Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Karlsson på taket-skådespelaren helt oigenkännlig – dyker upp efter alla år

09 apr, 2024, 17:30 
Karlsson på taket-skådespelaren drog sig tillbaka efter stora succén.
Annons
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamlaBrand logo
5 Kändisar du inte skulle tro är lika gamla

Barnskådespelarna i Astrid Lindgren-filmerna är känd än i dag. Trots att åren gått har karaktärerna fortsatt att påverka generation efter generation och blivit en del av barns uppväxt.

En som vet hur det känns är Mats Wikström. Han spelade den buffliga karaktären Karlsson på taket 1974, som flög runt med sin propeller och hittade på busstreck tillsammans med "Lillebror".

Att han fick rollen var mer eller mindre en slump. Mats, som vid tillfället var nio år gammal, gick då på Engelbrektsskolan och satt ute i korridoren när han blev upptäckt av en talangscout.

Annons
Mats WIkström i rollen som Karlsson på taket
Mats Wikström i rollen som Karlsson på taket.Youtube

Mats Wikström om att spela Karlsson

Mats hade blivit utslängd från lektionen. Talangscouten Catti Edfeldt tyckte att den unge pojken som satt där i korridorren var både kaxig och kvick – två drag som passade Karlsson på taket.

Mats själv tyckte inte han var speciellt lik Karlsson. Visst, han var ganska utåt som person som barn, men inte på samma nivå som den propellerflygande Astrid Lindgren-figuren.

– Jag tyckte Karlsson var ganska bufflig mot lillebror, tyckte jag. Så jag spelade en roll där. Jag var utåtagerande som person kanske men jag tyckte att han var lite tuff och orättvis, säger han i dokumentären Alla vi barn från filmerna.

Annons

”Blev fantastisk upplevelse”

Mats gillade att spela rollen som Karlsson på taket. Däremot gillade han inte det kändisskap som följde och han bestämde sig ganska snabbt därefter att leva ett liv utanför rampljuset.

– Det var en fantastisk upplevelse, men det blev lite för mycket. Det blev för mycket uppmärksamhet redan då, vilket jag har förstått att det blev för många andra också.

Enligt Expressen valde Mats att utbilda sig till väktare. I dag har han hunnit fylla 59 år och är bosatt i Östhammar i Uppsala.

Mats Wikström
Så här ser Mats Wikström ut idag.Youtube

Foto: Youtube

Annons