Jan Guillou i dramatisk olycka – opererades akut

Jan Guillou i dramatisk olycka – opererades akut

Jan Guillou var utomlands när olyckan höll sig framme.

Här är Sveriges 5 rikaste!
0:35

Efter reklamen: Här är Sveriges 5 rikaste!

(0:35)

Slå på ljud

Jan Guillou, 78, var på plats i Norge där han hade gjort litterära framträdanden tillsammans med hans hustru, Ann- Marie Skarp, den norska deckarförfattaren Anne Holt och hennes hustru Tine Kjaer. Det var då som olyckan höll sig framme.

Det hände i en hotellkorridor i Norge, när han skulle bära en ölflaska åt författarkollegan Anne Holt.

– Det var min gentlemannamässiga uppfostran som orsakade det hela, säger han till Expressen och fortsätter:

– Jag upptäckte att Anne gick och bar på två ölflaskor och ett vinglas. Jag tänkte att så kan man inte ha det, så jag tvingade av henne en ölflaska för att det skulle gå lättare, säger Jan Guillou.

Det var då han snubblade till på ett trappsteg – och bröt lårbenshalsen.

Jan Guillou

Det blir nog en hel del soffsittandes för Jan Guillou den närmaste tiden.

Nicklas Thegerström/DN/TT

– I luften hann jag tänka ut att en gentleman inte krossar en ölflaska i en hotellkorridor. Jag ansträngde mig och lyckades rädda ölflaskan. Effekten blev emellertid att jag landade rakt på ena höften.

Stora bekymret – Inget vin till maten

Han fördes med ilfart till sjukhuset i Lillehammer. Bara timmar senare opererades han. Han tog sig sedan hem till Sverige och är nu tillbaka i Stockholm. Hans smärtstillande tabletter ställer till vissa bekymmer.

– De är så pass starka att de inte fungerar tillsammans med middagsvin. Man får avväga det där: Hur mycket smärta tål man för att kunna dricka vin till maten? Och hur länge måste man hålla upp med vinet innan man inför natten kan ta de där läskiga pillren?