Jan Guillou i strid mot Skatteverket: "Trakasserier"

24 jun, 2022, 14:30 
AvSimon Holm Stålhand

Nu har han beslutat att anställa en stjärnadvokat!

Annons

Jan Guillou, 78, är en av Sveriges mest framgångsrika författare och journalister. För några veckor sedan bröt han benet och nu har han hamnat i klaveret igen – denna gång med Skatteverket.

Han förlorade mot Skatteverket i förvaltningsrätten. Det som ligger som grund för detta är hans författarverkstad utanför Östhammar, en villa som ägs av hans företag och nyttjas av honom själv. Villan på 174 kvadratmeter används av Jan Guillou under ett halvår, då han skriver romaner, utan att han redovisat det som förmån till Skatteverket. Detta fall har legat och grott sedan 2020.

Anlitar stjärnadvokat

Recept.se Nyhetsbrev

Skatteverket vill att den ska beskattas som en förmån. För Jan Guillou innebär det en extra skatt på 360 000 kronor.

Jan Guillou anställer stjärnadvokat.

– Det är väldigt små belopp, som jag kan justera med ett penndrag. Det är publiciteten som är bestraffningen, säger Jan Guillou enligt Expressen.

Annons

Jan Guillou kallar också processen för ”trakasserier”.

Nu har förvaltningsrätten avslagit Jan Guillous överklagande.

”Möjligheten att utan ersättning använda arbetsgivarens fastighet för privat bruk är en förmån som ska tas upp som intäkt av tjänst hos arbetstagaren och som arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter för”, konstaterar förvaltningsrätten

Nu ska Jan Guillou överklaga igen – och stärker sin front avsevärt. Han kommer nämligen företrädas av stjärnadvokaten, Per E. Samuelson.

Annons