Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hon var med vid Jackie Kennedys dödsbädd – berättar om Jackies sista stund

27 okt, 2019, 10:00 
AvEmma Sanderberg
Hennes make, John F. Kennedy, mördades tragiskt 1963. Själv gick hon bort i cancer 1994, med sina nära och kära omkring sig. Carly Simon som var med vid dödsbädden berättar nu hur Jackies sista stund i livet såg ut.
Annons

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis, mer känd som Jackie Kennedy, blev Jackie med hela världen när hon i och med äktenskapet med John F. Kennedy blev USA:s första dam 1961. Jackie och John träffades 1952 och gifte sig året efter.

Jackie Kennedy, John F. Kennedy
Jackie Kennedy tillsammans med sin make, John F. Kennedy.

När hon flyttade in i Vita huset tillsammans med John F. Kennedy var Jackie bara 31 år och blev snabbt populär bland folket. Hon beskrevs som en ny sorts presidentfru, som anordnade glamourösa mottagningar och spred glädje omkring sig.

Jackie såg sin man skjutas ihjäl

Men endast tre år efter valsegern, satt Jackie bredvid sin make i en bil i Dallas när han brutalt sköts ihjäl. Bilderna på Jackie i sin blodstänkta rosa dräkt som hon vägrade ta av sig under dagen, berörde en hel värld. John F. Kennedy, dåvarande presidenten dödförklarades på sjukhuset.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Efter mordet flyttade Jackie tillsammans med parets två barn till New York, och fem år efter mordet på maken gifte hon om sig med den grekiske miljardären Aristoteles Onassis. De var gifta fram till Aristoteles död 1975. Jackie levde sin sista tid i livet med affärsmannen Maurice Tempelsman, som hon blev tillsammans med 1980.

Jackie Kennedy
Jackie Kennedy, fångad på bild 1962.

Jackie avled av cancer i sitt sovrum i lägenheten i New York 1994. De sista timmarna av hennes liv var hon omringad av sina närmaste vänner och familjemedlemmar. En av de som var i lägenheten med Jackie när hon gick bort var en av USA:s mest populära artister, Carly Simon.

“Det såg ut som hon äntligen var hemma”

I en ny intervju med NBC News berättar Carly Simon om dagen då Jackie Kennedy gick bort.

Annons

– Jag kommer aldrig glömma hur hon såg ut. Hon var så förtjusande och bar sin lilla scarfs på huvudet. Hon såg så vacker och kunglig ut och det såg ut som hon äntligen var hemma, säger Carly Simon i intervjun.

Carly Simon
Carly Simon vid ett uppträdande 2017.

Carly Simon träffade Jackie 1983 på en restaurang vid namn Ocean Club på ön Martha’s Vineyard. De blev nära vänner och sågs ofta äta lunch eller gå på opera tillsammans. Carly Simon beskriver relationen med Jackie som varm och ärlig.

– Hon gav mig råd som ingen annan gav. Andra vågade inte säga vad de verkligen tyckte om vissa saker, men Jackie sa som det var, säger Carly Simon.

Carly höll Jackie i handen vid dödsbädden

När Jackies sista dag var kommen satt Carly Simon och höll hennes hand. Jackies son John Kennedy Junior och Jackis kärlek Maurice var också där.

– Jag höll henne i handen och sa att jag älskade henne. John stod vid fotänden med händerna knäppta och Maurice satt också med händerna knäppta och de båda bad för henne, säger Carly.

Hon avslutar med att berätta att en skiva med andlig musik spelades i bakgrunden medan Jackie drog sitt sista andetag.

– Jag kunde knappt tro att jag var där, jag kunde inte förstå att min vän höll på att försvinna från mig.

Foto: TT

Annons