Ingvar Oldsbergs sista svåra tid – kom inte ut ur lägenheten

Ingvar Oldsberg

Tommy Holl/TT

Ingvar Oldsberg har avlidit vid 76 års ålder – och hans sista tid i livet kantades av svårigheter.

Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgen
0:35

Efter reklamen: Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgen

(0:35)

Slå på ljud

Ingvar Oldsberg är död och med honom ett stycke svensk tv-historia. Den fryntlige göteborgaren var en av Sveriges absolut mest uppskattade programledare, och innan dess en sportkommentator av högsta klass.

Det var via Aftonbladet som hans familj skickade ut ett meddelande till allmänheten.

”Ingvar Oldsberg avled idag lugnt och stilla efter en kort tids akut sjukdom. Mot bakgrund av vår svåra stund ber vi alla att respektera vårt behov av avskildhet och lugn. Vi undanber oss kontakt till dess vi ger vidare besked”, skriver familjen i ett meddelande som undertecknas av Maria, Staffan, Karolina och Viktoria.

Ingvar Oldsberg – hans sista svåra tid

De sista åren i Ingvars liv kantades av svårigheter och hälsobekymmer. Sommaren 2019 föll han så illa att han fick åka in till sjukhus, där det konstaterades att han slitit av ledbandet i högra handen. Bara några månader senare bröt han axeln efter ett nytt fall, den här gången i sin lägenhet.

Han led också av höft- och knäproblem, artros och ryggsmärtor. Smärtorna tvingade honom att hålla sig inomhus.

– För jag kan ju inte gå vet du. Jag går 2-3 meter, sen får jag stanna. Och det innebär ju att jag är inomhus, sa Ingvar i en intervju med Expressen i februari 2020.

Kom inte ur ur lägenheten

På grund av den strejkande kroppen fick Ingvar hålla sig borta från en av sitt livs stora kärlekar: tv-mediet.

– Det har ju gjort att jag inte har kunnat arbeta med någonting. Anbud har ju funnits, att hoppa in och leda något program och så vidare. Men det har inte gått när ryggen inte håller. För den är ju lite primär alltså, sa han i intervjun med Expressen.

Han tvingades till exempel tacka nej till att medverka i Bingolottos stora jubileumssändning i höstas, när samtliga programledare skulle samlas.

– Jag har gått på kryckor i ungefär en och en halv månad och är bara inomhus. Därför kan jag inte vara med i ”Bingolotto”, det går inte. Men det är klart att det känns tråkigt, men jag är inte bitter och önskar dem lycka till. Idrottsrörelsen betyder så mycket för mig. Eventuellt kanske de filmar någonting här hemma, jag kommer ju inte ut ur lägenheten, sa Ingvar i en intervju med Aftonbladet.

"Man blir inte helt förvånad"

Så här säger tv-krönikören Jan-Olov Andersson i Aftonbladets tv-sändning.

– Det är förstås oerhört sorgligt men man blev inte helt förvånad. De sista två åren ungefär har Ingvar beklagat sig över inställda och uppskjutna operationer. Så han har ju uppenbarligen inte mått så bra.