Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Ingemar Stenmarks tråkiga besked – så påverkas familjen: ”Pratar inte”

26 jun, 2024, 15:00 
Därför vill Ingemar Stenmark inte prata med familjen om karriären.
Annons

Ingemar Stenmark tog sig nedför backarna som om det inte fanns någon morgondag. Farten var hiskelig, närmast omänsklig, och alla visste att de skulle få bevittna något extraordinärt.

6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!Brand logo
6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!

Om Ingemar nånsin tvivlade på sin storhet, behövde han bara kasta ett getöga på det prisskåp som fyllts på när det var dags att avrunda karriären: 86 världscupsegrar, två OS-guld och fem VM-guld.

Nu har han blickat mot nya äventyr. Senaste tiden har han satsat på stavhopp och i april gjorde han sin första tävling i Sollentuna och han har anmält sig till veteran–VM i Göteborg i sommar.

Annons
Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark satsar nu på stavhopp.Anders Wiklund/TT

Ingemar Stenmark om jobbiga tiden

Men det är skidkarriären som Ingemar Stenmark kommer bli ihågkommen för. Däremot är han själv inte speciellt intresserad av att prata om sina tidigare bedrifter.

För Ingemar upplevde en oerhörd press och stress att leverera. Bakom kulisserna var det inte lika lätt som det såg ut i backarna, vilket kom fram i dokumentärserien ”Sagan Stenmark”.

– Jag drömmer mardrömmar om skidåkningen ibland. Jag drömmer att jag är på väg till starten och missar den, säger Ingemar Stenmark i dokumentären.

Annons

”Pratar inte om det i familjen”

När det var som värst ville han spy precis innan start. Pressen, stressen och hetsen kändes övermäktig. I dag vill han inte prata om sina framgångar – inte ens med sin familj.

– Det är en passerad tid för mig. Det är inget jag tänker på. Vi pratar inte om det i familjen heller, sa Ingemar Stenmark när han gästade Nyhetsmorgon förra året.

I stället får hustrun Tarja Stenmark och dottern Iza följa Ingemars andra sportäventyr. Kanske är de på plats i Göteborg för att heja fram Ingemar i veteran-VM?

Ingemar Stenmark och Tarja Stenmark
Ingemar och Tarja Stenmark.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons