Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilska mot Mikael Sandström efter kommentaren: "Borde bli av med sin legitimation"

06 jul, 2023, 18:00 
Mikael Sandström
Det höjs röster om att Mikael Sandström borde förlora sin läkarlegitimation efter en kommentar i Nyhetsmorgon.
Annons

Mikael Sandström, även kallad "Soldoktorn", är ett väldigt populärt inslag i TV4-programmet Nyhetsmorgon. Men han är inte helt okontroversiell. Långtifrån. Han är en frispråkig man som aldrig drar sig för att säga vad han tycker – vilket alltid väcker känslor.

Och i en fråga har Mikael var väldigt tydlig med sin ståndpunkt. Så tydlig att hans ord blivit en stor snackis inom en specifik grupp i samhället.

Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta EngbergBrand logo
Mikael ”Soldoktorn” Sandström vägrar svara på frågan om Lotta Engberg

Mikael Sandström får kritik efter orden i Nyhetsmorgon

Nyligen delade Johan Svensson från Föreningen Tryggare Ruspolitik ett klipp från Nyhetsmorgon via sitt Twitter-konto. I klippet läser Tilde de Paula Eby upp ett påstående från en tittare som vill ha en kommentar från Mikael. Påståendet är: ingen har någonsin dött av cannabis.

Annons

Tilde hinner inte ens avsluta frågan innan Mikael biter ifrån, rejält.

– Det är fullständigt fel. Det har de visst. Det är gifteffekter på hjärta och lungor. Det där är en myt och det kan jag direkt gå emot. Det har visst dött tusentals, om inte mer, vad gäller överdoseringar av cannabis. Att säga att ingen dött och raljera kring det, vilket jag brukar beskylld för, men nu gör jag det åt andra hållet. Det här är farliga grejer. Det här är knark. Jo, det finns en risk med att bara släppa det där fritt. Sedan är det en politiska beslut och andra saker, men myten att ingen dött av cannabis kan vi avliva, säger Mikael.

"Han är ute och cyklar"

Efter att Johan delade klippet klev många twittrare fram och riktade skarp kritik mot Mikael.

"Han raljerar och är ute och cyklar. Borde faktiskt bli av med sin legitimation för dylika påståenden", skriver en användare.

"Alltså att den här människa kunnat fortsätta och sälja in sig som sakkunnig efter det här är helt sjukt", skriver en annan.

Annons

"Hans trovärdighet för annat sjönk där", skriver en tredje.

Det är en snårig, känslig fråga, detta om riskerna med cannabis. Så här har Lena Häggström, samordnare vid alkohol- och drogmottagningen i Umeå, sagt om saken i en utfrågning i Västerbotten-Kuriren:

– Cannabis är inte direkt dödligt men indirekt kan cannabis förorsaka dödsfall i till exempel trafikolyckor eller till följd av cannabisutlöst psykos. Risken att ta andra droger i dödlig dos kan också antas öka under påverkan av cannabis.

Annons