Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Ebba von Sydow och Emilia de Poret om sin nya bok

31 okt, 2017, 13:00 
Av
Stilduon vet hur man får kontroll över sin garderob!
Annons

Modemässigt är Emilia modigast och Ebba mer klassisk. Tillsammans är Säker stil-duon ett vinnande koncept: folk vill ha råd av Ebba Kleberg von Sydow och Emilia de Poret. Nu har de precis släppt sin andra stilbok – “Säker stil – 101 stiltips”. Det gemensamma umgänget började för sex år sedan med blöjväskan över axeln och varsin barnvagn framför magen. Mitt i det oglamourösa småbarnslivet blommade stilresan ut för fullt för de modeintresserade vännerna.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Vi pratade om varför vi klär oss som vi gör. Klädsjälvförtroende, att vara trygg och snygg. Att spara tid! Hur kläder kan underlätta i vardagen. Och att man måste hitta knepet för att inte bli stående så länge i garderoben på morgonen, säger Ebba där vi sitter på hennes kontor på Östermalm i Stockholm.

– När vi startade Stilpodden anade vi inte att så många människor i helt olika åldrar skulle lyssna på oss varje månad, säger Emilia. När vi har stilföreläsningar kommer det ibland tre generationer – mormor, mamma och dotter.

Annons

– Det kan komma en 18-åring i dräktjacka och en 65-åring i supercool kostym. Mode är ju ålderslöst eftersom alla har en relation till det, flikar Ebba in.

Hennes bebis Ernst verkar hålla med och tjoar högljutt under en kaskad av blont rufs från en liten filt på golvet. Massor av kvinnor mejlar dem om klädkoder eller råd om kläder. Många gånger hamnar de omedvetet mitt i kvinnors livsöden.

– De ska på en begravning, första pirriga dejten, ett kommande bröllop eller på en jobbintervju. Och vi får höra historierna bakom allt, säger Emilia och tillägger: Det som ger absolut störst tillfredsställelse är att kunna hjälpa någon att bli säkrare, att hitta sin stil.

Så berättar hon om damen som köpt ett par chockrosa lackskor hon aldrig vågat använda förrän hon kom till deras föreläsning.

Annons

– Och hon var så stolt. Det gäller att våga våga.

Ebba tycker att svenska kvinnor är fenomenala på ”praktisk elegans” och att hålla det enkelt och stilrent. Men baksidan är att inte våga.

– I Sverige är vi väldigt svarta och blåa. Har man en svart klänning – våga ett knallrött lackskärp eller rött läppstift till. Eller en puderrosa höstkappa? Ibland måste man våga fråga sig: Vad är det värsta som kan hända?

“Säker stil – 101 stiltips” är Ebba och Emilias andra bok tillsammans. De har gjort över hundra avsnitt av Säker Stil-podden som sänds varje vecka med 300 000 lyssningar per månad. De kör varje vecka oavsett semester, sjuka barn eller barnafödslar. I nya boken vill de dela med sig av alla stylisters hemliga knep.

– Ja, det är allt ifrån hur man bär en dräktjacka utan att den blir tantig till att tänka på kontraster, mönstermixa och bryta mot gamla regler. Som att blått och svart är jätte fint ihop liksom min favoritkombi rött och rosa. Helt enkelt hur man trollar med plaggen och breddar sin garderob, säger Emilia.

Annons

Det handlar alltså inte om att shoppa nytt utan att se plaggen och möjliga kombinationer på ett nytt sätt.

– Man ska regelbundet rensa i sin garderob men spara pärlorna, säger Ebba bestämt. Det är dem man älskar lite, lite mer. Det kan vara en ärvd kappa, en secondhand-jacka eller retroklänning.

Själva lämnar de utrensade plagg till KappAhls insamlingar.

– Ett plagg som inte använts på två år ska man kanske låta gå. Ge bort, sälj eller släng – det är befriande och tydliggör din garderob, säger Ebba och tar upp vår kronprinsessa som exempel.

– Det är ju så roligt att se hur Victoria plockar fram Silvias gamla kläder till sig och sina egna gamla till Estelle. Victoria är ett föredöme på så sätt. Drömmen vore ju att se någon av prinsessorna i drottningens gamla nobelklänningar. Jag tror att det händer mycket snart, kanske i år?

Just att kunna återanvända gamla plagg är en liten konst i sig.

Av Erika Svernström

Foto: IBL

Annons