Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska mot Lotta Bromé efter sjukdomsfrågan till Nina Gunke: "Fruktansvärt fel"

06 jan, 2024, 16:00 
Louise Wibergh Lenti
Kommentarerna haglade in efter Lotta Bromés intervju med Nina Gunke.
Annons
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelarenBrand logo
Nina Gunke – 5 saker du inte visste om skådespelaren

Under hösten 2021 satt den populära skådespelerskan Nina Gunke i soffan hos Nyhetsmorgon och berättade hemligheten som tyngt henne i över ett år – hon hade blivit diagnostiserad med Alzheimers.

– Jag är van vid att plugga text, men när jag skulle göra en liten roll kom jag inte ihåg vad jag skulle säga, jag visste inte var jag skulle ta vägen, förklarar Nina Gunke till programledaren Jenny Alversjö.

Gunke fullständigt överöstes med hyllningar efter intervjun för sitt mod och för att hon velat dela med sig av sin kamp.

– Det har varit helt otroligt. Det är så mycket folk som ringer som jag inte känner överhuvudtaget och många som har samma problem. Det är verkligen jättefint, det måste jag säga, sa Nina Gunke till Aftonbladet.

Intervjun med Lotta Bromé

Till Aftonbladet berättar Nina Gunke vidare att hon sällan känner av sjukdomen men att den ibland plötsligt gör sig påmind.

Annons

– Jag kan sitta och prata hur länge som helst utan att det är något problem. Men när folk kanske frågar om vissa saker så tar det stopp och blir lite konstigt. Men jag känner att det i så fall får vara så. Det ska inte kännas konstigt med det, konstaterar Gunke.

Efter hennes medverkan i Nyhetsmorgon har Nina ställt upp på flertalet intervjuer och talar öppenhjärtligt om sin sjukdom.

I början av 2023 medverkade hon i radioprogrammet "Halv tre med Lotta Bromé" på Mix Megapol. Där kan vi eventuellt höra en av gångerna då det "tar stopp" för Nina.

Lotta frågar Nina hur gammal hon är varpå Nina spärrar upp ögonen något och tänker.

– Nittio… nej vad säger jag, säger hon först och brister ut i skratt.

– Nittiofem tror jag inte att du är faktiskt, svarar Lotta och fnissar till.

Nina får en chans till att svara. Hon tänker hårt. Till slut tittar hon upp på Lotta och erkänner med ett förvånat skratt:

– Jag vet inte ens hur gammal jag är.

Annons

Lotta svarar genast att det är okej och att hon kan hjälpa till att räkna ut det med henne. Hon får Ninas födelseår och de kommer fram till att Nina är 67 år. Stämningen i studion är fnissig och när åldern är konstaterad går de vidare i intervjun.

Nina Gunke, Lotta Bromé
Nina Gunke får hjälp att räkna ut sin ålder tillsammans med Lotta Bromé.

Lyssnarna reagerar starkt

Just den här delen av intervjun har lyfts ut och delats på Mix Megapols Instagram, både när intervjun hade sänts och nu i veckan som en tillbakablick på det gångna året.

Kommentarsfältet har fyllts av upprörda lyssnare som menar att Lotta har förlöjligat Nina.

"Så otroligt förnedrande. Denna fina kvinna är ju sjuk och man har inte bättre vett än att göra sig rolig på hennes bekostnad. För vems skull ställdes denna fråga?", skriver en person.

"Det är exakt så här man inte ska göra mot någon som har Alzheimers. Hur kan ni lägga upp det här förnedrande klippet igen?", skriver en annan.

"Fruktansvärt fel. Kränkande.", skriver en tredje.

"Otroligt oprofessionellt att ställa sådana frågor! Läs på om sjukdomen innan du ska gästen i ditt program. Detta är ju ett skolexempel på hur man inte ska förhålla sig. Och dela inte detta klipp mer." skriver en fjärde.

Foto: TT / Instagram

Annons