Infekterade kändisbråk som chockat Sverige: "Påstår att jag ljuger"

29 dec, 2022, 17:12 
AvLinus Brännström

Det är inte alltid frid och fröjd i kändisvärlden. Infekterade bråk rasar allt oftare – stjärnorna kallar varandra lögnare och mediehoror samtidigt som gamla vänskaper krossas och familjemedlemmar vänder sig mot varandra.

Annons
Pernilla Wahlgrens nervösa ögonblick – här får Bianca se huset
Pernilla Wahlgrens nervösa ögonblick – här får Bianca se huset

Det var en av valrörelsens stora snackisar.

Kristdemokraternas Ebbas Busch viftade med en falukorv i Sveriges Radios partiledardebatt, samtidigt som Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson roat tittade på och fotograferade med sin mobiltelefon.

Busch sa att falukorven var en symbol för allt som varit bra med Sverige.

– Men det här är också symbolen för allt som är fel med Sverige nu, därför att en falukorv brukade kosta 25 kronor för ett år sedan, nu kostar den 40 kronor, sedan vi har fått Magda-priser, Stenevi-skatter och Annie-tillägg på både el och drivmedel, fortsatte hon i radion.

Ebba Buschs korvviftande ledde till ett storbråk med Alex Schulman.

Utspelet fick stor uppmärksamhet och naturligtvis fick Ebba Busch mothugg av sina politiska motståndare i studion.

Annons

Men att författaren och poddaren Alex Schulman sedan skulle gå till hård attack hade hon nog inte väntat sig.

I en krönika i tidningen Dagens Nyheter skrev Schulman att en falukorv inte alls kostar 40 kronor utan snarare 20–25 kronor.

”Det hindrar inte Ebba Busch. Hon gör stort nummer av falukorven under debatten, och hon tar den med sig till pressintervjuerna efteråt. Hon håller sin falukorv i handen och står där och ljuger en stund”, skrev han i tidningen.

Kristdemokraternas partisekreterare Peter Kullgren svarade på krönikan med ett överklasshån:

”Om jag var Alex Schulman hade jag nog svalt gåslevern innan jag öppnade munnen. Han påstår att vi ljuger men har han kollat priset på en Scan falukorv i sin lokalbutik”, sa han i en skriftlig kommentar i Expressen.

Alex Schulman anklagade Ebba Busch för att ljuga.

Det fick Alex Schulman att rasa ännu mer och i sin och Sigge Eklunds podcast sa han:

– Han går bara till personangrepp och säger att jag inte är att räkna med för att jag inte är något vanligt folk, jag är en Östermalmssnubbe. För mig är det Trump. Det är en ny nivå av lögner och undanglidningar och personangrepp.

Annons

I ett valtal på Östermalm gick också Ebba Busch själv till motangrepp mot Alex Schulman.

– Nej den kostar inte 40 kronor hos dig, den kanske kostar 45 kronor där du bor på Östermalm, utropade hon enligt Aftonbladet.

Lögn, enligt Schulman.

– Hon ljuger ännu mer. Hon höjer lögnens insatser, sa han i podden.

Jan Malmsjö och Marie Göranzon skräder inte orden när de hamnar i bråk.

Marie Göranzons och Jan Malmsjös attacker: ”Jävla svin”

När det kommer till offentliga kändisbråk är inte sällan Dramaten involverat på ett eller annat sätt. Skådespelarna och dramatikerna är tunga kulturprofiler och ofta lite äldre – vilket gör att de inte drar sig för att säga vad de tycker och tänker.

En av de mest uppmärksammade och infekterade konflikterna inträffade 2007 när Mikael Persbrandt spelade mot äkta makarna Jan Malmsjö och Marie Göranzon i Måsen. När Persbrandt hoppade av föreställningen blev Malmsjö rasande – han gjorde korstecken i tv när Persbrandt nämndes och vägrade själv ta skådespelarkollegans namn i sin mun.

Annons

– Han har pissat på oss, sa Jan Malmsjö i SVT och påpekade att alltihop var ”det svinaktigaste” han varit med om.

Mikael Persbrandts avhopp fick Jan Malmsjö att se rött.

Marie Göranzon vägrade också ta Mikael Persbrandts namn i sin mun i en intervju med Aftonbladet.

– Han ska bort. Ut ur leken helt och hållet. Det här kan få mig att sluta med teater. Jag är så fruktansvärt ledsen så jag tycker inte att det är roligt längre, sa hon till tidningen.

Göranzon och Malmsjö har också bråkat offentligt med dramatikern Lars Norén. I självbiografin En dramatikers dagbok gick Norén till attack mot paret – han beskrev Marie Göranzon som en ”förlamad slutmuskel” och kallade Jan Malmsjö för alkoholist.

Den nu bortgångne dramatikern Lars Noréns ord sårade Marie Göranzon.

När Marie Göranzon medverkade i Stjärnorna i slottet 2011 sa hon att hon aldrig mer skulle medverka eller ens titta på en pjäs av Lars Norén.

Annons

– Det var ju vi som tog honom till Dramaten för att regissera. Vi hade ett samarbete som han sen ville fortsätta. Jag bara tänkte: ”Jävla svin”, sa hon i programmet.

Ulf Lundell sa upp kontakten med Sanna Lundell efter orden

Mikael Persbrandt har i sin tur varit involverad i en rad kontroverser genom åren. Men i bråket mellan svärfar Ulf Lundell och partnern Sanna Lundell har han fått finna sig i att vara en statist och ett slagträ.

Sannas relation med pappa Ulf har varit komplicerad genom åren.

– Den ser ut ungefär som den alltid har gjort. Vi har en komplicerad relation som… ja men, vi har egentligen ingen relation alls. Så har det sett ut i ganska många år och det ser fortsatt ut så. Så är det, sa Sanna Lundell i Nyhetsmorgon i fjol.

Ulf Lundell sa upp kontakten med dottern Sanna Lundell efter att hon uttalat sig om hans kärleksliv.

Deras senaste storbråk hade då blivit offentligt tack vare podden Inte din morsa som Sanna Lundell driver med Ann Söderlund. I ett avsnitt tog Sanna upp Ulf Lundells nyligen offentliggjorda relation med 33 år yngre Ninna Prage.

Annons

– Det är klart att det är lite roligt och smaskigt att han har träffat en kvinna som är betydligt yngre än honom själv, i vanlig ordning. Det är ingen nyhet i vårat liv, det är någonting som har kommit åter hela tiden, sa Sanna i podden – något som fick Ulf att se rött och skicka ett argt mejl som hon berättade om i ett efterföljande avsnitt:

– Jag fick ett mejl där han ondgjorde sig över att jag uttalade mig om hans relation. Han vill inte att jag på något sätt ska uttala mig eller tycka någonting om hans relationer, och framför allt inte offentligt. Han menade att det jag gjorde i vår podd var ”kärringskvalleri”.

Ulf Lundell hade i sitt mejl också gått till attack mot Mikael Persbrandt.

– Han bad mig att ta mig en titt i spegeln på vem jag själv är ihop med, nämligen en snubbe som gör reklam, och det är ju i hans värld det fulaste man kan göra, berättade Sanna Lundell i podden.

Ulf Lundell gick också till attack mot Sanna Lundells livskamrat Mikael Persbrandt.

I Ulf Lundells bok Vardagar 7 som kom ut i våras, ett år efter att bråket startade, skriver han att han sagt upp kontakten med sin dotter.

Annons

”Hon tar mina svarsmejl på hennes ’blandade känslor’ och kör ut dem i media. Ja, jag har sagt upp kontakten. Det finns faktiskt inget annat att göra”, står det i boken.

Sanna Lundell kommenterade boken i Expressen:

– För mig är det här något som har pågått i hela mitt liv, det är en form av känslomässig utpressning där en person ska äga hela narrativet, vilket han alltid har gjort och fortsätter att göra och genom avvisning domdera villkoren för hur relationen ska se ut, sa hon till tidningen.

Storbråket mellan Körberg och Malmberg – vägrade prata

Ett storbråk mellan två tungviktare, som dessutom ofta kallat sig för bästa vänner, blev en följetong i medierna 2010 – det handlar om Claes Malmberg och Tommy Körberg.

Det gick till och med så långt att de slutade prata med vandra och mest kommunicerade via kvällstidningarnas löpsedlar.

Resan till Barcelona var nära att krossa Tommy Körbergs och Claes Malmbergs vänskap.

Allt började med att duon skulle sätta upp en krogshow tillsammans och de reste till Barcelona för att jobba på föreställningen.

Annons

– Vi skulle jobba men det blev inte så mycket med det. Claes ville se VM i fotboll och ligga på stranden, sa en märkbart irriterad Körberg till Expressen.

När de kom hem till Sverige vägrade de prata med varandra och allt kring den gemensamma showen gick genom regissören – men de båda stjärnorna kunde inte komma överens om vad den skulle innehålla.

– Jag kanske inte ser Tommy Körberg först och främst som Guds gåva till mänskligheten, och därför säger jag vad jag tycker. Har jag en idé, som jag tycker är bra, kommer jag att slåss för den, sa Malmberg till Expressen.

– Han har inte kommit med några idéer. Jag väntar med spänd förväntan. Han är välkommen. Skicka mig ett brev, postgången funkar väl fortfarande, svarade Körberg dräpande.

Claes Malmberg och Tommy Körberg lyckades lappa ihop vänskapen.

Till slut fick regissören rycka in och medla mellan de båda stjärnorna som snart blev bästa vänner igen.

Annons

– Ibland måste man ryka ihop för att väcka varandra, förklarade Malmberg i Expressen.

Föreställningen The Big Bang Show blev också av – trots allt. Recensenterna var dock inte imponerande och kallade det hela för ett ”slumpmässigt sammelsurium”.

”Slarvigt hafsverk”, skrev Aftonbladet.

Brunnbergs attack på Ranelid och Gardell: ”Mediehoror”

När det handlar om tunga, och rejält infekterade, kändisbråk var SVT:s Stjärnorna på slottet tidigare en grogrund för sådana.

Redan i den första säsongen rök Börje Ahlstedt och Peter Harryson ihop – Ahlstedt hånade Harrysons karriär och påpekade att han inte fick några roller på Dramaten. Alltihop ledde till krismöte bakom kulisserna.

Staffan Scheja och Jonas Gardell var inte bästa vänner på slottet.

I den tredje säsongen inträffade sedan det klassiska bråket när Staffan Scheja, på sin dag, ville att de andra skulle läsa sig att spela fiol – något som slutade med att Jonas Gardell vägrade att delta.

Annons

– Jag är så förnedrad av det här, du är så hemsk som utsätter oss för allt detta, sa Gardell till Scheja i programmet.

Nästa år anmäldes programmet till Granskningsnämnden efter att Björn Ranelid pekat ut en rad kända svenskar som han menade hade mobbat honom – däribland Leif GW Persson och Linda Skugge.

Författaren Björn Ranelid pekade ut en rad kändisar – sedan blev han attackerad.

Inför den femte säsong fick sig sedan just Björn Ranelid och Jonas Gardell varsin släng av sleven. På en pressträff sa Ulf Brunnberg till Expressen att den nya säsongen skulle skilja sig från de tidigare då deltagarna den här gången inte var några ”mediehoror”.

– Ja, jag tycker att en del mediehoror har funnits med tidigare. Jonas Gardell behöver vi väl inte ens prata om. Han säger väl aldrig nej till att sätta sig vid en mikrofon eller kamera och babbla en massa skit, missionera om sitt liv, sa Brunberg och gick sen till attack mot Ranelid:

Annons

– Jag tycker ju det är sympatiskt med människor som kan lyssna. Det är en väldigt obehaglig upplevelse när folk bara pratar om sig själva. Det blir självcentrerat och jobbigt.

Skådespelaren Ulf Brunnberg gick till hårt angrepp mot Ranelid och Gardell.

Ranelid svarade att Brunnbergs utspel var ”en falsk utsaga, helt absurd” och Gardell skrev i ett mejl till tidningen att det ”alltid är tråkigt att bli smutskastad och hånad av människor man inte känner”.

Annons