Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hustruns okända uppmaning till Marcus Wandt – nu kommer sanningen fram

20 feb, 2024, 10:00 
Här är allt du behöver veta om Marcus Wandt.
Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Du ser solen gå upp och ned 16 gånger på ett dygn. Snabbt och tyngdlöst tar du dig fram på rymdstationen, svävar runt i en utomjordisk miljö som få får uppleva och flera astronauter har vittnat om att deras liv förändrats för evigt efter att ha sett jorden från rymden.

Nu finns det ett nytt vittne som kan ställa sig i båset, berätta hur det är att leva i rymden och att se jorden i sin helhet. Den personen heter Marcus Wandt, tredje svenske astronauten genom tiderna, som i november 2022 blev en av 17 lyckligt uttagna att bege sig ut i rymden.

Han är 43 år gammal. Född i Mora men uppvuxen på Hammarö utanför Karlstad. I dag är han dock bosatt i Linköping med frun Karina Wandt och barnen Benjamin och Alexander Wandt – tre personer som alla haft stor betydelse i hans rymdkarriär.

Marcus Wandt
400-450 miljoner kronor kostade Marcus Wandts biljett till rymden – ett äventyr som pågick i 17 dagar.Stefan Jerrevång/TT

Frun bad Marcus söka uppdraget

För hade det inte varit för hustrun Karina, är det inte säkert att det hade blivit något rymdäventyr för Marcus. Det var nämligen hon som såg annonsen och uppmanade maken att söka, mån om att han skulle få uppfylla sin stora dröm.

Annons

– Det började med att min fru frågade om jag sett att de sökte astronauter. Jag tänkte att det nog var ganska många som skulle söka, men instinktivt kände jag att jag måste göra det, sa Marcus Wandt till TT.

Samtidigt var det inte bara att söka. När man ska upp i rymden handlar det inte om något lotteri, utan man måste genomgå en lång rad intervjuer och tester, som bland annat koordination, rumsuppfattning och matte.

Sonen: ”Stolt över pappa”

Några veckor innan uppskjutningen från Cape Canaveral, Florida, sattes han i karantän. Med all sannolikhet var det nog ett gäng fjärilar som flög runt där i magen, en del tankar som snurrade runt i skallen och även en saknad till familjen.

För där nånstans blev det på riktigt. Under karantäntiden fick han bara träffa barnen och hustrun vid två tillfällen. Ute i rymden skulle han sen bara ha med sig enstaka minnen i form av barnens legogubbar och en pärlplatta.

Annons

– Jag är stolt över pappa. Det känns overkligt, snart ska han upp i rymden, sa sonen Benjamin Wandt till SVT.

Marcus Wandt och Karina Wandt
Marcus Wandt välkomnas av hustrun Karina Wandt på Bromma flygplats.Stefan Jerrevång/TT

Kyssen med hustrun Karina

Hela familjen följde sen hans resa, som pågick i 17 dagar. Sen var det dags för Marcus att vända hem till jordelivet och det var nästan filmiskt att se flygplanshjulen bromsa in på Bromma flygplats, Markus stiga ur och omfamna hustrun Karina med en kyss.

– Jag är så stolt över att ha genomfört det här uppdraget, fantastiskt stolt, sa Wandt.

En annan som var glad att Marcus landat välbehållen, var pappa Birger Wandt. Trots sin bakgrund som fallskärmsjägare och stridspilot med uppdrag över Libyen, hade Birger varit väldigt nervös.

Annons

– Jag har hundra i puls. Vilopulsen brukar ligga runt 50, sa han till SVT.

I flera dagar hade han befunnit sig med rymdens stjärnor som grannar. Nu var Marcus hemma – men stjärnglansen var långt ifrån borta och högt uppsatta personer ville berömma den svenska astronauten för hans insatser i rymden.

Under måndagen besökte Marcus Wandt kung Carl Gustaf efter hans hemkomst från rymdstationen ISS till Sverige – ett tydligt kvitto på att det Marcus uppnått inte bara var något hans älskade familj var stolta över.

Kungen och Marcus Wandt
Svenska astronauten Marcus Wandt besöker kung Carl Gustaf efter hans hemkomst från rymdstationen ISS till Sverige.Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons