Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kampen för Marie Fredriksson – efter hennes död

14 sep, 2020, 07:03 
AvRed Aktionen
Marie Fredriksson bör hyllas, tycker många.
Marie Fredriksson gick bort i vintras – nu höjs röster för en hyllning av stjärnan.
Annons

Marie Fredriksson sörjdes av en hel nation då hon gick bort i december, 61 år gammal. Hon hade ordnat sig en plats i den svenska folksjälen, kanske främst för sin roll i Roxette, en av Sveriges mest framgångsrika musikgrupper genom tiderna med över 75 miljoner sålda skivor världen över. Men hon var även en älskad solosångerska med ballader som ”Ännu doftar kärlek”, ”Tro” och ”Sparvöga”. Efter sig lämnade hon maken Mikael Bolyos och barnen Josefin och Oscar.

Nu höjs röster i förorten Skärmarbrink i Stockholm som menar att Marie Fredriksson förtjänar att hyllas där. I Skärmarbrink låg nämligen EMI Studios, där Roxette spelade in många hits. Det är tidningen Mitti som har frågat läsarna i området om vem de tycker bör hyllas – och grannskapet var eniga. Marie Fredriksson förtjänar uppmärksamheten.

– Hon har varit här mycket och spelat in skivor. Både Roxette och hon själv. Jag är så glad att stället finns kvar. Så varför inte en hyllning? Hon var en fantastisk person som gick bort för tidigt, säger en boende i området till tidningen.

Annons

En annan säger:

– Hennes studio låg ju här i Skärmarbrink så i närheten av den hade ju passat bra.

Marie levde med sin sjukdom i nästan två decennier. I sin självbiografi ”Kärleken till livet”, som Marie skrev tillsammans med författaren Helena von Zweibergk, avslöjade Marie att Mikael redan 2006 hade börjat planera hennes begravning.

”Den sommaren berättade Micke för mig hur nära döden jag hade varit. Vi pratade öppet och ärligt om allting. Hur vi både hade tänkt och Micke berättade hur han hade planerat för min bortgång. Och jag berättade vad jag hade tänkt på, men inte kunnat dela”, skrev Fredriksson i boken.

Fredriksson testamenterade all sin kvarlåtenskap till maken Mikael, enligt Expressen..

Det framgår i testamentet att Marie var extra mån om att Josefin och Oscar skulle få sitt. Allt som tilldelas dem ska räknas som deras enskilda egendom, vilket innebär att deras framtida makar inte har någon giftorätt.

Vid sin död hade Marie Fredriksson tillgångar på sammanlagt 64 miljoner kronor, skriver Expressen.

Foto: TT

Annons