Hugh Grants hemlighetsmakeri med svenska Anna – fick barn med annan kvinna

Hugh Grants hemlighetsmakeri med svenska Anna – fick barn med annan kvinna

Björn Larsson Rosvall/ TT

Will Ferrell är långtifrån den enda världskändisen med svensk partner.
Såväl rockhjältar som filmstjärnor har genom åren fallit för svenska kvinnor och män – här är de oväntade relationerna, skandalerna och de okända barnen.

Svenska kvinnor som blev ihop med världskända män
1:22

Efter reklamen: Svenska kvinnor som blev ihop med världskända män

(1:22)

Slå på ljud

Mängder av idrotts-, musik- och film-stjärnor har genom åren valt svenska partners. Några av dem är fortfarande gifta – andra har gått skilda vägar.

Det finns också en rad kändisar som har okända svenska barn!

Will Ferrell och Viveca Paulin träffades när de båda pluggade skådespeleri i Los Angeles.

Evan Agostini

Will Ferrells svenska söner – Magnus, Mattias och Axel

Hollywoodstjärnan Will Ferrell är en stor Sverigevän – han bjuder ofta på några svenska ord när han gästar amerikanska pratshower och har pratat om svenska traditioner.

Det är inte så konstigt då han i snart 30 år har levt med svenska Viveca Paulin. Paret träffades 1995 då de pluggade skådespeleri tillsammans i Los Angeles och har hängt ihop sedan dess – de gifte sig år 2000 och har fått tre barn tillsammans.

Sönerna har väldigt svenska namn – eller vad sägs om Magnus (född 2004), Mattias (född 2006) och Axel (född 2010). Familjen Ferrell har i många år också haft ett sommarhus i sörmländska Hammersta – stugan köptes 2009 för 4,4 miljoner kronor.

Will Ferrell har dessutom sprungit Stockholm Marathon och i fjol blev han viral då han i samband med fotbolls-EM delade ett klipp där han sjöng ”Vi är svenska fans allihopa” och, på knagglig svenska, gjorde sitt bästa för att peppa spelare som Emil Forsberg och Victor Nilsson-Lindelöf.

Anna Eberstein och Hugh Grant har varit hemlighetsfulla om sin relation och sina barn.

Björn Larsson Rosvall/ TT

Hugh Grants hemlighetsmakeri med svenska Anna

För tio år sedan skapade Hugh Grant stora rubriker när det stod klart att han skulle få barn med den då okända svenska tv-producenten Anna Eberstein – dotter till juristen och dåvarande socialdemokratiska riksdagsledamoten Susanne Eberstein.

Allt kring den brittiska filmstjärnans relation med svenskan var vid det laget högst oklart. Grants och Ebersteins första barn, en son, föddes i september 2012 – bara tre månader senare fick Grant barn igen, då med Tinglan Hong som också är mamma till hans första barn.

Det sades då att Hugh Grant och Anna Eberstein haft en kort romans. Men snart föll de för varandra på allvar och har sedan dess hunnit få två barn till, båda döttrar, 2015 och 2018. Samma år som den yngsta dottern föddes gifte sig också paret.

– Jag gillar svenskar mycket och är väldigt glad över att jag gifte mig med en, har Hugh Grant sagt.

Paret lever ett tillbakadraget liv och visar inte upp sig i sociala medier. Men klart är i alla fall att de tillbringar delar av året i Sverige – 2017 stod parets exklusiva sommarhus i skånska Torekov klart. Det är en 230 kvadratmeter stor villa med stora fönsterpartier mot havet.

Terry Jones med hustrun Anna Söderström och dottern Siri.

Mei Lewis/BAFTA/REX

Monty Python-stjärnans 41 år yngre svenska fru

Det blev en skandal när Monty Python-stjärnan Terry Jones träffade den svenska språkstudenten Anna Söderström 2004 i Oxford. Han var då 62 och hon 22 – det största problemet var dock att Jones redan var gift.

Efter att han och Anna inlett en relation ska han ha blivit utkastad ur sitt hem.

I Sverige skapade också relationen rubriker då Anna Söderström är barnbarn till Alice Timander.

– Min familj stöttar mig mer än någon i det här. De är lyckliga för att jag är nykär, sa Anna till Expressen 2005.

2009 fick Terry Jones och Anna Söderström dottern Siri tillsammans och 2012 gifte de sig.

Familjen levde tillsammans i London fram till 2020 då Terry Jones dog i sviterna av en demenssjukdom. 41 år yngre Anna Söderström blev då änka.

Sedan dess har Anna Söderström varit i en arvstvist med Terry Jones vuxna barn, som vill ha en större del av arvet.

Jwan Yosef och Ricky Martin är gifta sedan ett par år tillbaka.

imageSPACE

Ricky Martin lever med svenske mannen

Den puertoricanske världsstjärnan Ricky Martin kom ut som homosexuell 2010. Några år senare började det ryktas om att han fallit för en svensk man – närmare bestämt konstnären Jwan Yosef.

2016 bekräftade Martin och Yosef till slut att de var ett par och 2018 avslöjade de att de gift sig. I en intervju med Svenska Dagbladet berättade Jwan Yosef, som kom till Sverige från Syrien med sin familj när han var två år gammal, om frieriet:

– Han gick ner på knä och slängde bara fram en ring. Jag stirrade på den och tänkte ”Fuck, this is happening”. Han sade ”Vill du bli min man?” och jag blev omtumlad, det var så surrealistiskt, så efter en halvtimme sade han ”Svarade du ja?”. Jag glömde säga ja, haha.

När paret träffades hade Ricky Martin redan tvillingsönerna Matteo och Valentino som han fått via surrogatmödraskap. Sedan de gifte sig har paret fått två barn till – dottern Lucia och sonen Renn.

Britt Ekland med sin första make, Peter Sellers.

Britt Eklands superkända partners

Bondbruden Britt Ekland, som slog igenom över hela världen när hon 1974 gjorde en av rollerna i Mannen med den gyllene pistolen, gifte sig redan 1964 med den brittiske komikern och skådespelaren Peter Sellers – inte minst känd som kommissarie Clouseau i Rosa Pantern-filmerna.

Paret hann få dottern Victoria tillsammans innan de skilde sig 1968. Ekland har senare beskrivit Sellers som extremt kontrollerande.

– Han var uppenbarligen gravt bipolär och en djupt plågad själ som borde ha fått mer hjälp. Men det fick han inte eftersom han var en så värdefull tillgång för filmbolagen, har hon berättat i en BBC-dokumentär om Peter Sellers, som dog 1980.

Britt Ekland levde senare med Rod Stewart under ett par år.

Bill Zygmant/REX

Senare var Britt Ekland bland annat i en relation med den brittiske rocksångaren Rod Stewart. Under 1970-talet brukade de räknas som ett av världens allra sexigaste par.

Stewart har berättat att han var dålig på att avsluta förhållanden – i stället flydde han. Det var precis vad som hände mellan honom och Britt Ekland och han brukar säga att hon fortfarande inte har förlåtit honom trots att det gått över 40 år sedan relationen sprack.

– Hon gillar mig inte överhuvudtaget. Hon har aldrig ett enda gott ord att säga om mig, jag vet egentligen inte varför. Men vi hade kul tillsammans, vi hade ett par riktigt roliga år, berättade Rod Stewart häromåret för Expressen.

Helen Svedin och Luis Figo har varit ett par sedan mitten av 90-talet.

Federico Gambarini

Fotbollsstjärnan Luis Figos liv i Sollefteå med Helen

I början av 2000-talet var portugisen Luis Figo en av världens bästa fotbollsspelare. Han var också inblandad i ett mycket uppmärksammat klubbyte när han lämnade Barcelona för ärkerivalen Real Madrid.

Figo kostade Real Madrid 500 miljoner kronor vilket då var den dyraste övergångssumman i fotbollshistorien. Samtidigt blev han hatad av Barcelonafansen i Katalonien.

Figo fyller 50 senare i år och är sedan länge pensionerad. Numera tillbringar han faktiskt en del av sin tid i Sollefteå i Ångermanland där han, lite otippat, valt att bygga ett hus. Det handlar om en villa på 263 kvadratmeter med sju rum och kök.

Förklaringen till det är att han 1996 träffade den då 20-åriga svenska fotomodellen Helen Svedin på en flamencoshow i Barcelona. Hon kommer från just Sollefteå.

Luis Figo och Helen Svedin gifte sig några år senare och har tre döttrar tillsammans – Daniela, född 1999, Martina, född 2002, och Stella, född 2004.

Jimi Hendrix uppges ha en svensk son.

Scanpix

Stjärnornas okända barn i Sverige

Det finns också en mängd okända kändisbarn i Sverige – framför allt med utländska rockstjärnor som fäder.

Det kanske mest omtalade exemplet är Jimi Hendrix påstådda kärleksbarn James som ska ha fötts nio månader efter Hendrix spelning på Konserthuset i Stockholm. I samband med konserten ska Jimi Hendrix ha träffat James mamma Eva Sundquist. En svensk domstol slog 1975 fast att Hendrix, som då var död sedan flera år, var pappan men gitarrhjältens amerikanska familj har aldrig erkänt James som officiell son.

Enligt obekräftade uppgifter i en amerikansk Jimi Hendrix-biografi ska dock Jimi Hendrix pappa gjort upp i godo med James – något som ska ha gett svensken en miljon dollar.

E Street Band-saxofonisten Clarence Clemons var under 1980-talet gift med svenska Christina och paret fick då sonen Christopher.

Christof Stache

Bruce Springsteens saxofonist Clarence Clemons, som dog 2011, hade också en svensk son. Clemons var under fyra år på 1980-talet gift med svenska Christina Sandgren och de fick då sonen Christopher tillsammans. Efter skilsmässan dök Clarence Clemons upp i Stockholm med jämna mellanrum – bland annat för skolavslutningar.

Johnny Thunders levde under ett par i Hägerstensåsen med sin dotter.

Andre Csillag/REX

Även New York Dolls-gitarristen Johnny Thunders levde under 1980-talet i Sverige. Han träffade då Susanne Blomqvist i samband med en konsert i Södertälje och de fick senare en dotter tillsammans. De bodde i förorten Hägerstensåsen under ett par år innan Thunders 1989 lämnade Sverige för att aldrig återvända – han dog 1991 av en överdos i New Orleans.

Susanne Blomqvist och dottern har sedan dess levt utanför rampljuset.

Oasis-basisten och Ride-gitarristen Andy Bell levde också i Stockholm under ett par år på 00-talet när han var gift med artisten Idha Övelius. Under den tiden fick paret två barn tillsammans – de skilde sig senare och Bell bor numera i London.

Den kenyanske författaren Ngg wa Thiong'o, som alltid nämns i förhandsspekulationerna kring Nobelpriset i litteratur, har även han ett svenskt barn. Han träffade en svensk kvinna när han bodde i Stockholm för att studera film i mitten av 1980-talet och de fick sonen Björn tillsammans.

Ngũgĩ wa Thiong'o fick sonen Björn när han bodde i Stockholm på 1980-talet.

M STAN REAVES/REX/SHUTTERSTOCK