Kjell Lönnå uppträdde – bara dagar före sin död

Lasse Åberg, Kjell Lönnå och Tommy Körberg

Kjell Lönnås vänner minns honom med värme.

Bara några dagar innan Kjell Lönnå avled så stod han på scen och uppträdde.

Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022
0:35

Efter reklamen: Folkkära svenska kändisarna som lämnat oss 2022

(0:35)

Slå på ljud

Den folkkäre körrledaren och programledaren Kjell Lönnå har avlidit 85 år gammal, det bekräftar hans anhöriga för Sundsvalls tidning. Enligt familjen avled Kjell på tisdagskvällen.

“Slutet kom plötsligt. Sorgen är obeskrivlig. Vi älskade honom så. Vi ber om att få sörja honom i fred”, skriver familjen i ett meddelande till Sundsvalls Tidning.

Kjell Lönnå

Kjell Lönnå Pressträff inför "Allsång på Skansen".

Karin Törnblom/TT

Sörjs av vännerna Tommy Körberg och Lasse Åberg

Bara dagar innan den tragiska bortgången stod Kjell Lönnå och gjorde det han älskade mest – att uppträda. Kjells nära vän och artisten, Tommy Körberg kommer att minnas kvällen med värme.

– Han fick göra det han älskade mest in i det sista, och var den glada och positiva människan som han alltid varit. Han kommer in i logen och stöttar en och frågar om man fått allt och ser till att man mår bra. Han kände till ordet mental hygien väldigt bra, säger han till Aftonbladet.

Tommy Körberg

Artisten Tommy Körberg. Foto: Cornelia Nordström

7193

Körberg var solist för Lönnå och hans körer vid flera tillfällen under 40 års tid.

– Han är en ikon i Sundsvall och en av de anledningar till att Sverige är ett av världens största körland per capita. Han var en ledande figur när det gäller att främja körsjungandet i landet. Hans entusiasm gick inte att ta fel på, och han var en fryntlig och finurlig liten herre, säger han.

Även mångsysslaren, Lasse Åberg minns sin vän med stor värme.

Lasse Åberg.

Lasse Åberg.

WIXTRÖM PETER/Aftonbladet

– Han var med i en banankör i ”Trazan & Banarne”-programmen och sjöng om bananer. Vi gjorde också ett program som handlade om gitarrer och att man kunde göra om gitarrer till grillar och till fågelholkar, och vi åkte vattenskidor på två gitarrer. Det var väldigt lajbans tyckte jag. Vi har hittat på en del skoj, säger han.

Kjell Lönnå har synts i flera olika sammanhang både i tv och radio. Han ledde sin första kör i Allsång på Skansen 2011, gav 2013 ut självbiografin Sången är min och har lett en mängd olika körer, bland annat Sundsvalls kammarkör, KFUM-kören och confetti.