Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

John Engelbert om upplevelsen med Ayahuasca: "Svävade runt i universum"

12 nov, 2022, 20:35 
Lars Johansson

John Engelberts bandkompis i Johnossi blev utbränd. Då åkte duon till Sydamerikas djungler och försökte bli kvitt sina ohälsoproblem med hjälp av en psykedelisk drog. – Framsidan är alla fantastiska upplevelser, och baksidan blir att du får hemska upplevelser, säger den ”Så mycket bättre”-aktuelle gitarristen och sångaren.

Annons
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”Brand logo
5 skandaler som skakat ”Så mycket bättre”

Johnossi är på sätt och vis ett av Sveriges mest framgångsrika band. 18 år efter starten gör den hårda rockduon över 100 spelningar per år, många i Tyskland.

Själva genombrottet kom 2006, genom det självbetitlade albumet och singeln ”Man must dance”.

– Samtidigt fick jag barn, det var helt sjukt. Det var en tsunami av grejer – från att ha rökt gräs och spelat tv-spel i tre år till allt det här på en gång. Vi åkte på ett sådant sjukt synkronicitets-bananskal att jag borde blivit religiös, har John Engelbert, 40, sagt till Perfect guide.

Tidigare i år släppte gitarristen och sångaren och Oskar "Ossi" Bonde, 44, på trummor/slagverk, sitt sjunde studioalbum, ”Mad gone wild”.

Johnossi (John Engelbert och Oskar "Ossi" Bonde) på Grammisgalan 2021.

Och nu ska alltså John Engelbert på allvar ta steget ut i rampljuset genom ”Så mycket bättre”-medverkan.

Annons

– Nu ska jag vara med i ”Så mycket bättre”, så nu kanske jag kommer att bli askänd. Vi får se. Jag har tackat nej två gånger tidigare men efter den här helvetespandemin, när jag inte har fått göra någonting, bestämde jag mig för att bli en ’yes man’. Jag vill jobba så mycket som möjligt och tacka ja till grejer, inom en ram som jag är bekväm med, har sångaren berättat för Perfect guide.

Han beskriver inspelningarna på Gotland i somras som ett vuxenläger.

– Det var bland de roligaste veckorna i mitt liv. Det var bara positivt, sedan får man se hur de klipper ihop den där skiten. Det vet man ju inte.

John Engelbert deltar i årets säsong av Så mycket bättre.

Från början kommer såväl Johan Engelbert som kollegan Oskar "Ossi" Bonde från Saltsjöbaden. Ett ställe som inte direkt är känt som något låginkomsttagarområde. Pappa var juvelerare. Kompanjonens familj är adlig.

Annons

– Men vi är ju utan tvekan överklassungar i grunden. Ossi är ju liksom greve. Vi kommer inte från larvigt mycket pengar men absolut, våra föräldrar hade det gott ställt ekonomiskt om man jämför med något slags Sverigesnitt. Samtidigt flyttade jag hemifrån när jag var 17 och har försörjt mig själv sedan dess, hundra procent. Det är vad det är, har sångaren sagt till Perfect guide.

I samband med att de slog igenom fick Johnossi åka på turné med göteborgsrockarna Soundtrack of our Lives – något som ledde till att Håkan Hellström såg dem och plockade in John Engelbert som gitarrist i sitt liveband, ett jobb han hade under ett par år.

Men trots den priviligierade uppväxten och framgångarna har det inte alltid varit en dans på rosor.

Psykisk ohälsa finns i bandet och 2013 blev Oskar "Ossi" Bonde utbränd. För att utforska sina inren begav sig Johnossi så småningom till Peru, och Amazonas regnskogar.

Annons

– Det finns en dryck som heter ayahuasca som är en psykedelisk medicin och är till för att rena kropp och själ och vidga sina vyer. Den hade jag varit väldigt nyfiken på länge. Det var en riktig ”Indiana Jones”-resa liksom. Vi hängde med schamaner i två veckor, drack den drycken och svävade runt i universum typ, har John Engelbert sagt till Aftonbladet.

– Om du någon gång har tagit en psykedelisk drog så vet du att det både finns framsidor och baksidor.

– Framsidan är alla fantastiska upplevelser, och baksidan blir att du får hemska upplevelser.

– Kräkningarna är inga problem. Det är mer jobbiga undermedvetna upplevelser som du hamnar i som du måste ta dig igenom. Man djupdyker i sitt eget psyke, och själ, om man vill kalla det för det. Det var en otroligt spännande resa, den mest fantastiska resa som jag någonsin har varit på. Det var ett äventyr på riktigt.

Men hjälpte resan?

– Det kan man inte veta, man vet inte hur livet hade sett ut om vi inte hade gjort det. Mycket handlar om inställning, hur man väljer att se på det. Men för mig och Ossi så sitter vi här nu och vi känner oss starka och stolta över att ha lyckats göra ett femte album, har John Engelbert sagt till Aftonbladet.

Idag känner han tacksamhet för hur livet utvecklat sig.

– Jag är glad att jag har två barn och att jag är vuxen – att det har hänt samtidigt som jag har haft bandet, att det inte har varit att ett kapitel tar slut och att jag ska gå in i något annat. Mitt liv har bara skett simultant, har Johan Engelbert sagt till Aftonbladet.

Annons