Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hugh Grant i blåsväder – orden om svenska frun Anna chockar: "Oromantiskt"

30 nov, 2023, 11:00 
Louise Wibergh Lenti
Hugh Grant

Rasistiska anklagelser, starka uttalanden och så helomvändningen med svenska frun Anna. Det har varit mycket för världsberömde Hugh Grant den senaste tiden.

Annons
Svenska kvinnor som blev ihop med världskända mänBrand logo
Svenska kvinnor som blev ihop med världskända män

Hugh Grant är den brittiska skådespelaren vi känner igen från filmklassiker så som "Fyra bröllop och en begravning", "Notting Hill", "Bridget Jones dagbok" och "Love Actually".

Han är känd över hela världen som den brittiske charmören, men den senaste tiden har Grant mött en del motstånd.

”Fysisk version av blackface”

Hugh Grant är aktuell i den nya filmen om Willy Wonka från "Kalle och Chokladfabriken" där han spelar en Oompa Loompa. Oompa-Loompas är kortvuxna små personer som jobbar på Chokladfabriken och som importerats av chokladmakaren Wonka från Loompaland.

Valet att ha Hugh Grant som Oompa Loompa har väckt skarp kritik. Mark Povinelli, skådespelare och ordförande för en amerikansk organisation för kortväxta, har lyft det kontroversiella valet i en intervju med The Guardian. Enligt honom ligger inte problematiken i att man valt att krympa Grant utan att man dessutom gett honom fysiska attribut som är karaktäristiska för kortväxta personer.

Annons

– De försöker bibehålla fysiken hos kortväxta men raderar ut det autentiska vilket är bekymrande, och det är därför man tänker, jamen, det här är som en fysisk version av blackface, säger Povinelli.

De tidigare filmerna som gjorts om den magiska chokladfabriken, både filmen från 1971 och 2005, valde att rollsätta Oompa-Loompas med kortväxta personer vilket gör det här valet extra uppmärksammat.

Hugh Grant, Oompa Loompa
Hugh Grant som Oompa Loompa i den nya filmen Wonka som har premiär i december.

Relationen till svenska Anna omdebatterad

Det var under den varma sommaren 2018 som Hugh Grant och svenska Anna Eberstein valde att säga ja till varandra i Stadshuset i centrala London. Då hade de redan varit ett stabilt par i sex år och hunnit få tre barn tillsammans.

När giftermålet blev känt var det flera som höjde på ögonbrynen. Grant hade nämligen tidigare nämnt i en radiointervju att han inte alls lockas av tanken på giftermål, rapporterar Expressen.

Annons

– Om jag tycker människor ska vara i 40 år långa, monogama och trogna relationer? Nej, nej, nej. Vem har sagt det? Bara Bibeln. Ingen har någonsin sagt att det är en bra idé. Jag tycker det är oromantiskt med äktenskap. Man stänger sig själv inne, sa han då.

Han har däremot tidigare sagt att han stördes på ett logistiskt plan av att de hade olika efternamn på passen när de var ute och reste. Han och barnen, som heter Grant, fick gå tillsammans medan Anna fick gå med barnflickorna en bit bort.

Detta resulterade i en artikel skriven av journalisten Nicki Swift där det framgår att Hugh och Anna bara gifte sig av praktiska skäl vilket blev en allmän sanning. Hugh gick däremot ut på sin Twitter/X och dementerade det kraftigt.

”Nej det gjorde jag inte, internet. Jag gifte mig med henne för att jag älskar henne” skriver Grant tillsammans med en skärmdump på artikeln.

Hugh Grant, Anna Eberstein
Svenska Anna Eberstein och maken Hugh Grant på världspremiären av "Wonka" i London.

Kärleken mellan Hugh och Anna verkar onekligen äkta och de strålade tillsammans på röda mattan vid världspremiären av "Wonka" under tisdagskvällen.

Foto: Warner Bros / TT

Annons