Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Intervju! Ebba von Sydows och Emilia de Porets bästa stiltips

14 apr, 2018, 12:00 
AvErika Svernström
Ebba von Sydow och Emilia de Poret vet hur man får kontroll på sin garderob och slipper klädångest. De driver både Sveriges största stilpodd och med sin andra bok - Säker stil – 101 stiltips- lär de ut alla välklädda människors hemlighet – att styla plaggen rätt! Här får du deras bästa tips och historien om hur deras vänskap började.
Annons

Modemässigt är Emilia modigast men Ebba är rakare mot människor. För folk vill ha råd av modehimlens influencers Ebba von Sydow och Emilia de Poret.

Det gemensamma umgänget började för sex år sedan med blöjväskan över axeln och varsin barnvagn framför magen. Mitt i det oglamourösa småbarnslivet blommade stilresan ut för fullt för de modeintresserade vännerna.

– Vi pratade om varför klär vi oss som vi gör. Klädsjälvförtroende, att vara trygg och snygg. Hur kläder kan underlätta i vardagen. Och att man måste hitta knepet för att inte bli stående så länge i garderoben på morgonen, säger Ebba där vi sitter på hennes kontor på Östermalm.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– När vi startade Stilpodden anade vi inte att så många som 350.000 personer i helt olika åldrar skulle lyssna på oss varje månad, säger Emilia. När vi har stilföreläsningar kommer ibland tre generationer dit – mormor, mamma och dotter.

Annons

– Det kan komma en 18-åring i dräktjacka och en 80-åring i jeans och skinnjacka. Mode är ju ålderslöst eftersom alla har en relation till det, flikar Ebba in.

Hennes minsting Ernst verkar hålla med och tjoar högljutt under en kaskad av blont rufs från en liten filt på golvet.

Massor av kvinnor mejlar dem om klädkoder eller råd om kläder. Många gånger hamnar de omedvetet mitt i kvinnors livsöden.

– De ska på en begravning, första pirriga dejten, ett kommande bröllop eller på jobbintervju. Och vi får höra historierna bakom allt, säger Emilia och tillägger: Det som ger absolut störst tillfredsställelse är att kunna hjälpa någon att bli säkrare.

Så berättar hon om damen som köpt ett par chockrosa lackskor hon aldrig vågat använda förrän hon kom till deras föreläsning.

– Och hon var så stolt. Det gäller att våga våga.

Svenska kvinnor är fenomenala på ”praktisk elegans”

Ebba tycker att svenska kvinnor är fenomenala på ”praktisk elegans” och att hålla det enkelt och stilrent. Men våra tristaste ovana är att inte våga.

Annons

– I Sverige är vi väldigt svarta och blåa. Har man en blå klänning kan man ju ha ett knallrött lackskärp eller rött läppstift till. Ibland måste man våga fråga sig ”Vad är det värsta som kan hända?”

Säker stil – 101 stilips är Ebba och Emilias andra bok tillsammans. De har gjort över hundra avsnitt av Säker Stil-podden som sänds varje vecka med 350.000 lyssningar per månad. De kör varje vecka oavsett semester, sjuka barn eller barnafödslar. I nya boken vill de dela med sig av alla stylisters hemliga knep.

– Ja det är allt ifrån hur man bär en dräktjacka utan att den blir tantig till att enkelt mönstermixa i svart och vitt. Hur man bär blus på blus om man är emot mönstrat, att rött och rosa är jättesnyggt, att det inte finns nåra no-nos. Helt enkelt hur man enkelt gör om sina plagg så man breddar sin garderob, säger Emilia.

Annons

Det handlar alltså inte om att shoppa nytt utan att se plaggen och möjliga kombinationer på ett nytt sätt.

– Man ska absolut rensa i sin garderob men spara pärlorna, säger Ebba bestämt. Det är dem man älskar lite, lite mer. Det kan vara en ärvd kappa, en secondhand-jacka eller retro-klänning.

Själva lämnar de utrensade plagg till KappAhls insamlingar.

– Ett plagg som inte använts på två år ska man kanske låta gå. Ge bort, sälj eller släng – det är befriande och tydliggör din garderob, säger Ebba och tar upp vår kronprinsessa som exempel.

–  Det är ju så roligt att se hur Victoria plockar fram Silvias gamla kläder till sig och sina egna gamla till Estelle. Victoria är ett föredöme på så sätt. Drömmen vore ju att se någon av prinsessorna i drottningens gamla nobelklänningar. Jag tror att det händer mycket snart, kanske till nästa Nobel.

Just att kunna återanvända gamla plagg är en liten konst i sig.

Annons

– Har man en ärvd, snygg 60-talstunika som man blandar med moderna plagg blir det personligt och snyggt. Men har man blommiga byxor, träskor och fransväska så blir det lite för mycket. Integrera det gamla med det moderna, säger Emilia.

Något annat de gärna tipsar om är klädekonomi.

– Vi brukar vara bra på att köpa just fina festplagg och låta dem kosta en del, säger Emilia. Men på höstkappan snålar vi in. Vi borde göra tvärtom, för höstkappan använder vi varje dag till skillnad från festplagget.

– Vi brukar prata om PPA – Pris Per Användning. Köper man en dyr klänning till ett tillfälle så blir det plagget jättedyrt per användningsgång. Det är precis som med finporslinet. Använd det du har så ofta du kan, säger Ebba och fortsätter:

– Eller så kan man göra som min mamma och jag. Jag blev så kär i en svart klänning som var för dyr. Då frågade jag mamma om hon ville vara med på köpet – så nu delar vi både på priset och på användningen. Eller så kan man köpa en festväska ihop med en kompis. Eller ha ett klädbytarparty hemma, det många som har det.

Annons

– Precis, säger Emilia och drar i sin kavaj. Med en kavaj som bas kan man ha ny garderob under en hel månad. Man kan ha den till så många plagg, ett jättebra köp.

Trots sina samspelta råd har de olika smak på sina kläder. Emilia älskar byxor, gärna med hög midja och vida ben, kavajer och skyhöga klackar.

– Även om jag är 1,80 cm lång blir klackar mitt sätt att inte be om ursäkt för min längd. Man kan alltid ta med sig ombytesskor. Eller ha sneakers till smoking, det är skitsnyggt. Festkläder får inte vara så obekväma att man inte kan ha kul i dem.

Ebba å sin sida älskar knälånga pennkjolar och platta herrskor.

– Emilias tolvcentimetersklackar, de kommer jag aldrig att ha. Jag försöker inte ens längre. Jag har det jag trivs i. Det gäller att hitta sin egen perfekta kjol, byxa eller skohöjd, säger hon och byter Ernst blöja medan hon med skärpt ton fortsätter:

– Man ska heller aldrig ha för små kläder. Vi är ju i en bransch där folk förväntas ha storlek 34-36 och ingen av oss är det. Vi har fått sprätta upp kjolar där bak inför fotograferingar för att kunna ha ”rätt” storlek. Ur ett feministiskt perspektiv ska man inte behöva klämma sig in i plagg. Varken för tajta eller för stora.

Annons

Ernst har tröttnat på filten och kräver högljutt att få vara med i mammas knä. Han ålar runt i sin mjukdräkt och en stilla undran är hur dessa stilkvinnor hanterar sina närståendes klädval.

– Männen? De är båda så välklädda. Och tacksamma att vi inte lägger oss i. De köper sina egna kläder, säger Ebba leende.

– Flickorna får helt fria val. Och pojkarna dansade i klänning senast igår, säger Emilia leende.

– Det känns extra viktigt för oss att avdramatisera det här med kläder. Det är ju yta – vi vill göra det till nåt lekfullt och kul, avslutar Ebba.

Knepen som lyfta din garderob!

  1. Mixa maskulint och feminint i samma outfit: Pennkjol och större herrskjorta. Herrskor till spetsklänning. Strikt enfärgad tröja till stora härliga örhängen.
  2. Mixa material som stickat och skinn, siden och ull.
  3. En stor ring eller örhängen gör snabbt en vardagsoutfit till något mycket festligare.
  4. Tips när svenskarnas älsklingsplagg, svarta jackan, åker fram: Ha en glittrig lurextopp under, den lyfter allt i vintermörkret
  5. Bär något rött, det lättar upp allt.
  6. Överhuvudtaget – våga bära färg.
  7. Ta på klackarna i vardagen men ha med loafers i väskan och byt om vid behov.
  8. Ta ett färgglatt bälte till enfärgad klänning.
  9. Knyt en rosett i halsen.
  10. Ska du väl köpa plagg så lägg tid på att prova runt ordentligt. Impulsköp lugnt.

Foto: Bonnier fakta

Annons