Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hey baberiba retade gallfeber på kungen – spelet bakom försoningen

01 maj, 2021, 06:00 
Lars Johansson
Hay baberiba
"Hey baberibas" parodier på Carl XVI Gustaf och hans familj fick hela Sverige att skratta. Men det ledde också till ett infekterat förhållande till hovet och kungen själv – det här är historien om hur stridsyxan begravdes.
– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag, förkunnade prins Carl Philip i "Hellenius hörna".
Annons
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammalBrand logo
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

När TV4:s humorprogram "Hey baberiba" hade premiär i början av 2005 kunde nog ingen egentligen förutse vilken uppståndelse och vilket rabalder det skulle komma att förorsaka.

Som ett stående inslag i David Hellenius, Peter Magnussons och Christine Meltzers produktion fanns nämligen "Familjen". En gång i veckan fick tittarna följa med hem till "kungafamiljen" och kika in bakom kulisserna.

Trion la inte fingrarna emellan när de parodierade vår monark och hans närstående. Carl XVI Gustaf själv hade svårt att uttrycka sig och dålig koll på det allmänna läget. Carl Philip framställdes som näst intill imbecill och hans lillasyster Madeleine var bortskämt och status fixerad bortom alla gränser. Victoria fick rollen som familjens tråkiga besserwisser och Silvia hade alltid sug i blicken och tyckte lite för mycket om vin.

Hey baberiba-trion gick extra hårt åt Carl Philip. Han framställdes som imbecill. I "Familjen" klarade han inte ens av att gå på toaletten själv.

Hey baberiba-trion var extra elaka mot Carl Philip

Särskilt hårt behandlades prinsen. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall beskrev i sin bok “Carl Philip – prinsen som inte fick bli kung” hur det kunde se ut:

Annons

”I program efter program var det Carl Philip som fick klä skott för skämten och stundtals kunde det jämställas med mobbning. I sketcherna framställdes han som totalt hjälplös och till slut fick hovet nog av TV4 och deras drift med prinsen. När det i ett program visades en sketch där Carl Philip behövde hjälp med att kissa gick både kungen och drottningen i taket. I sketchen spelade David Hellenius prins Carl Philip, som när han skulle gå på toaletten bad dåvarande hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg (spelad av Christine Meltzer) om hjälp att gå på toaletten”.

"Hey baberiba" sändes bara i knappt två år, men lämnade ingen oberörd. Över en miljon människor följde och älskade programmet och det fick relativt bra kritik. Till och med "Idol" fick se sig slaget tittarmässigt.

Men hovet rasade mot den grova satiren:

– Jag tycker personligen inte att det är roligt när man framställer personer som förståndshandikappade eller driver med dyslexi som är ett handikapp, sa dåvarande informationschefen Ann-Christine Jernberg till Aftonbladet.

Annons

Hovet hörda av sig till TV4 om Hey baberibas kungaparodier

Hon berättade att hovet haft informella kontakter med TV4 där synpunkter mot hur kungafamiljen framställdes framförts:

– Kontakter och kontakter. Under ett samtal om något annat kan det hända att man frågar ”By the way, är det här så kul?”. Men vi går inte in och censurerar i kreativa processer.

I sin bok "Räkna med känslorna" berättar tidigare TV4-vd:n Jan Scherman om hur han blev uppringd av en vän till kungen som krävde att ”Hey Baberiba” skulle stoppas.

Vad kungen själv tyckte om att han och hans familj parodierades av David Hellenius, Peter Magnusson och Christine Meltzer framkom med all önskvärd tydlighet då han 2007, året efter att "Hey baberiba" gått i graven, intervjuades i tidningen Chef.

Kungen var mycket missnöjd med hur han och familjen framställdes av "Hey baberiba". Han skrädde inte med orden då han gjorde en intervju med tidningen Chef: Om syftet var att förlöjliga oss, så har man onekligen lyckats.

Reportern beskriver i texten att Carl XVI blir arg så fort han nämner programmet. Sedan säger monarken:

Annons

– Jag tycker det är förfärligt. Många gånger när jag träffar ungdomar, så frågar de om vad jag tycker om ’Hey Baberiba’. Och så säger de att jag blir mobbad i programmet.

De tycker synd om kungen?

– Ja, så är det.

Är det mobbning av kungafamiljen?

– Visst kan man skämta om oss kungligheter. Man ska kunna tåla ett skämt, men inte systematiskt för då blir det personförföljelse. Det är inte så jätteroligt att dagen efter att vi blivit hånade i tv, ställa sig upp i något sammanhang och hålla ett seriöst föredrag. Och då står det en massa barn och vrider sig av skratt bara man visar sig. (Kungen skrattar hjärtligt.) Jag känner mig lite som Martin Ljung. Man skrattar så fort man ser honom eftersom man vet att det är roligt. Så det är lite svårt. Om syftet var att förlöjliga oss, så har man onekligen lyckats.

Efter sju år av kallt krig ställde så Carl Philip upp i "Hellenius hörna". Och stridsyxan mellan "Hey baberiba" och kungafamiljen begravdes.

David Hellenius och Carl Philip försonas i "Hellenius hörna"

Den kyliga stämningen mellan "Hey baberiba"-trion och kungafamiljen höll i sig i sju år, fram till 2014. David Hellenius hade då under flera år försökt att få med Carl Philip i sitt pratprogram "Hellenius hörna". Utan resultat.

Annons

– Aldrig i mitt liv, var prinsens första reaktion på uppvaktningen.

Men trägen vinner. Prinsen ändrade sig. Och så möttes de då till slut. Carl Philip och mannen som spelat honom själv i ett bollhav på IKEA dessutom och låtit påskina att han inte är kapabel att hitta hem utan hjälp.

Prinsen satt lugnt i intervjufåtöljen hos en nervös David Hellenius och förklarade att varken han eller övriga i familjen gillat hur de framställdes:

– Nej, så klart. Som alla andra så tittar vi på tv och då kanske vi snubblade över programmet. Det har påverkat mig, min familj och självklart omgivningen. I en sketch spelade du mig och inte hittade hem. Det finns med mig fortfarande när jag handlar mat.

David Hellenius vred sig som en mask på en krok:

– Jag kommer behöva terapi efter det här, sa han generat.

– Vet du vad, då blir vi kvitt, replikerade Carl Philip snabbt.

Programledaren tog till orda direkt efteråt:

– Jag har aldrig skämts såhär mycket i hela mitt liv, Det är nästan så att jag ångrar det här.

Intervjun fick en fredlig och underhållande upplösning. Carl Philips fick sista ordet, och det med en förlåtande och vass kommentar.

– Vet du vad David? Som vi brukar säga i vår familj: Jag tycker vi vänder blad du och jag.

Foto: TT

Annons