Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jonas Gardell om maken Mark, nya podden och privatlivet

11 maj, 2018, 19:00 
AvErika Svernström
Jonas Gardell och Mark Levengood
Han är teknikfientlig och har lika många hedersdoktorstitlar som kungen, och så är han en av Sveriges roligaste män. Nu har Jonas Gardell gjort något han lovat sig själv att aldrig göra, nämligen jobba ihop med sin man Mark. Nu bjuder den in lyssnarna till köksbordet i sin nya podd, Mark och Jonas.
Annons

– Vi har ju bestämt att vi aldrig ska jobba ihop, det ska aldrig ske, det ska vi inte göra. Och ändå sitter vi här och har så himla kul.

Mark och Jonas, heter podden som Jonas Gardell och maken Mark Levengood mot alla odds har dragit igång trots löftet att aldrig blanda jobb och privatliv.

Jonas har länge vart stor på sociala medier och har alltid gillat att ha en plattform där han kan kommentera samhället och samtiden. Men sedan en tid har han lagt ner twitter som han tycker har spårat ur och blivit en plats där folk är elaka och vill missförstå.

– Och det var då jag tänkte, podd. Varför inte? Att jag har väntat så är ju för att jag är ju sist med det sista. Jag är väldigt sen på ny teknik och tycker allt är onödigt. Jag tillhörde de som trodde att internet var en fluga, säger Jonas med ett skratt och tillägger:

– Men när jag nämnde podden för Norstedts och de sa ”vem ska du göra podden med?” svarade jag ”Mark”. Och jag blev själv lite förvånad. Då frågade jag Mark som omedelbart sa ja, vilket förvånade mig ännu mer. Men båda kände på en gång att det här vill vi göra.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Sedan i våras delar de med sig av stort och smått, roligt och allvarligt, aktuellt och hopplöst förlegat. Det är som att sitta vid deras köksbord.

– Det går väldigt bra, vi har framförallt väldigt roligt. Vi skrattar så mycket, både när vi spelar in och lyssnar. Man hör ju liksom kärleken mellan oss, trots att vi ju oavbrutet förolämpar varandra.

Tonen är både varmt bjussig och ärligt rå. Det finns inga no-no’s och alla ämnen som Jonas vill ta upp håller han hemliga för Mark.

– Det man hör i podden är ju ganska nära hur vi pratar privat. Vi har väldigt mycket humor och vi är olika – jag har mycket energi, är otålig och väldigt engagerad. Mark är lugnare, lite mera trögtänkt höll jag på att säga, men han hetsar inte upp sig lika mycket. Medan jag knappt kan sitta still, viftar med pekfingret och avbryter honom hela tiden.

Mark Lewengood och Jonas Gardell har varit ihop i 32 år. De två främsta kitten i deras relation är skratt och lojalitet. Nyligen hade Jonas och Marks podcast premiär, och att höra på den är som att få sitta ner och lyssna vid deras köksbord.
Mark Levengood och Jonas Gardell har varit ihop i 32 år. De två främsta kitten i deras relation är skratt och lojalitet. Nyligen hade Jonas och Marks podcast premiär, och att höra på den är som att få sitta ner och lyssna vid deras köksbord.

Paret är väldigt omtyckt av sina fans både för sina böcker, artiklar, sommarprat och scenföreställningar och de skriver ofta ärliga och roliga inlägg på instagram om varandra.

Annons

Inför deras årsdag skrev Jonas: ”Kärleken är skallig, finlandssvensk och kan förvånansvärt lite om sport”. Och Mark svarade; ”Så många år av kärlek. Idag bröllopsdag.”

Nu har de varit ihop i 31 år. Hur gör de för att hålla ihop trots olikheter?

– Det ena tror jag är att vi skrattar så mycket ihop. Man brukar säga att ett skratt förlänger livet, man kan säga att ett skratt förlänger förhållandet. Sedan är vi oerhört lojala med varandra. Om något skiter sig är det Mark och jag mot världen. Så har det faktiskt alltid varit.

Jonas förklarar att de accepterar varandras olikheter och har lärt sig att undvika blindskären efter alla år. De grälar allt mer sällan och de stora kriserna är sedan länge borta.

– Vi har faktiskt aldrig gått i familjerådgivning, men gud ska veta att vi har haft vår beskärda del av stora gräl. Jag kan ju låta väldigt sträng, men är i grunden väldigt snäll – strängsnäll. Men när Mark väl blir sur då är han ju riktigt långsint. Många tycker att Mark verkar så snäll men det är bara för att han pratar finlandssvenska. Om du hör vad han säger på rikssvenska så är det inte alltid så snällt, säger Jonas med ett skratt.

När Jonas Gardell gick i skolan var han klassens clown men var ändå inte med i något gäng. Det har han aldrig varit, säger han.
När Jonas Gardell gick i skolan var han klassens clown men var ändå inte med i något gäng. Det har han aldrig varit, säger han.

Jonas är uppvuxen i ett kristen baptistmiljö med syskon och forskarföräldrar. Som barn var han lillgammal, klassens clown och tidigt inne på det konstnärliga. Han sökte till scenskolan, skrev noveller, satt krokimodell, öppnade konstgalleri och kom ut med sin första roman 1985, 21 år gammal.

Annons

Under åren har Jonas bland annat vunnit en Guldbagge, två Kristaller, Prix Futura, KTH:S stora pris, Frödingpriset, Tage Danielsson-priset samt Stora Svenska Talarpriset.

För prata kan han. Om det roligaste med podden är att de har så roligt ihop så är det svåraste att släppa fram Mark.

– Jag är så snabb och rastlös att jag lätt kan dominera samtalet. Jag måste hitta ett sätt där jag släpper fram Mark utan att jag tar bort det som är min kvalitet – att jag är rolig och rapp. Jag tycker själv att jag pratar för mycket, det svåra är att hitta balansen.

Han försöker. Det märktes i ett avsnitt där Jonas pratar märkligt försiktigt och väldigt o-Gardelligt. En kvart senare kan han inte hålla sig och överger planen att låta Mark få prata till punkt.

Hur tycker du..?

– Jag försökte verkligen lägga band på mig men då blev jag inte alls mig själv. Och då var det som, oj vad hände här?

Annons

Men hur tycker du att man ska.

– Och så mycket som jag babblar i podden måste han ju få skämta om att jag avbryter honom hela tiden – för det är ju sant.

Det är inte alltid lätt att få en syl i vädret med Jonas och jag undrar hur de hanterar sina olikheter. Han har ett enkelt svar. Acceptans.

– Jag pratar mest men är å andra sidan superorganiserad. Mark lyssnar bättre men är oerhört oorganiserad. Tidsmässigt är han en ”idiot”. Om vi är bjudna någonstans kanske han kommer. Eller så har han glömt bort det, trodde att det var i Enköping eller att det var i förrgår. Jag kan ibland ringa, fråga var han är och få svaret; ”Det visar sig att jag är i Köpenhamn idag” säger han. ”Men vi ska ju ha gäster! Jag har köpt hem maten, de kommer om en timme”. ”Jaha, ja det visar sig att jag är i Köpenhamn”, kan han säga”.

– Det kan man ju naturligtvis bli oerhört irriterad på. Då kom uttrycket ”Mark är Mark”. Och det har alla våra vänner fått lära sig. Det är ingen ide att irriteras, det bara är så. Man får vara glad när han kommer.

I mars blir Jonas Gardell hedersdoktor för tredje gången - något han tycker är mycket hedrande.
I mars blir Jonas Gardell hedersdoktor för tredje gången – något han tycker är mycket hedrande.

Medan Mark jobbar med sina Mark-sidor jobbar Jonas med en av sina – att försöka vidga sitt umgänge. Mark har bästisar i både Henrik Johnsson och Pia Johanson, medan Jonas har Mark som bästa kompis.

Annons

– Jag har aldrig varit bra på att tillhöra grupper vilket gör att jag inte tillhör något stort kompisgäng. Det gjorde jag inte i skolan heller. De vänner jag har är i regel solitärer och jag har inte den där självklara bästisen att åka till New York med. Ibland tycker att jag borde ha mer kompisar men jag har också ett stort behov av ensamhet.

När han är ensam, då skriver han eller läser böcker. Han har ingen riktig hobby utan jobbar och tycker sedan om att sitta stilla och titta ut över havet.

– Då är Mark mycket mer rastlös. Jag kan sitta på landet i två månader utan att åka därifrån medan Mark hinner åka till Thailand, USA och ett ställe till under tiden, säger han.

Trots sin akademikeruppväxt har han själv bara gått ut gymnasiet. Men han har väldigt lätt för att vistas i intellektuella sammanhang och i maj blir Jonas hedersdoktor för tredje gången.

Annons

Som pensionär hoppas han att han och Mark både lever och är friska. Då ska de leva utomlands på vintrarna, på ställen som är varma och vackra. Där Jonas kan skriva lite mellan goda måltider och gott vin.

– Jag kan se fram emot en fas i mitt liv som är lugnare, där jag inte larmar och gör mig till lika mycket som jag har gjort. Jag vill inte bäras ut från scenen, avslutar han. ■

FAKTARUTA:

Jonas Gardell
Ålder: 54, född 2 nov 1963
Gör: Författare, dramatiker, komiker, artist, utnämns till hedersdoktor för tredje gången i sommar
Familj: maken Mark Levengood, 53, en son och en dotter, katt
Bor: lägenhet på söder
Mest stolt över: sin roman som tagit sex år att skriva, ges ut i höst

Foto: Stella Pictures

Annons