Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Janne "Loffe" Carlsson planerade sin egen begravning – 5 år senare får bilden alla att undra

31 okt, 2022, 05:00 
Indra Nordemar

"Loffe" var en av Sveriges största skådespelare. Han lämnade efter sig en stor sorg, men också komedi. Nu väcker en bild från begravningen som han själv planerade uppmärksamhet.

Annons
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022Brand logo
Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

Levercancer blev dödsdomen för Janne "Loffe" Carlsson. 2017 dog den folkkära skådespelaren 80 år gammal, efter att ha dragits med sjukdomen i ett och ett halvt år.

– Vi kom in till sjukhuset i Kristianstad natten mellan tisdag och onsdag, klockan två på natten, och ungefär 25 timmar senare dör han. Det är lite svårt att fatta det hela, sa då Loffes sambo Gurianne Sandven till Aftonbladet.

"Loffes" sista tid i livet – dagen innan döden

Den sista tiden gick fort – och slutet kom som en chock, trots att cancern var ett faktum hade Loffe mått relativt bra under omständigheterna – fram till de sista timmarna.

– Kvällen innan badade vi bastu och simmade i bassängen, åt kräftor och tittade på solnedgången och hade det jättefint, berättade Gurianne.

Annons

Janne Carlssons framgångar

Janne Loffe Carlsson var en av Sveriges största skådespelare i årtionden. Sedan 1950 har han haft storroller i bland andra ”Göta kanal”, ”47:an Löken”, ”Repmånad”, ”Rallybrudar”, och förstås ”Någonstans i Sverige” som blev hans stora genombrott.

Fina Loffe!

Förutom sin framträdande insats på vita duken var han även känd på teaterscenen – och som musiker. Han är till exempel en av få svenskar som spelat med legendaren Jimi Hendrix, men det var trots allt främst i rutan han regerade med sin komedi.

Ja, så pass att han till och med spred leenden på allas läppar på sin egen begravning. Det var när den vita kistan prydd med rosor bars ut ur Katarina kyrka i Stockholm, som alla upptäckte meddelandet på kistan: "Helikopter" stod det.

Lill Babs på Janne Carlssons begravning 2017.

Planerade sin egen begravning

Loffe visste att han skulle dö. Cancern var obotlig och därför planerade han sin begravning tillsammans med sin sambo Gurianne – som uppfyllde hans allra sista önskningar.

Det har i efterhand sagts att knappt ingen har varit så närvarande på sin egen begravning som Loffe, eller "Carlsson" som han kallades av sin familj.

Bara ordet ursäkta fick många att brista ut i skratt – trots den stora sorgen som alla befann sig i.

– Typiskt Janne! utbrast en person på begravningen.

"Ursäkta" syftar till en ikonisk scen från Repmånad, filmen som ledde till att Loffe blev en av Sveriges största skådespelare.

Foto: TT

Annons