Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Johan Ulveson, 70, om svåra sjukdomen: "En riktig smäll"

06 jul, 2024, 06:00 
Johan Ulveson
Johan UlvesonTT
Johan Ulveson berättar om sin svåra sjukdom.
Annons

Johan Ulveson är en av våra mest folkkära skådespelare. Efter det stora genombrottet med Lorry har han har haft en självklar plats i det allmänna medvetandet.

Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammalBrand logo
Hans Wahlgren är död – blev 86 år gammal

Johan Ulveson om sin svåra sjukdom

Nu har Johan hunnit fylla 70. Det har kommit med en hel del insikter för skådespelaren, som inte är helt bekväm med att åldras. Tanken på att han en dag måste ta farväl finns där.

Johan Ulveson
Vi älskar dig, Johan!TT

– Det känns konstigt. 70 är som en tröskel på ett läskigt sätt. Jag har ju aldrig gått i pension utan bara låtit mitt liv pågå som vanligt. Kanske har jag flytt eller undvikit att identifiera mig med det faktum att jag nu är en gammal pensionär. Men jag fattar att den dagen kommer då man måste inse att nu är det slut. För mig är det är en läskig tanke eftersom jag inte direkt har några andra intressen vid sidan av mitt yrke, säger Johan till Hemmets journal.

Annons

För Johan har åldrandet blivit extra påtagligt på grund av en traumatisk upplevelse. Han fick uppleva sin egen dödlighet på nära hand när han plötsligt drabbades av TBE.

– Det var en riktig smäll. Det började med ett fästingbett som sedan blev TBE och efter ett tag ledde det till en hjärninflammation. Jag låg nedsövd i flera veckor och det var så klart tuffast för min ­familj. Men jag återhämtade mig relativt fort och har insett att jag hade tur som inte har några men från det idag.

Om TBE: "Dödsfall kan förekomma"

Så här skriver Folkhälsomyndigheten om TBE:

"De flesta som insjuknar blir helt återställda, men ungefär en tredjedel av de som haft neurologiska symtom får långdragna eller bestående besvär med bland annat uttalad trötthet och minnesstörningar. Vissa personer får bestående förlamningar även om det är ovanligt. Dödsfall kan också förekomma men är sällsynta (ca 0,5–2 procent av rapporterade fall)."

Annons