Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jenny Strömstedt har fått nog – här ryter hon ifrån på skarpen

17 maj, 2024, 11:00 
Vendela Lönnqvist
TV4
Nu säger Jenny Strömstedt ifrån på skarpen.
Annons

I TV4:s "Kalla fakta" uppdagades det under de senaste veckorna att Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson i spetsen, använder sig av så kallade "trollfabriker" för att sprida partiets budskap.

Jätteskandalen skakar Masked singer – varje årBrand logo
Jätteskandalen skakar Masked singer – varje år

Sverigedemokraternas trollfabrik

Under ett år gick journalister undercover på SD:s kommunikationsavdelning och har genom dold kamera kunnat avslöja vad som sker på insidan av partiet för att manipulera unga väljares åsikter, med manipulerade videoklipp på bland annat Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Annons

Jimmie Åkessons attack mot TV4

När de två avsnitten sändes på TV4 gick Jimmie Åkesson till frontalangrepp mot både avsändaren och andra svenska medier, som han beskriver som "klägg" i ett videoklipp på Youtube.

Enligt Jimmie Åkesson "driver det vänsterliberala etablissemanget en påverkansoperation", något flera ansvariga utgivare och chefredaktörer har ställt sig emot.

– Det är anmärkningsvärda uttalanden från en framträdande svensk politiker. Att misstänkliggöra enskilda medier och journalistiken generellt som en respons på en granskning av den egna verksamheten. Det tycker jag är oacceptabelt, säger Expressens chefredaktör Klas Granström.

Jenny Strömstedt ryter ifrån

Nu har även Jenny Strömstedt, som arbetat på TV4 i många år, tagit till sociala medier för att kontra partiledarens uttalanden.

Annons
Instagram

"Att vara journalist är inte att ha en agenda. Det är att se ett relevant problem, en företeelse eller ett skeende och gräva, skildra eller genomlysa på ett så sakligt och rättvisande sätt som möjligt", skriver Jenny Strömstedt och hänvisar till en artikel skriven av Viveka Hansson.

Annons