Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hillary Clintons politiska resa - inatt blev hon Demokraternas presidentkandidat

29 jul, 2016, 09:35 
Ellen Myrgård Lindén
I natt valdes hon till Demokraternas presidentkandidat. Så här har Hillary Clintons politiska resa sett ut hittills!
Annons
hillary1 ste

”Tänk om värl­dens mäktigaste man vore en kvinna.” Det är söndag den 12 april och orden sprider sig i sociala medier. Hillary Clinton, 67, har precis meddelat att hon ställer upp i det amerikanska president­ valet och om 18 månader kan USA få sin första kvinnliga president. Redan samma kväll, i mini­bussen ”Scooby” som hon lite skämtsamt döpt efter den tecknade filmen ”Scooby­Doo”, börjar den 160 mil långa road­trippen mot delstaten Iowa. Platsen är noga utvald efter valförlusten 2008 då Hillary kandiderade mot uppstickaren Barack Obama och hoppade över Iowa eftersom hon, enligt ryktet, “ansåg att det bodde fler kossor än väljare där”. Men den här gången är det annorlunda. Hillary vill visa sin folklighet och då är det viktigt att ge sig ut på landsbygden.

Annons

– Vanliga amerikaner be­höver en förkämpe och jag vill vara den kämpen, säger Hillary i kampanjvideon som, i takt med ”Scooby”, börjar rulla på söndagskvällen. Och vilket mottagande! Väl framme möter hon väljarna med ett stort leende och ut­sträckta armar.

– I’m back!

Det är mycket som talar för Hillary. Dels har hon befunnit sig i den politiska hetluften i decennier, dels var hon maken Bill Clintons rådgivare under hans mandatperiod 1993–2001. Raka motsatsen till den traditionella bilden av Vita husets First lady – som annars brukar ägna sig åt välgörenhet. Och efter att ha varit senator för New York, guvernör och utrikesminister under Obama har hon blivit ”Hillary” med hela USA. Någonting som få amerikanska politiker lyckas med. Och genom de kärleksfulla bilderna tillsammans med barnbarnet Charlotte Clinton visar Hillary att hon både är en hängiven politiker – och en kärleksfull mormor. Men parallellt med hurra­ropen kommer också kritiken. Republikanerna gör allt för att förhindra att ännu en Clinton kommer in i Vita huset.  ’’Om Hillary Clinton inte kan tillfredsställa sin egen man, vad får henne att tro att hon kan tillfredsställa Amerika?’’, är en av alla elakheter som redan hunnit sprida sig på in­ternet. Påhoppen refererar till Bill Clintons 18 år gamla otrohets­affär med praktikanten Monica Lewinsky. Men Hillary är van vid att skärskådas in i minsta detalj och hennes motivation är starkare än rädslan för hatkampanjer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
hillary med familj ste

Hillary och Bill träffades vid toppuniversitetet Yale 1971. Historien säger att Hillary, som värnade om sin integritet, var rädd för att bli ”ett bihang till en man” och därför väntade med att acceptera hans frieri. När de väl gift sig och fått dot­tern Chelsea 1975 flyttade familjen till Arkansas där Hil­lary började arbeta som advo­kat. Den karriären avslutade hon dock när Bill vann presi­dentvalet och familjen fick tillträde till Vita huset 1993. Att paret Clinton har hållit ihop trots alla skandaler sägs vara Hillarys förtjänst. Och hon, som möjliggjort sin mans presidentskap, kan nu bana väg för sitt eget!

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons