Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kalle Moraeus sjuk – profilen berättar den sorgliga sanningen: "Finns inget att göra åt det"

04 mar, 2023, 14:00 
Kalle Moraeus

Kalle Moraeus är sjuk – nu berättar han sanningen.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kalle Moraeus är en av Sveriges mest folkkära artister. Han är hela landets speleman efter medverkan i Melodifestivalen och en uppsjö olika shower och tv-framträdanden.

Vi hoppas självfallet att få ha kvar Kalle i många år till. Men 59-åringen kämpar med sviktande hälsa.

Kalle Moraeus sjuk – berättar själv

Kalle Moraeus
Kalle Moraeus är en speleman ut i fingerspetsarna.

I en intervju med Hänt berättar Kalle att han lider av kristallsjuka. Det är en ganska utbredd åkomma, som beskrivs på följande sätt på 1177.

"Kristallsjuka, godartad lägesyrsel, är en vanlig form av yrsel som orsakas av att små kalkkristaller i innerörat har lossnat. Du känner dig mycket yr när du vrider huvudet på vissa sätt", kan man läsa på 1177.

Så här beskriver Kalle själv sin sjukdom.

– Det har jag från och till sådär ibland, det har kommit och gått i tio års tid liksom. Det finns inte så mycket man kan göra åt det, säger Kalle till Hänt.

Annons

– Det är alltså att båggångarna i öronen, de bildas kristaller och täpper igen så att inte gyrot fungerar som det ska. Och det där får vissa människor bara och det finns ingen anledning till det, man har bara anlag för det.

"Det är väldigt otäckt"

Kalle Moraeus: ”Jag har inte tagit en ton"Brand logo
Kalle Moraeus: ”Jag har inte tagit en ton"

För Kalle har sjukdomen varit ett återkommande gissel. Han har aldrig kunnat bli av med den fullständigt, trots att det finns behandlingar.

– Det sitter i någon månad eller sådär, eller några veckor. Sist jag hade det så var det väldigt kort. Några dagar egentligen bara, så det kan gå över. Sedan kan man gå och göra eller rättare sagt träna det där, men det är väldigt otäckt att göra det för man är väldigt yrslig, säger han och tillägger:

– Men det är en sådan sjukdom, ligger du på golvet så ramlar du omkull i alla fall, så känns det.

På 1177 rekommenderar man en speciell sorts behandling:

"Den kallas repositionering och går ut på att du vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kalkkristallerna i örat faller tillbaka på plats. Oftast får man ett program av en sjukgymnast eller läkare, med rörelser som man ska göra hemma."

Annons