Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ilskan mot händelsen i På spåret – orden Luuk inte vill nås av: ”Svag”

17 nov, 2023, 20:30 
Louise Wibergh Lenti
Kristian Luuk

Trots de höga tittarsiffrorna får det populära programmet kritik.

Annons

Vi är nu inne på den 34:e säsongen av På spåret. Programmet som varit en del av många svenskars veckorutiner sedan barnsben.

Förra veckan var det 2,5 miljoner tittare som såg Kristian Luuk och Fredrik Lindström förmedla sina kluriga ledtrådar till deltagarna. Programmet tog en solklar plats som veckans mest tittade avsnitt enligt Mediavision.

Men, tittarsuccén har inte gått hem hos alla.

Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”Brand logo
Kristian Luuk om framtiden i ”På spåret”

På spåret – nästan samma nu som då

Om ett program funnits sedan 1987 och fortfarande är folkkärt är det förståeligt att SVT inte vågar göra några större förändringar i innehållet. Varför uppfinna hjulet på nytt?

Det finns också risker med att ändra innehållet på ett klassiskt program. För två år sedan bytte man ut segmentet ”Årtalsfrågan” till ”Närmast vinner” vilket möttes av blandade reaktioner.

Annons

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, sa Kristian Luuk till TT.

Som tur var har det nya segmentet blivit något av en tittarfavorit och SVT kunde andas ut. På spårets producent Martin Sundborn har tidigare berättat för Svensk Damtidning att årets säsong inte innehåller några större ändringar.

– Möjligen att det skett några små förändringar i scenografin, men det finns inga nya moment eller några nya programledare. Däremot är det nya tävlanden, nya band och nya resmål, säger han.

Fredrik Lindström, Kristian Luuk
Publiken kan vara trygga med att programledarna och domarna Fredrik Lindström och Kristian Luuk är kvar även i år.

Orden Luuk inte vill höra

Det var ord och inga visor från krönikören Mattias Bergqvist på Expressen under fredagen. I sin text analyserar Bergqvist svenskarnas tv-tittande utifrån en rapport från Mediavision.

Annons

Rapporten visar att hushållens utgifter på medietjänster har ökat under årets tredje kvartal. Snittkostnaden per hushåll låg på 855 kronor i månaden för prenumerationer på dagspress, abonnemang för streamingtjänster och inköp av biobiljetter. En ökning med sex procent jämfört med samma period förra året.

Bergqvists tes är att svenskarna är villiga att lägga en extra slant för att få välja själva vad de vill se. Samtidigt menar han att hushållen är villiga att acceptera ”medioker tv” så länge den är gratis. En av de program som han anser är mediokra är På spåret.

– ”På spåret” har blivit sämre och sämre och sämre och sämre. Förändringsviljan är förståeligt svag – för stora ändringar görs inte i långkörare, då tittarna inte accepterar det – men luften har försvunnit ur tävlingsmomentet. Därför har ”På spåret” endast kvar en härlig mix av musikaliska gäster och husband, skriver Bergqvist.

Tråkig inställning Bergqvist, men åsikten är så klart fri.

Foto: TT

Annons