Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Johan T Lindwall efter OJ Simpsons död: "Jag var med i biljakten"

11 apr, 2024, 15:28 
OJ Simpson är död, 76 år gammal. Nu berättar Johan T Lindwall om när han var med i den historiska biljakten i Los Angeles.
Annons

OJ Simpson är död, 76 år gammal. Det bekräftade familjen under torsdags eftermiddagen.

Den 17 juni 1994 var han huvudperson i en direktsänd och sedermera historisk biljakt. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall var där, och berättar nu om vad som hände.

Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!Brand logo
Avslöjar: Madeleine & Chris har hittat köpare till lyxhuset! • Victoria och familjens hemliga semester – lämnat landet • Trista beskedet om kung Haralds hälsa – 3 kungliga snackisar från vecka 14!

Johan T Lindwall om biljakten på OJ Simpson

Året var som sagt 1994, och Sverige jagade VM-guld. Av den anledningen var Johan T Lindwall på plats, och hamnade mitt i världens mest kända biljakt.

– Jag och min då bästa vän Anders Nunstedt, tyvärr idag inte med i livet längre, och Tomas Andersson Wij var i USA den här sommaren 1994 för att följa Sverige i fotbolls-VM. Vi hade under ett par veckor varit uppe i norra delen av Kalifornien för att titta på svenskarna när de tränade i sitt träningsläger i Monterey. Den här tidiga kvällen var vi nu på väg tillbaka till Los Angeles till vårt hotell för att två dagar senare vara på premiären av VM i fotboll, när Sverige skulle möta Kamerun i öppningsmatchen i Rose Bowl Arena, berättar Johan T Lindwall.

Annons

Men vägen hem blev allt annat än stillsam.

– På väg hem till hotellet, på den flerfiliga motorvägen, såg vi helikoptrar uppe i luften som bara låg och hovrade och tänkte – någonting måste ha hänt.

– Sedan, vid en av alla de här överfartsbroarna till de här motorvägarna, så var det hundratals människor som stod med plakat. På ren instinktiv känsla så svängde vi av och upp på en av de broarna, stannade, gick ut och frågade personerna som stod där, vad är det som händer?

– "OJ is coming, OJ is coming".

"OJ Simpson passerar oss"

Ja, utan Johan T Lindwalls, Anders Nunstedts, och Tomas Andersson Wijs vetskap utspelade sig samtidigt ett drama på direktsänd tv. OJ Simpson, en av världens mest kända amerikanska fotbollsspelare, hade flytt i en vit Ford Bronco och var nu jagad av polisen på motorvägen.

Kompisarna tänkte vända och åka tillbaka, men stannade kvar.

– Så plötsligt så ser vi den vita Ford Broncon komma på motorvägen, sakta körandes med en massa polisbilar efter sig. Och precis vid vår avfart svänger den av och åker upp på den motorvägsbron vi står på. OJ Simpson och bilen passerar oss med bara några meter och jag tar reflexmässigt beslutet att hoppa in i vår bil och köra efter.

FX/XPOSUREPHOTOS.COM

De lyckas tränga sig in i poliskonvojen som följde OJ Simpson, och blir således den tredje civila bilen som kör efter OJ i den vita Ford Broncon som hela USA följer. De hamnar vid vad som visade sig vara OJ Simpsons hus i Brentwood.

Annons

– När vi väl kommer dit så står Broncon uppe på hans garageinfart, och det är fullt med polisbilar och det är redan avspärrat.

– Vi har några bilder på oss själva framför avspärrningarna och man ser Broncon i bakgrunden. Vart de är vet jag inte, men de ligger förhoppningsvis i en flyttkartong någonstans...

"Där och då insåg vi att vi hade varit med om världshistoria"

Påväg utifrån huset i Brentwood möts de av en syn Johan T Lindwall sent kommer glömma:

– I backen ner mot motorvägen är som en enda lång ringlande snigel – som är milslång av bilar. Alla ville se den här vita Broncon vid OJ Simpsons hus.

Johan, Anders och Tomas kommer så småningom tillbaka till sitt hotell i Los Angeles. Mannen i receptionen frågar vad de gjort under dagen.

– Då säger jag spontant att vi var den tredje bilen i biljakten på OJ Simpsons. Och då skrattar han och säger, ja eller hur!

– När vi sen kommer upp på vårt rum och sätter på MTV, då är det split-screen, där halva skärmen är livebilder från Brentwood- huset där vi alldeles nyss hade varit, och den vita Ford Broncon som står på garageparten. Den andra hälften är musikvideos.

– Där och då insåg vi att vi hade varit med om världshistoria.

OJ Simpson i rätten.Bill Nation

Foto: TT

Annons