Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Jan Guillou anklagar Camilla Läckberg för att ljuga – hårda orden: ”Kan inte stämma”

17 jan, 2024, 10:30 

Jan Guillou till hård attack mot Camilla Läckberg.

Annons

Journalisten och författaren Jan Guillou har aldrig varit rädd för att sticka ut hakan. Onsdagen den 17 januari firar han 80 år och det gör han med att komma med både en och två kängor.

5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

I en intervju med Aftonbladet får han frågor om sitt författarskap, men också hur han ser på sina författarkollegor – och där visar det sig att han har en hel del att säga.

Inte minst när det kommer till deckardrottningen Camilla Läckberg. Jan Guillou är nämligen högst tveksam till att Läckbergs internationella succé verkligen stämmer.

Annons
Jan Guillou
Jan Guillou fyller 80 år.

Jan Guillou anklagar Läckberg för lögn

Så här låter det när Jan Guillou ska analysera Läckbergs framgångar:

– Det finns bara en typ av upplagor som man kan ha någon sorts kontroll över, och det är sålda exemplar i Sverige. Där går det inte att ljuga. Men upplagor i världen... Läckberg säger 35 miljoner, men i så fall skulle hon vara miljardär. Så det kan inte stämma. Det är fullständigt omöjligt att kontrollera när deckarförfattare åberopar sina internationella försäljningssiffror, säger han och hävdar att det är ”skitsnack”:

Annons

– Ja. Det finns bara en storsäljande författare som håller sig till de svenska siffrorna, och det är jag.

Camilla Läckberg
Jan Guillou anklagar Camilla Läckberg för att ljuga.
Annons

Riktar även kritik mot Leif GW Persson

Camilla Läckberg är inte den enda som Jan Guillou riktar kritik mot. Även författaren och kriminologen Leif GW Persson, som Jan Guillou varit ovän med i flera år, får sig en känga i intervjun.

På frågan om Läckbergs siffror ”retar honom” väljer han även att berätta om det andra störningsmomentet.

– Ja, eftersom jag utgår från att de internationella siffrorna i 100 procent av fallen är lögn. Så det är klart att det retar mig. Det är lite som Leif GW Perssons enorma förmögenhet. Han inser ju att döden närmar sig och har därför börjat gardera sig. Då kommer ju alla publicera dödsbon och sådant. Därför säger han nu att han har gett bort så mycket pengar.

Leif GW Persson
Jan Guillou riktar även en känga till Leif GW Persson.

Foto: TT

Annons