Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Idol-Kishti Tomita om flyttplanerna och kärleken till 20 år yngre maken

Kishti tomita

Kishiti Tomita har fullt upp med Idol-inspelningarna. Men för Svensk Damtidning stannar hon upp ett slag och berättar om sina 17 år som jurymedlem i TV4-succén, kärleken till 20 år yngre maken och de spännande flyttplanerna!

Skådisarna som medverkat i Ica-reklamen
Slå på ljud

SIdol-hösten är i full gång och det har inte varit lätt att få till en intervju med Kishti Tomita. Den karismatiska röstcoachen, som tillsammans med Anders Bagge, Katia Mosally, och Alexander Kronlund, sitter i juryn har haft fullt upp. Men sedan är det också ett jobb hon älskar.

– Det är fantastisk att få vara med i ett team och tillsammans skapa en framtid för dem sökande. Jag ser dem som konstnärliga frön som vi får att växa, säger Kishti över telefon.

Jurymedlem i Idol i 17 år – så har programmet förändrats

För 17 år sedan klev Kishti in som jurymedlem i Idol för första gången och hon tycker det är stor skillnad på de sökande då mot nu. Menar att det är en mycket högre nivå 2021 än 2004, med sökande som faktiskt kan sjunga.

– Jag tror det beror på att vi nu har tillgång till så många Youtube-klipp på människor som är med i olika sammanhang och tävlingar, vilket i sin tur inspirerar andra. Sedan upplever jag att vi har gjort en murbräcka i jantelagen, som säger att man får vara bra och då inte bara inom sport utan även individuellt och konstnärligt som sångare. Det har varit en process för hela för Sverige, men vi har börjat komma dit.

Så var det minsann inte när Kishti var ung. För även om hon också var en musikaliskt begåvad och utåtriktad tonåring, som gärna uppträdde i skolan, så fick hon inte lov att ta plats.

– Nej då blev det ett jäkla liv. Jantelagen var mycket mer påtaglig när jag var ung och slog ner på den typen av flicka som jag var, en som var bra på att sjunga och som stack upp näsan. Jag blev i stället mobbad och utesluten.

Kishti växte upp i Jordbro, söder om Stockholm. Pappa Yngve var revisor och mamma Rut barnskötare. Båda spelade teater och sjöng. De sågs som en väldigt annorlunda familj i Jordbro.

– Mina föräldrar var väldigt kulturella. De hade tavlor hemma, spelade schack och bridge och drack vin på helgerna, inte Koskenkorva med apelsinjuice.

Kishti Tomita om saknaden efter mamman

När Kishti var 12 år flyttade hon till vänner på Österlen i Skåne. Där passade Kishtis intellektuella och konstnärliga familjebakgrund bättre in. Familjen har alltid stått varandra nära. Såväl storasystern Ann-Sofie som föräldrarna fanns där när mobbingen var som värst och utan dem hade det aldrig gått.

– Våra föräldrar var väldigt seende och såg oss på ett sätt som inte många föräldrar förmår. De var så galet roliga och vi har haft mycket roligt tillsammans.

Kishtis pappa gick bort 2003 och hennes mamma så sent som i vintras.

– Det är väldigt konstigt när ens mor dör, det är livmodern man har legat i och en helt annan sak än när pappa dog. Det är en stor sorg och saknad, men herregud, hon var nästan 98 år och gick för att hon tänkte att det fick räcka. Så pragmatisk var hon. Sedan monterade hon ner kroppen och somnade in. Vi fanns där och tog farväl.

Kishti har inga egna barn, men lever sedan tio år tillbaka med sin själsfrände, Souleymane Toure, 38, som hon mötte i hans hemland Senegal. 2011. Kishti höll i kurser i afrikansk sång och röstmeditation och lustigt nog var det just Souleymanes röst som fick henne på fall.

– Jag kände att hans tal kom rakt från hjärtat, även när han pratade med andra människor inte bara med mig

Kärleken var besvarad och i 2012 vigdes paret i såväl den svenska kyrkan som i en moské i Senegal. Visst har det funnits utmaningar för Souleymane i Sverige. Inte minst mörkret och kulturella skillnader. Men Kishti visste direkt att han skulle fixa omställningen bra, tack vare hans goda uppfostran.

Kärleken till pojkvännen Souleymane

– Han är en up town boy och jag är en down town girl, säger hon och ler.

Paret hade en paus under en tid men hittade sedan tillbaka till varandra och har det idag bra tillsammans.

– Det bästa med Souleymane är att han är solidarisk, omtänksam, kärleksfull och ansvarsfull. Han har visioner och jobbar hårt. Han är en enormt kunnig fin- och byggnadssnickare.

Att det skiljer 20 år i ålder, är ingen stor sak för Kishti.

Karin Trnblom/TT

– Jag är lillasyster och han storebror så det funkar bra. Dessutom tillhörde hans pappa och mina föräldrar samma generation, så vi har fått liknande uppfostran. Min förra man var 22 år äldre så jag tänker inte i termer av ålder eller hudfärg. Skulle jag göra det skulle jag inte bli kär i någons röst. Jag säger inte att åldersskillnad inte behöver vara viktigt, bara att man ska följa sitt hjärta och göra det som är sant för en själv

När Svensk Damtidning pratar med Kishti letar hon som bäst herrgårdar, eller prästgårdar på Hemnet. Paret drömmer nämligen om att bo lite större än de 68 kvadrat de har idag på Södermalm i Stockholm, samt att komma närmare naturen.

– Ja, det är äventyret vi alla väntar på.

Namn: Kishti Tomita
Född: 19 november 1963 på Södra BB i Stockholm
Bor: På i en lägenhet på Södermalm i Stockholm
Familj: Kärleken, snickaren Souleymane Toure, 38
Gör: Röstcoach och artist. Aktuell: Som jurymedlem i Idol på TV4.