Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jan Guillou öppnar upp om mammans svek: "Efter att hon sa det så sågs vi aldrig mer"

11 nov, 2023, 09:00 

Nu berättar författaren Jan Guillou om händelsen som fick honom att säga upp kontakten med sin mor.

Annons
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottetBrand logo
Björn Ulvaeus dilemma med Agnetha Fältskog – efter uppbrottet

Jan Guillou, 79, är en av våra mest berömda författare och journalister. Ett av hans kändaste verk är boken "Ondskan", som har sålt flera miljoner exemplar och gjordes även till film år 2003.

Filmen blev mycket omtalad och hyllad, och i dagarna har en serie baserad på samma historia haft premiär på TV4 Play.

I en ny intervju med Aftonbladet hyllar Jan Guillou skaparna och skådespelarna i serien – däribland Isac Calmroth, 25, som spelar huvudkaraktären Erik Ponti.

– Jag är förvånad över att man kan göra en sådan roll med så pass stort självförtroende och lyckas med det. Jag känner igen mig och det jag minns, men sedan minns jag ju nyanser och skillnader också, så jag blir en väldigt konstig publik med specialkunskaper som ingen annan har, säger han till tidningen.

"Ondskan" är ett av Jan Guillous mest omtalade verk.

Jan Guillous ärliga ord om mammans svek: "Efter att hon sa det så sågs vi aldrig mer"

Boken "Ondskan" är delvis baserad på Jan Guillous egen ungdom. Han berättar i intervjun med Aftonbladet att det var tufft att se filmen 2003, men att han blivit "mer härdad" och därför upplevde att det kändes lättare att se den nya serien.

Annons

– När filmen kom flöt verkligheten, boken och filmen ihop i en enda röra. Det var känslomässigt jättekomplicerat. Ju fler varianter jag ser, desto lättare blir det. Nu klarade jag det utan att gråta, tror jag.

Jan berättar även om hur tufft det var när hans egen mamma, Marianne Hansén, dementerade att han skulle ha misshandlats av sin styvfar utan att hon ingrep efter att filmen släpptes 2003.

– Det som var värst var att min mamma gick ut och dementerade allt. Det har förföljt mig resten av livet, ”hans mor säger att han inte kan skilja på sanning och lögn”. Det har inte varit kul att leva med. Efter att hon sa det så sågs vi aldrig mer. Jag gick inte ens på hennes begravning, säger han till Aftonbladet.

Annons