Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Idag fyller Sveriges äldsta bloggare 107 år!

08 maj, 2019, 12:22 
AvEmma Sanderberg
Dagny Carlsson gick en datorkurs när hon var 99 år och startade sin succéblogg som hundraåring. Idag fyller hon hela 107 år. Läs hennes historia här!
Annons

Idag, den 8 maj, fyller Sveriges äldsta bloggare Dagny Carlsson hela 107 år! Dagny blev känd genom SVT:s dokumentär “Livet börjar vid hundra” när Dagny var 103 år. Året efter släppte hon boken “Livet enligt Dagny – I huvudet på en 104-åring”. Sedan dess har hon varit gäst i många program, allt ifrån Nyhetsmorgon till Skavlan.

Relationen med kungafamiljen

Dagny hade också en mindre biroll i filmen “Hundraettåringen som smet från notan och försvann”. 2017 var hon en av värdarna i Sommar i P1 och programmet var så älskat att hon blev framröstad att också vara en av värdarna i Vinter i P1. Dagny har även uppmärksammats av kungaparet ett flertal gånger och hon har både varit på besök på Slottet när hon var 105 och på Solliden sommaren när hon var 106.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Dagny pratade i det populära programmet Sommar i P1 2017.
Dagny pratade i det populära programmet Sommar i P1 2017.

Dagny föddes 1912 i Kristianstad. I ungdomen började Dagny arbeta som sömmerska på en fabrik i Kristianstad och så småningom gick hon vidare till att studera på ett textilinstitut i Norrköping. Därifrån började hon sedan jobba som arbetsledare på en korsettfabrik i Sundbyberg. Hennes sista 15 år arbetsår tillbringade hon som tjänsteman på Försäkringskassan.

Annons

Började blogga vid 100

Dagnys datorintresse startade när hon var 93 år och hennes yngre syster fick en dator av sin son. När hon var 99 år gick hon en datorkurs och bloggen startade hon som hundraåring, vilket gör henne till Sveriges äldsta bloggerska. Nu för tiden håller hon datorkurser för äldre som vill lära sig att till exempel maila.

Dagnys blogg har lästs av miljoner.
Dagnys blogg har lästs av miljoner.

– Man ska inte gamla till sig, man ska känna sig som en vanlig människa. Bara något äldre och i bästa fall lite klokare, sa Dagny i sitt sommarprat.

Tuffa barndomen

I sommar i P1 berättade Dagny att hennes barndom inte blev som hon önskat. Hennes pappa dog när hon var 17 år och hennes mamma tryckte kontinuerligt ner Dagnys självförtroende och sa att hennes syster var bättre på alla vis. Dagny tydde sig mycket till sin mormor som berättade att hon dög precis som hon var och kramade om henne.

Annons

När hon hade flyttat till Örebro träffade hon sin första man, Ragnar. Han var alkolist och mycket elak mot Dagny. Vid ett tillfälle låste han in henne i en garderob när hon skulle träffa sina vänner. En dag fick Dagny nog och packade sina väskor och flydde.

Dagny var gäst i Skavlan 2019.
Dagny var gäst i Skavlan 2019.

Sedan träffade hon sin stora kärlek Harry, som hon gifte sig med och levde med i många år. Han gick bort 2004 när Dagny var 92 år och då tappade Dagny livslusten. Hennes kända citat “När jag inte dog var jag tvungen att börja leva” kommer från den tiden. Dagny tänkte att hon snart skulle gå bort också och såg ingen mening med något och skrev därför över alla sina tillgångar till Cancerfonden. Men dagarna fortsatte gå och Dagny dog inte. Då bestämde hon sig för att ta tag i sitt liv och började hitta på saker igen.

Dagny Carlsson

I en intervju med lokaltidningen StockholmDirekt förklarar Dagny att hon inte är orolig för framtiden, med ett undantag.

Annons

– Det börjar bli riktigt allvarligt med klimatet. Miljön måste räddas till varje pris. Jag har bloggat om det men man måste ju skriva om annat också. Annars är det inget större fel på framtiden, säger Dagny till tidningen.

Lagom till sin 107-årsdag berättar Dagny att hon mår bra och inte har ont någonstans. Ett riktigt stort grattis säger vi till Dagny på födelsedagen!

 

Läs mer

Foto: TT

Annons