Henrik Olsson lämnade tv helt – därför bröt han med kollegan: "Gick till en gräns"

18 sep, 2022, 08:00 
Grynet och Henrik Olsson

I flera år var Henrik Olsson ett känt ansikte i tv-rutan.
Men han lämnade branschen helt – och bröt med kollegan ”Grynet”.
– Nu har vi gått skilda vägar, säger han i Fredrik Ralstrands podcast TV-fabriken.

Annons
Svenska kändisar – då och nu!
Svenska kändisar – då och nu!

Henrik Olsson har ett välkänt namn och ansikte under 90-talet och början 00-talet. Han slog igenom som programledare i det omåttligt populära SVT-programmet Voxpop och gjorde omedelbar succé.

Programmet spelades in i Växjö och brevskördar samt e-postmeddelanden strömmade in i Henrik Olssons inkorg. Han förstod att det här var starten på ett oväntat kändisskap – och utanför studion stod folk och väntade på honom.

– Alltid! Alltid! De stod och ville prata eller ha en autograf. Så var det. Jag blev Växjöambassadör sen och på den tiden visste alla visste vem jag var i Växjö, säger Henrik Olsson i Fredrik Ralstrands podcast TV-fabriken.

Annons
Henrik Olsson
Henrik Olsson slog igenom som programledare i programmet Voxpop.
Recept.se Nyhetsbrev

Så föddes karaktären Grynet

Framgångarna banade väg för andra program. Några år senare syntes Henrik Olsson i programmet Jupiter – en tonårssatsning finansierad av EBU och som sändes i SVT.

Det var också där som han kom i kontakt med Elin Ek, kvinnan bakom tv-legendaren ”Grynet”. Han insåg direkt hennes storhet och förstod att hon hade en ljus tv-framtid framför sig.

– Hon var en praktikant från journalisthögskolan i Göteborg som vi tog in och som gjorde reportage. Längs vägen föddes den här karaktären, som producenten var väldigt skeptisk mot, men som vi slogs för skulle komma fram.

Elin ”Grynet” Ek
Elin Ek gjorde succé i rollen som Grynet och belönades senare med ett eget program.
Annons

Därför bröt Henrik Olsson med Grynet

Publiken kunde inte få nog av Grynet som senare belönades med en egen tv-show. Henrik Olsson minns att det var intensiva inspelningsdagar när de arbetade tillsammans.

– Idag har vi inte så mycket kontakt. Jag tycker jättemycket om Elin, men vi jobbade intensivt och var väldigt nära hela tiden. Sen gick det till en gräns och nu har vi gått skilda vägar, kan man väl säga.

– No hard feelings. Verkligen inte. Jag skrev förra veckan ”grattis till stipendiet”, för hon är en väldigt framgångsrik författare. Barnböcker och sånt, säger Henrik Olsson.

Henrik Olsson har idag lämnat tv-branschen och jobbar istället med radio.

Henrik Olsson
Henrik Olsson säger i TV-fabriken med Fredrik Ralstrand att han och Grynet idag gått skilda vägar.

Foto: TT

Annons
Annons