Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Kungens hårda kritik mot Hey baberiba: "Förlöjligade oss"

14 maj, 2021, 06:00 
Lars Johansson
Hey baberiba – kungens kritik mot programmet
"Hey baberiba"-trion fick hela Sverige att skratta och miljoner följde det hemma i tv-sofforna. Men kungafamiljen var mycket kritisk till hur de parodierades i TV4:s humorprogram.
– Om syftet var att förlöjliga oss, så har man onekligen lyckats, dundrade Carl XVI Gustaf upprört i en intervju med tidningen Chef.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 18?

När TV4:s humorprogram "Hey baberiba" hade premiär i början av 2005 kunde nog ingen egentligen förutse vilken uppståndelse och vilket rabalder det skulle komma att förorsaka.

Som ett stående inslag i David Hellenius, Peter Magnussons och Christine Meltzers produktion fanns nämligen "Familjen". En gång i veckan fick tittarna följa med hem till "kungafamiljen" och kika in bakom kulisserna.

Trion la inte fingrarna emellan när de parodierade vår monark och hans närstående. Carl XVI Gustaf själv hade svårt att uttrycka sig och dålig koll på det allmänna läget. Carl Philip framställdes som näst intill imbecill och hans lillasyster Madeleine var bortskämt och status fixerad bortom alla gränser. Victoria fick rollen som familjens tråkiga besserwisser och Silvia hade alltid sug i blicken och tyckte lite för mycket om vin.

"Hey baberiba" sändes bara i knappt två år, men lämnade ingen oberörd. Över en miljon människor följde och älskade programmet och det fick relativt bra kritik. Till och med "Idol" fick se sig slaget tittarmässigt.

David Hellenius som gymtränaren Daniel Westling, numera prins Daniel, Christine Meltzer som drottning Silvia och Peter Magnusson som kungen. Parodierna retade gallfeber på kungafamiljen.

Hovet rasade mot "Hey baberiba"

Men föremålen för humorn i Familjen" gillade inte vad de såg. Hovet var rasande på den grova satiren.

Annons

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp, sa dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg till Aftonbladet.

Hon berättade att hovet haft informella kontakter med TV4 där synpunkter mot hur kungafamiljen framställdes framförts:

– Kontakter och kontakter. Under ett samtal om något annat kan det hända att man frågar ”By the way, är det här så kul?”. Men vi går inte in och censurerar i kreativa processer.

I sin bok "Räkna med känslorna" berättar tidigare TV4-vd:n Jan Scherman om hur han blev uppringd av en vän till kungen som krävde att ”Hey Baberiba” skulle stoppas.

– Han uttryckte att det varit svårt för kungen att utföra sitt arbete, klippa band och sånt för att folk stod och fnissade. Men andra i hovets närhet har sagt att de tycker serien är väldigt rolig och att de känt igen vissa delar, sa Scherman till Aftonbladet.

Peter Magnusson utan peruk och smink. Kungen gillade aldrig hur komikern parodierade honom. Ändå sägs monarken ha sett varje inslag av "Familjen".

Tidigare TV4-vd:n berättade också i sin bok hur dåvarande ministern Ulrica Messing avslöjat för honom att kungen såg varje avsnitt av "Hey baberiba". På en middag ska Carl XVI Gustaf ha vänt sig till henne och frågat om hon själv tittade på programmet:

Annons

– Såg statsrådet när jag storhandlade? Eller den där gången när vi var på middag hos statsministern? Såg statsrådet när vi alla var i badhuset? Gymmet då, ska kungen ha frågat.

Kungen var rasande över hur han och hans familj framställdes

Jan Scherman berättade vidare:

– Nej, jag tror inte kungen tyckte det var särskilt roligt. Det var inte därför han samlade hela familjen för att titta. Den formen av självdistans och sinne för humor tror jag inte att han har, säger Scherman.

Vad kungen själv tyckte om att han och hans familj parodierades av David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer framkom med all önskvärd tydlighet då han 2007, året efter att "Hey baberiba" gått i graven, intervjuades i tidningen Chef.

Reportern beskriver i texten att Carl XVI blir arg så fort han nämner programmet. Sedan säger monarken:

– Jag tycker det är förfärligt. Många gånger när jag träffar ungdomar, så frågar de om vad jag tycker om ’Hey Baberiba’. Och så säger de att jag blir mobbad i programmet.

Annons

De tycker synd om kungen?

– Ja, så är det.

Är det mobbning av kungafamiljen?

– Visst kan man skämta om oss kungligheter. Man ska kunna tåla ett skämt, men inte systematiskt för då blir det personförföljelse. Det är inte så jätteroligt att dagen efter att vi blivit hånade i tv, ställa sig upp i något sammanhang och hålla ett seriöst föredrag. Och då står det en massa barn och vrider sig av skratt bara man visar sig. (Kungen skrattar hjärtligt.) Jag känner mig lite som Martin Ljung. Man skrattar så fort man ser honom eftersom man vet att det är roligt. Så det är lite svårt. Om syftet var att förlöjliga oss, så har man onekligen lyckats.

Såväl TV4 som humortrion bakom "Hey baberiba" försvarade sig ihärdigt och sa att de aldrig menade att vara elaka eller såra någon.

– Vi tycker att det är en rolig idé att behandla kunga-familjen som om de vore som vilken familj som helst, kommenterade David Hellenius.

Foto: TT

Annons