ett par och umgicks i den innersta överklassen på Östermalm. Grete och Aje har givetvis även ett umgänge idag då de har flera barn tillsammans och Grete berättar med värme om alla roliga fester och vilken glamour och stil det var på den tiden.

Annons

– Vilka tider det var! Otroliga kalas, alla klädde upp sig och vi hade så roligt! Det var verkligen crème de la crème, vi var mycket på nattklubben Alexandras, mycket dans nätterna långa. Det var lite mer stil än vad jag tycker det är ute på krogen nu, männen höll upp dörrarna, bjöd på cocktails, det känns som att det var lite mer klass och elegans på den tiden. Jag minns en fest på Värmdö när jag fyllde år och Aje hade ordnat en helikopter som kom och släppte ner rosor! Man satt i sammetssoffor och drack snygga drinkar, det var mycket mer påkostade fester på den tiden, eller rättare sagt jag tror att man hade möjlighet att lägga tid och engagemang på planeringen så festerna blev alltid väldigt glamourösa och flotta.

En fest som etsat sig fast i minnesbanken är också den som Gretes älskade Kent höll för henne när och fyllde jämnt senast.

– Det var verkligen en magiskt fest jag för alltid kommer att minnas! Den Kent gjorde för mig när jag fyllde 70 år, i Eric Ericsonhallen. Pyret från Spoil Concept höll i festen, Bea Åkerlund stylade mig och det var verkligen en helt otrolig kväll. Noppe, som minst sagt varit på mängder av fina och roliga fester, sa att han aldrig varit med om något liknande. Hela salen var omgjord i Studio 54-stil, det var leopardmattor på golven, tavlor på mig på väggarna, soffgrupper och fåtöljer överallt. Gloria Gaynor uppträdde med I will survive och vi festade hela natten!

Annons

Och kungavänner, ni var ett av de par som kungen presenterade Silvia för allra först.

– Så var det, och hon var himla gullig Silvia, lite blyg och väldigt snäll. Sen förändras det så klart när hon blev drottning, lite stelt nu men hon är alltid vänlig. Vi fortsatte att umgås även när jag träffade min nästa man Per och vi har verkligen haft många roliga festkvällar tillsammans genom åren.

Idag umgås inte Grete och Kent så mycket med kungaparet men däremot träffar de Aje och hela hans nya familj flera gånger om året. Bland annat firar de födelsedagar tillsammans med hela skaran barn och barnbarn. När vi är på besök ute på Värmdö är det dagen innan Aje och alla ska komma för att fira ett av de gemensamma barnens födelsedagar, en årlig sommartradition.

– När mina och Ajes barn fyller år kommer alla hit ut och umgås! Då är vi en hel klan!, säger Grete och skrattar. Det är då vi träffas, inte så ofta annars, men då är vi väldigt många! Och på påsken ses vi alla nere i Marbella, där bor Aje bara fem minuter från oss så då ses vi alla där också. Jag tycker det är väldigt roligt att få ha mina barn och barnbarn runt mig, skulle vilja ha det jämt.

Att samla den stora familjen är viktigt för Grete och huset har generösa ytor så att alla ska få plats
Att samla den stora familjen är viktigt för Grete och huset har generösa ytor så att alla ska få plats.

Jag har alltid varit intresserad av färg och form

Huset flödar i ljus och inredningen går i ljusa toner och stilen är nordiskt sommarfräsch. Jag har haft nöjet att ha varit både i Gretes våning på Östermalm och i hennes hem i Spanien och varje hem har sin speciella stil och varje detalj är utsökt, Grete har ett genuint intresse för arkitektur och inredning.

Annons

– Jag har alltid varit intresserad av färg, form och arkitektur. Det är det bästa jag vet! Jag och Kent gjorde allting tillsammans här, ihop med arkitekten och vi blev verkligen jättenöjda. Här på landet är det väldigt modernt och luftigt, i Marbella mer spanskt med färg. Kent är väldigt konstintresserad och jag av form och inredning så vi har skapat det här hemmet tillsammans, med lite kompromisser. Mina andra män har alltid lämnat det där med inredning till mig, men inte Kent, han har starka åsikter.

Tavlan i trappan med en snygg bild på kungen, berätta!

– Den här bilden på kungen hängde på Tylösand, Per Gessles hotell, och Kent ville gärna ha den och till slut fick han köpa den. Den är som gjord för att hänga här, lite roligt när man dessutom känner föremålet.

Vi pratar om livet i stort, om kärleken, om att hitta harmoni och att det känns att Grete och Kent är väldigt jordade och fina tillsammans. Det märks att Grete är på en bra plats i livet.

Annons

– Ja, det är jag, på en lugn och fin plats. Det är skönt att vara här i den här åldern, när man varit vild och fladdrat runt och gjort tokiga saker så som jag har levt. En resa man har gjort, jag ångrar ingenting, allting jag har gjort har varit en lärdom, även tokiga saker. Jag känner att jag står väldigt nära mina barn vilket är en stor lyx och glädje för mig. De har accepterat sin tokiga mamma.

En tuff mjukis!

– Precis! Många säger till Kent att du har ju verkligen en tuffing, men han vet att jag inte är någon hård glamourtjej utan tvärtom en mjukis, säger hon.

Vi kommer in på kapitlet yngre kvinnor, ett kapitel som minst sagt är på tapeten särskilt i societeten och där Gretes systerdotter Annettes tidigare make Dolph Lundgren precis förlovat sig med en tjej som minst sagt är bra mycket yngre än vad han är. Grete skakar på huvudet och skrattar, igen.

– Jag bara undrar vad de skulle säga om jag kom med en 40 år yngre kille? Jag har haft en 14 år yngre pojkvän när jag var 50, men det är skillnad på var i livet man är. Jag kommer ihåg att han var stressad över vår åldersskillnad, något inte jag var. Dolph är 62 år och hon är 23, man förändras med åldern så jag förstår inte vad de har gemensamt? För mig är det helt absurt, det måste jag säga.

 

Fakta:

Grete Qviberg

Ålder: 75 år.

Familj: Sambon Kent Löwenberg och fyra barn.

Bor: Våning på Östermalm samt lantstället på Värmdö.

Kuriosa: Var gift med kungens nära vän Aje Philipson

i 18 år och är fortfarande societetsdamernas leading lady.

Foto: Hessman & Liljeton

Annons