Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Jonas Gardells dystra besked – berättar i direktsändning

18 jan, 2024, 20:30 

Jonas Gardell berättar i Sveriges Radio.

Annons

Sedan 1985 har Jonas Gardell underhållit svenska folket med sina romaner, filmer, sångtexter, föreställningar – ja, listan kan göras lång.

Idag är han 60 år och har bestämt sig för att tänka om. I en direktsänd intervju i Sveriges Radio kommer han med ett dystert besked.

Mark Levengood & Jonas Gardell separerar – efter 37 år ihopBrand logo
Mark Levengood & Jonas Gardell separerar – efter 37 år ihop

Jonas Gardell om nya turnén

Just nu är Jonas Gardell aktuell med föreställningen "Man får inte leva om sitt liv. Det är det som är själva grejen" på Intiman i Stockholm och Lisebergsteatern i Göteborg.

Han har stått på scenen i decennier, och gjorde sin första föreställning 1986. Under förra hösten, och nu under våren, återvänder han till Intiman där han för 30 år sedan skapade en hyllad föreställning – 30 år gammal.

– Nu har det gått 30 år till. Fyller 60 i höst. Jag är en annan nu. Så jag gör en show om när saker inte blir som man har tänkt sig. Om kärleken och smärtan och åldrandet och allt det fantastiskt roliga och löjliga och underbara med att få finnas en stund på jorden, säger han i ett pressmeddelande.

Jonas Gardell på scen
Jonas Gardell föreställning har hyllats av publiken.

Jonas Gardells dystra besked i direktsändning – tackar för sig

Under torsdagen gästade Jonas Gardell P4 Stockholm, och berättade om höstens turné.

Annons

– Det har varit en fantastisk höst. Folk har jublat och dansat och stått upp, och de har skrattat och gråtit. Det har varit lika rörande varje kväll att gå in på scenen och få den enorma reaktionen, av både skratt och tårar.

Han konstaterar också att han är 60 år nu, och att han måste tänka om, om han ska hinna med att göra allting han vill få gjort. Reportern frågar vad han väljer bort:

– Det har jag redan bestämt. Jag ska inte skriva mer film eller tv, och jag ska inte heller turnera med den här föreställningen. I vanliga fall så hade jag gett den en säsong i Stockholm, och gett mig ut ett år eller två över hela landet, och det gör jag inte nu. För det tar för mycket tid, och jag fysiskt och psykiskt orkar inte med det, säger han i sändningen.

Detta verkar alltså vara det sista vi ser av Jonas i den skepnaden. Ett minst sagt dystert besked.

– Och då tänker jag nog välja bort att vara artist, för att jag kommer inte hinna det på samma sätt. Ska jag hinna med det jag vill hinna med, så kan jag inte göra det som jag gjort hela tiden. Så att jag tror att det här är lite min svanesång som artist, av det här slaget.

Däremot har Jonas redan ett nytt hemligt projekt igång, och vi behöver inte oroa oss för att han ska lämna rampljuset bara för det.

– Men vi kommer fortsätta att höra och se dig? frågar reportern.

– Ja jag kommer inte dö hoppas jag, jag tror inte det.

Foto: TT

Annons