Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ingemar Stenmarks trista besked – påverkar hela familjen: ”Pratar inte”

20 apr, 2024, 10:00 
Ingemar Stenmark drömmer mardrömmar om karriären – och vägrar pratat om den med sin familj.
Annons

Ingen var som Ingemar Stenmark. När han stod där med pjäxorna i skidorna, redo att ta sig nedför backen i en hiskelig fart, var det många som redan visste att de skulle få bevittna något sensationellt.

6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!Brand logo
6 oförglömliga citat av Ingemar Stenmark!

Det är dumt att säga att han lagt skidorna på hyllan, för han har ju faktiskt synts till i backarna även efter karriären, om än i lite saktare tempo än vad vi är vana vid, men den berömda elitsatsningen är avslutad sedan länge.

Vid vägens slut kunde Ingemar Stenmark stolt konstatera att det blev hela 86 segrar i världscupen, två OS-guld och fem VM-guld när han äntligen kunde stanna upp och summera karriären.

Annons
Ingemar Stenmark
Ingemar Stenmark.Jari Kantola/TT

Ingemar Stenmarks trista ord

För att nå Stenmarks nivå krävs en vinnarskalle utan dess like. Man måste vara beredd att ge allt, träna stenhårt, ha en hög lägstanivå, se till så att man inte skadar sig mellan varven och även besitta en viss talang.

Allt detta hade Ingemar. Men samtidigt som framgångarna avlöste varandra, ökade också pressen på den populära skidåkaren. Bakom kulisserna var det inte helt enkelt att leva med, vilket kom fram när dokumentärserien ”Sagan Stenmark” sändes förra året.

Annons

– Jag drömmer mardrömmar om skidåkningen ibland. Jag drömmer att jag är på väg till starten och missar den, säger Ingemar Stenmark i dokumentären.

Pratar inte om det i familjen

När det var som värst ville han spy precis innan start. Pressen, stressen och hetsen kändes övermäktig. I dag vill han inte prata om sina framgångar – inte ens med sin familj.

– Det är en passerad tid för mig. Det är inget jag tänker på. Vi pratar inte om det i familjen heller, sa Ingemar Stenmark när han gästade Nyhetsmorgon i samband med premiären av dokumentären.

Annons

Ingemar skulle heller inte vilja leva om sitt liv. Det tillhör det förgångna, på både gott och ont.

– Jag kan inte ta på något speciellt. Det känns bara som en period som var positiv men samtidigt jobbig.

Ingemar Stenmark med frun Tarja
Ingemar Stenmark med frun Tarja.Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons