Jan Johansens stora vändning i livet – efter 25 år

Jan Johansen har varit artist i över 25 år. Men när pandemin slog till ställdes spelningar in och plötsligt fanns det inget att göra. Då fick han sadla om.

Slå på ljud

Han slog igenom stort när han vann Melodifestivalen 1995 med ”Se på mig”. Och när pandemin slog till skulle Jan Johansen, 55, precis fira 25 år som artist.

Planerade jubileumsföreställningar på Vasateatern och en julshow med Tony Irving ställdes in. Plötsligt satt Jan sysslolös i sin bostad i Uppsala.

– Efter ett tag kändes det som ”vad ska jag göra nu?”. Jag visste inte riktigt. Jag har inte jobbat med så mycket annat sedan 90-talet. Jag har varit underhållare, artist och musiker och producent. Det har gått riktigt bra, men sen så dog allting, berättar Jan för Expressen.

Då fick han byta bana.

Pandemin tvingade Jan Johansen till nytt jobb

När Jan gifte sig 2019 var en av gästerna på hans bröllop en biträdande rektor, och via honom fick Jan nys om ett lärarvikariat på två skolor i Järfälla. Och vips så hade han tackat ja till erbjudandet.

LÄS MER: Lotta Engbergs fräcka pik till Jan Johansen – mitt i tv-sändningen

Strax innan jul förra året gjorde han därmed debut som musiklärare för elever i låg- och mellanstadiet.

– Jag har aldrig varit lärare förut, så det blev en omställning. Från att sitta hemma och inte ha någonting att göra till full rulle med barn.

Här vinner Jan Johansen Melodifestivalen 1995, med "Se på mig".

Här vinner Jan Johansen Melodifestivalen 1995, med "Se på mig".

ALLAN OLOFSSON AO

Sedan dess har han fortsatt som lärare, som numera har blivit ett heltidsjobb.

– Jag vet ju mycket om musik men pedagogik har jag inte så mycket erfarenhet av. Det svåra är ju att lära en tioåring det jag kan och det jag tänker på.

Eleverna ville lyssna på rapp

Ibland har det uppstått en del krockar mellan honom och eleverna när det kommer till musiken. Medan eleverna vill lyssna på rapp försöker Jan lära dem om Abba, Beatles och Mozart.

Men rappen är ingenting han tar in i klassrummet då han anser att vissa låttexter är problematiska. I stället möts de på vägen och det blir en hel del schlager som Tusses "Voices" och "I do" med Arvingarna.

– Sen har jag fixat lite hälsningar från kolleger. De tycker det är kul. Då brukar man visa på skärmen när Hasse Andersson önskar god jul och så där.

Vill fortsätta både som artist och lärare

Nu börjar restriktionerna lättas en aning, och en del spelningar har därför börjat trilla in inför sommaren. Men Jan hoppas ändå att han ska kunna fortsätta som musiklärare framöver – i alla fall ett par dagar i veckan.

Foto: TT