Jenny Strömstedts stora sorg i alla år – talar ut om hemska övergreppet

30 dec, 2022, 13:19 
https://image.svenskdam.se/BylineIndra.jpg.jpg?imageId=8677472&x=0&y=10.576923076923&cropw=100&croph=67.307692307692&width=1318&height=1318
Indra Nordemar

Jenny Strömstedt berättar nu om hur hon utsattes för sexuellt övergrepp på en studentfest.

Annons
Här bryter Jenny Strömstedt ihop efter Niklas ärliga ord om oron i äktenskapet
Här bryter Jenny Strömstedt ihop efter Niklas ärliga ord om oron i äktenskapet

Jenny Strömstedt är en av TV4:s främsta profiler och en av Sveriges mest omtyckta programledare. I Nyhetsmorgon är hon en tittarfavorit, hennes podcast Röda vita rosen har blivit en succé, och likaså hennes program Tillsammans med Strömstedts som hon har med sin make Niklas.

Jenny har tidigare fått äran att prata i Sommar i P1, och nu gör hon det igen, i Vinter i P1. I avsnittet som släppts på Sveriges radio talar Jenny nu ut, och berättar om det fruktansvärda som hände henne när hon var yngre.

– I mitt fall tog det ända till metoo för att förstå att jag inte behövde känna skam över det han gjorde. Att jag inte behöver trivialisera övergreppet. Att jag kunde sluta paketera hela förloppet som ”inte så farligt” när jag i själva verket ägnade åratal efteråt åt att tänka på precis just allt annat än precis just det, säger hon.

Annons
Recept.se Nyhetsbrev

Jenny Strömstedt talar ut om övergreppet

Det var på en studentfest, stämningen var till en början på topp och en hel del alkohol förtärdes.

– Den unge mannen, som under middagen har fyllt på glaset, lyfter upp den halvt medvetslösa kroppen i vita Converse och tajta blå jeans och bär den bort mot huvudbyggnaden. Ingen reagerar.

På ett loft där ingen såg klädde han sedan av henne: Skorna, jeansen och trosorna.

– Under hela den här processen måste han ha bibehållit någon slags lust, det är det mest anmärkningsvärda. Var hämtar lusten sin kraft? I maktövertaget, i tanken på en kommande utlösning? Har den överhuvudtaget något att göra med människan han gör sig redo att göra ett samlag med?, reflekterar Jenny.

En person kom då kom upp på loftet, och den unga mannen blev avbruten – akten fullbordades därför inte. Men Jenny hade redan fått men för livet.

Jenny är gift med GES-sångaren Niklas Strömstedts sedan 2011.

"Skäms över att skämmas"

Jenny har i många år låtsats som ingenting: Som att det var hennes fel.

– Våldtäkten, här vill jag göra en samtida notering att jag fortfarande drar mig för att använda ordet, eftersom jag fortfarande brottas med idén att hans försök till samlag med en lealös kropp egentligen var en rimlig följd av hon hade flörtat vid bordet.

Annons

Så känner hon inte längre, därför väljer hon också att berätta, för att de fruktansvärda brotten fortsätter och måste belysas.

– När jag har berättat om övergreppet igen, omgiven av stolta kvinnor och män, som besitter en annan kunskap och respekt för sig själva och andra, skäms jag över att skämmas för att jag vet att det är fel, avslutar hon i Vinter i P1.

Foto: TT

Annons