Jörn Donner är död

Jörn Donner, en av de riktigt stora i svenskt kulturliv, har gått bort, rapporterar DN.Jörn blev 86 år gammal.

Dagens nyheter har tagit del av en kommuniké från Jörn Donners familj.

”I dag, torsdagen den 30 januari kl 14.30 avled Jörn Donner i Triangelsjukhuset i Helsingfors, i närvaro av kärnfamiljen efter en långvarig lungsjukdom, eller som han själv skulle ha uttryckt det, ’av hög ålder’. Begravningen sker i stillhet. Han skulle ha fyllt 87 år på Runebergsdagen den 5 februari. Vi tackar vårdpersonalen för en utomordentlig vård”.

Jörn Donner är död

Jörn och drottning Silvia.

Jörn var en jätte inom svenskt kulturliv. Jörn Donner har skrivit över 60 böcker, men var också producent för Ingemar Bergmans klassiska film “Fanny och Alexander”. När den filmen vann en Oscar för Bästa utländska film, var det Jörn som fick kliva upp på scen och ta emot statyetten.

Hans tacktal höjde på många ögonbryn i Hollywood, eftersom han inledde med att, med glimten i ögat, berömma akademin för “dess goda smak”.

Blev ofta igenkänd på stan

Jörn blev 86 år gammal.

Jörn var en känd kulturprofil i Sverige och deltog ofta i tv-debatter och diskussionsprogram.

– Jag är någon de såg på tv för länge sedan men inte vet namnet på, sa han till Expressen 2015 när han pratade om sin relation till det svenska folket.

Hans relation med Ingemar Bergman ledde till stora framgångar – men präglades också av ständiga gräl.

– Jag mötte honom när jag var 19 och ville börja jobba med film. Vår vänskap var enklare när han behövde mig än tvärtom. När det bara var jag som behövde honom kunde han ju högaktningsfullt ge fan i mig, har han sagt tidigare.

Gift tre gånger

Jörn var tidigare gift med Inga-Britt Wik och Jeanette Bonnier. Vid sin död var han gift med Bitte Westerlund – sin tredje fru. Faktum är att Jörn omgärdades av ett slags Casanova-rykte.

– Det var ju trevligt att bli förförd! Det finns en feministisk föreställning om att det bara är män som förför kvinnor, men det kan ju också förhålla sig tvärtom, har han sagt.

Foto: TT