Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jenny Strömstedts ord får Lill Lindfors att säga ifrån – fått nog: "Sluta!"

18 jun, 2023, 12:00 

Lill Lindfors har fått nog – här sätter hon ned foten i sändning.

Annons

Lill Lindfors är en av våra mest folkkära artister, med en lång karriär bakom sig både som sångerska och skådespelare. Under lördagen gästade hon Nyhetsmorgon och bjöd på ny musik i form av låten Tid att älska.

Men hon hade också ett viktigt budskap – att sätta ned foten mot åldersdiskriminering.

Lill Lindfors sätter ned foten i sändning

– Det var något jag hade varit inne på. Ålderismen. Att gamla människor inte har känslor och inte fysiskt lockas. Jag kände att det är precis var jag vill sjunga om. Lusta, säger Lill Lindfors i sändning om den nya låten.

Och det är just det hon och seniorprofessorn och äldreforskaren Ingmar Skoog gästar Jenny Strömstedt för att prata om. Lill Lindfors har fått nog av hur bilden av äldre ser ut i dagens samhälle.

Annons

Dessutom menar Ingmar att 70 är det nya 50.

– Jag tror fortfarande det finns den här bilden av hur äldre var förut, någon som går med rullator i en korridor, när man ska prata om äldre människor, berättar han och fortsätter:

– Men idag är det ju den tredje åldern som är den friska åldrandet, där vi är som lyckligast i hela livet. Vi har minst depression mellan 65-75 års åldern i hela livet. Sen ökar det när man börjar få lite mer krämpor.

Lill Lindfors säger ifrån efter Jenny Strömstedts ord

Ingemar Skoog berättar även att den tredje åldern (åldrarna 50-70 år) håller på att flyttas fram, och att vi är friska mycket längre än förut.

Och anledningen till att folk har den här felaktiga bilden av äldre, tror Lill Lindfors handlar mycket om hur man pratar.

Annons

– Mycket ligger ju i språket. Vi säger ”gammal” och ”tant”, förklarar hon.

Det får Jenny Strömstedt att bekänna sina egna brister:

– Jag märker att börjar använda det om mig själv redan, när jag umgås med yngre kollegor.

– Sluta med det! uppmanar Lill Lillfors.

Dessutom kommer Ingemar med handfasta råd, om hur man själv kan se till att inte förstärka bilden av äldre personer som ynkliga och mindre värda.

– Man måste tänka till; pratar jag barnsligt med äldre personer? Vad innebär det här att jag tycker att en äldre människa är gullig?

Foto: TV4

Annons