Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Ilskan mot bilderna i Stjärnorna på slottet: "Dålig smak i munnen"

Stjärnorna på slottet

Ett inslag i Stjärnorna på slottet väcker stora ilska bland vissa tittare.
8 kända TV4-profiler: Så mycket pengar tjänar de!
Slå på ljud

Marika Carlsson stod för ett av säsongens mest känslosamma ögonblick i senaste avsnittet av Stjärnorna på slottet. Hon berättade om sin barndom, hur hon som tvååring blev adopterad från Etiopien och hamnade hos en familj i Lund.

Marika Carlsson i tårar i Stjärnorna på slottet

Där föll hon offer för rasistiska attacker från andra barn.

Marika Carlsson

Marika Carlssons starka berättelse lockade fram tårar.

– Det är klart att det brister för mig till slut. Jag ligger hemma i min säng och gråter varenda kväll. Jag säger till mamma och pappa: ”Skicka hem mig, jag vill inte vara här”, säger Marika i programmet.

– Här inser jag att jag har två val: Det ena är att jag går under. Och det andra är att jag ska bygga mig en rustning som är jävligt hård... Och jag valde nummer två. Det var mitt enda sätt att överleva.

Inslaget lockade fram både tårar och uppmuntran från tittarna, det har man kunnat läsa på de sociala medierna. Men Marikas historia väcker också kritik.

På det adoptionskritiska kontot Stulen identitet, som har nästan 15 000 följare, skriver Maria Fredriksson om avsnittet. Maria, själv adopterad från Sydkorea, tycker att Marikas historia ändå landar i en alltför positiv, onyanserad bild av själva adoptionen.

"Den cementerar föreställningen om hur adopterade inte alls känner sig hemma i sitt ursprungsland och att man ju trots allt har en familj i Sverige, sin adoptivfamilj", skriver Maria.

"Poängen är att av alla dessa så unika berättelser är det ju i stort sett samma visa om och om igen, samma formuleringar och därmed samma bemötande om och om igen."

"En komplett hjärntvätt"

Maria får medhåll i sitt kommentarsfält.

"Var det någon som sa 'dålig smak i munnen'?", skriver en användare.

"Det känns som en komplett hjärntvätt deluxe", skriver en annan.

"Så orättvist att en adopterad som har en helt motsatt bild av sin adoption aldrig får den plattformen. Dessutom det tragiska med att bli bestulen sin kultur känns som att det förbises", skriver en tredje.